Demonstracije u Sarajevu se nastavljaju: BiH i Sarajevo čekaju veliki utorak

Goran Pandža
Autor 9.6.2013. u 12:40

Demonstracije u Sarajevu se nastavljaju: BiH i Sarajevo čekaju veliki utorak


U nedjelju ujutro su nastavljeni protesti  ispred Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu zbog neusvajanja zakona kojim se dugoročno treba garantovati novorođenim bebama da dobiju JMB, samim time i niz prava koja im sljeduju. Iako je donesena privremena odluka o izdavanju matičnih brojeva u periodu od sljedećih šest mjeseci, građani još uvijek nisu zadovoljni.

Darjan Bilić, jedan od građana-aktivista koji od početka učestvuju u protestima, za Tačno.net kaže:

Ostajemo pri svoja četiri osnovna zahtjeva i nastavit ćemo dok oni ne budu ispunjeni. Tražimo:

1. Donošenje zakona o JMBG odmah!

2. Formiranje državnog Fonda solidarnosti iz kojeg bi se finansiralo liječenje građana i građanki koji ne mogu imati liječenje u BiH.

3. Da se parlamentarc i ministri Vijeća ministara odreknu 30% svojih primanja u korist Fonda.

4. Da demonstranti koji  su učestvovali u blokadi parlamenta ne budu krivično gonjeni, te da ne budu izloženi represiji vlasti.

 Kakav je plan nastavka demonstracija?

Svaki dan je dogovorena kafa u 5 do 12h ispred parlamenta, a za utorak su najavljeni masovniji protesti u 12h zato što je na zatjev PIC-a i na inicijativu Inzka sazvan satanak na kojem će se raspravljati o usvajanju trajnog zakona o JMBG i mi namjeravamo istrajati  na zahtjevima i po cijenu da se odluka o zakonu nametne od strane Visokog predstavnika.

Najavili ste i moguće pravne aktivnosti i posljedice po parlamentarce…

Pojedinci i pojedinke imaju mogućnost da reaguju na zastupnike u parlamentu poput  Aleksandre Pandurević. Spremna je krivična prijava protiv parlamentaraca koji odbijaju da sprovedu odluku Ustavnog suda o usklađivanju spornog zakona sa ustavom. Postoji template tužbi na internetu koje se čitave mogu dobiti na uvid.

Goran Pandža
Autor 9.6.2013. u 12:40