UMJESTO DA MINISTARSTVO ODBRANE ODGOVORI NA PITANJA TACNO-NETA, MINISTAR ZUKAN HELEZ KLEVEĆE PO FACEBOOKU  

Dijete od ministra

tačno.net
Autor/ica 6.3.2023. u 08:00

Izdvajamo

  • Tacno.net ne optužuje ministra Heleza ni za što: želimo samo znati činjenice. I zato, podastrite ih javnosti – pa to vam je posao. Nemojte novinarska pitanja doživljavati osobno, jer ona i nisu osobna: postavljena su u ime javnosti ove zemlje, pa i u ime žrtava logora na Heliodromu. Ako se s gradnjom te institucije slažete, recite to javno, objasnite zašto, i preuzmite ministarsku odgovornost
  • ako se pak s njom ne slažete, objavite javnosti tko je za gradnju odgovoran, i recite što o tom projektu mislite. Ili, naprosto, podnesite ostavku. 

Povezani članci

Dijete od ministra

Foto: Hayat.ba

Ministar odbrane Zukan Helez, potpredsjednik jedne od ključnih stranaka vladajuće koalicije, pokazuje zabrinjavajuće nepoznavanje demokratske kulture, a Ministarstvo koje vodi razočaravajuće neznanje u komuniciranju s medijima. Umjesto, naime, da press služba Ministarstva odbrane BiH odgovori na pitanja koja joj je poslao tacno.net, ministar Helez najprije se telefonski, a sada i javno krenuo obračunavati s portalom koji u dobroj vjeri obavlja svoj elementarni novinarski posao: traži informacije od tijela javne vlasti.

Kratka kronologija i podsjećanje: nakon što je objavljeno da su na Heliodromu, poprištu logora HVO-a za Bošnjake 1993. i 1994., koji je danas kasarna 1. pješačke gardijske pukovnije Oružanih snaga BiH, počeli radovi na uređenju budućeg Muzeja HVO-a, te nakon što je protiv toga prosvjedovalo Udruženje logoraša Mostar i još neke bošnjačke udruge, portal tacno.net poslao je u četvrtak, 2. februara, press službi Ministarstva odbrane BiH jedanaest pitanja o tom projektu.

Istog dana navečer, ministar Zukan Helez telefonski je kontaktirao službeni mobitel tacno.neta, i u razgovoru s novinarom Amerom Bahtijarom nije odgovorio na pitanja koja smo postavili, nego, kao jedan od najviših dužnosnika Vijeća ministara BiH, izvršio neprimjeren pritisak na naš portal.

U nedjelju, 5. marta, Zukan Helez otišao je i korak dalje: objavio je Facebook status u kojemu, ne spominjući izravno portal tacno.net, insinuira kako sadašnja opozicija “pokušava preko nekih udruženja i niskotiražnih portala da kaže kako sam ja instalirao muzej HVO-a na Heliodromu u Mostaru”. Iz Helezova je Facebook statusa jasno kako pod tim “niskotiražnim portalima” podrazumijeva i tacno.net.

Kratko i jasno: tvrdnja ministra Heleza neistinita je manipulacija. Tacno.net nezavisan je portal koji, bez ikakvih utjecaja sa strane, a ponajmanje iz politike, uređuju njegovi urednici i novinari, vođeni temama od javnog interesa. Ne sumnjamo, pritom, da bi se i ministar Helez složio kako je budući muzej HVO-a u bivšem logoru HVO-a za Bošnjake itekakva tema od javnog interesa za portal koji djeluje u Mostaru – vidi se to, uostalom, i iz nervoze koju ministar Helez pokazuje zbog pitanja našeg portala.

