Demonstracije u Sarajevu: Hoćemo ostavke Vlade Federacije BIH

tačno.net
Autor 9.4.2014. u 12:39

Demonstracije u Sarajevu: Hoćemo ostavke Vlade Federacije BIH

Foto: P.B.

„Hoćemo ostavke Vlade Federacje BIH. Dosta ste nas lagali“.

Jasna je poruka koju je oko 300 okupljenih demonstranata ispred zgrade Vlade F BIH uputila federalnom premijeru Nerminu Nikšiću.

Građani Sarajeva, Mostara, Zenice, Tuzle i brojnih bosanskohercegovačkih gradova danas su se još jednom okupili kako bi mirnim protestima ukazali na katastraofalnu ekonomsku situaciju u kojoj su se našli nakon brojnih krminalnih privatizacija.

Salih Šabanović penzioner iz Zavidovića došao je danas u Sarajevo kako bi dao podršku radu svih bosanskohercegovačkih plenuma.

„Došao sam da dam podršku svim ovm ljudima. Također da ukažem na činjenicu da su nam djecu podjelili. Dječiji doplatak je negdje 9 KM, a negdje 50 KM. Dječiji doplatak mora biti isti na prostoru čitave Federacije BIH. Također naši radnici doručkuju za dvije KM, a oni zaposleni u ovoj zgradi ovdje za 20 KM“.

Na improvizovanoj bini održan je i plenum svih plenuma gdje su građani simbolično Vladi FBIH uručili spisak zajedničkih zahtjeva nastalih kao rezultat rada bh. plenuma u protekla dva mjeseca.

Zahtjevi su u prvom redu  ostavka Vlade Federacije BiH, obustava krivičnog progona svih učesnika u demonstracijama u FBiH i trenutnu obustavu privatizacijskih procesa i rasprodaje javnih dobara.

Također građani zahtjevaju  i hitno usklađivanje penzija s rastom prosječne plaće u Federaciji BiH, koja ne smije uzrokovati umanjivanje iznosa penzija te uvezivanje radnog staža osobama koje su stekle uvjete za penziju, te obustavu zaduživanja kod međunarodnih i domaćih banaka i fondova radi kreditiranja javne potrošnje na području FBiH.

Kao i bezbroj puta do sada okupljenim građanima nije se obratio niko od predstavnika Vlade Federacije budući da se današnja sjednica Vlade FBIH održava u Mostaru.

Samira Pašić iz Maglaja za Tačno.net prokomentarisala je sraman odnos predstavnika federalne vlasti prema građanima.

„Od njih me ništa ne čudi. Dvadest godina nas lažu i otvoreno kradu. Al dosta je. Mi im možemo zahvalit što su nas ujedinili. Ovaj narod mora da istraje u svojim naporima i da konačno u ovoj zemlji mladi dođu na vlast“.

Građani su poručlli da će ispred zgrade Vlade FBIh ostati do kraja dana, a nove masovnije demonstracije najavljuju 9. maja.

„Ukoliko nam se zahtjevi ne ispune 9. maja ovde ispred ove zgrade bit će 100.000 ljudi“ rekao je jedan od okupljenih demonstranata.

tačno.net
Autor 9.4.2014. u 12:39