U svojem je Facebook statusu ministar Helez objavio i dva dokumenta, koja bi se mogla smatrati odgovorima na dio naših pitanja. Međutim, samo na manji dio. No to je ovdje čak i manje važno: važno je to da ministru očito nije jasno da svojim postupcima demonstrira zabrinjavajuće nerazumijevanje što vladinim funkcionerima jest, a što nije dopušteno. Umjesto da odgovore na naša pitanja ležerno prepusti press službi Ministarstva odbrane, pa da ih još i požuri da nam odgovore što prije – ili, ako već hoće da zove na mobitel, da nazove i odgovori na pitanja – ministar Helez upustio se u osobni obračun, sada već i javno, s portalom tacno.net. Ako nema nikoga drugog da mu kaže kako ta politički djetinjasta metoda u demokratskom društvu političarima nije dopuštena, kažemo mu, evo, mi: gospodine Helez, manite se ćorava posla javnih obračuna s medijima. Od toga ćete samo vi imati štete; mi nećemo, štoviše. Sjednite i odgovorite na pitanja, to je najjednostavniji način da prestanete javno kompromitirati i sebe, i svoju stranku, i svoju vladajuću koaliciju, i svoje Vijeće ministara.

Tacno.net razumije da je gradnja Muzeja HVO-a ministru Helezu vruć krumpir, kao što razumijemo da je dio odluka o gradnji tog kontroverznog objekta usvojena prije njegova mandata. Ali, ministarska funkcija podrazumijeva odgovornost: činjenica je da je gradnja muzeja počela u mandatu ministra Heleza, a ne ranije. Ako ministar smatra da mu to podmeću koalicijski partneri, neka to javno kaže; tacno.net ne kani se plesti u zakučaste zavijutke političkih odnosa među strankama.

Tacno.net ne optužuje ministra Heleza ni za što: želimo samo znati činjenice. I zato, podastrite ih javnosti – pa to vam je posao. Nemojte novinarska pitanja doživljavati osobno, jer ona i nisu osobna: postavljena su u ime javnosti ove zemlje, pa i u ime žrtava logora na Heliodromu. Ako se s gradnjom te institucije slažete, recite to javno, objasnite zašto, i preuzmite ministarsku odgovornost; ako se pak s njom ne slažete, objavite javnosti tko je za gradnju odgovoran, i recite što o tom projektu mislite. Ili, naprosto, podnesite ostavku.

A dok vi razmišljate što da sljedeće učinite, mi ćemo i po treći put ponoviti naša pitanja, ponavljajući još jednom da na njih i dalje očekujemo službene odgovore press službe Ministarstva odbrane u pisanom obliku. Objavit ćemo ih, dakako, čim ih dobijemo.

1. Počela je obnova zgrade budućeg Muzeja HVO-a na Heliodromu u Mostaru. Kada će biti otvoren izložbeni postav Muzeja HVO-a?

2. Objavljeno je da je novac za radove nabavljen donacijom. Tko je dao donaciju, i koliko? Tko financira ukupan iznos muzeja, i s koliko novca?

3. Zašto je za mjesto Muzeja odabran Heliodrom, mjesto logora HVO-a za Bošnjake 1993. i 1994.?

 4.Tko će biti autor izložbenog postava?

5. Hoće li, u sklopu gradnje Muzeja, na Heliodromu biti postavljeno i spomen obilježje zatočenicima logora HVO-a?

6. Je li o izložbenom postavu provedena javna rasprava ili stručne konzultacije? Jesu li u odlučivanje o Muzeju bili uključeni predstavnici logoraša u Heliodromu, ili muzeološki stručnjaci Bošnjaci? Ako nisu, zašto nisu?

7. Kako Ministarstvo obrane i ministar Zukan Helez komentiraju negativne reakcije Udruženja logoraša i bošnjačkih udruga na vijest da će na Heliodromu biti muzej HVO-a?

8. Hoće li izložbeni postav sadržavati i nalaze, dokumente, dokaze i materijalne tragove iz presude Haškog suda šestorici vojnih i civilnih zapovjednika Herceg-Bosne?

9. Hoće li Muzej obraditi rat HVO-a i ARBiH 1992. do 1994. godine, i kako?

10. Kako ministar obrane BiH Zukan Helez komentira otvaranje Muzeja HVO-a na Heliodromu, i kakav izložbeni postav očekuje? Smatra li primjerenim da se muzej HVO-u otvara na mjestu na kojem je HVO držao logor za bošnjačke civile?

11. Je li početak uređivanja Muzeja HVO bio dio koalicijskog sporazuma osmorke s HDZ-om BiH i SNSD-om? Kako to da su radovi počeli baš sada, nedugo nakon formiranja Vijeća ministara?

tačno.net
Autor/ica 6.3.2023. u 08:00