Dino Mustafić napustio Našu stranku

tačno.net
Autor 22.9.2016. u 10:33

Dino Mustafić napustio Našu stranku

Iako se pred ove lokalne izbore govorilo o mogućnosti okupljanja lijevo orjentiranih stranaka, kako bi zajedno izašli na izbore, do toga nije došlo, nasuprot koaliciji koju su dogovorile dvije velike bošnjačke političke partije, SDA i SBB, koje su na izbore krenule sa zajedničkim kandidatima u zajedničkoj kampanji, zbog čega već neki prognoziraju da bi mogli ostvariti čak bolje rezultate i od onih koji su imali, odnosno da će osvojiti vlast u većini općina u BiH.

Ideju objedinjavanja ljevice deklarativno su podržavali mnogi koji su na to mogli utjecati, no lideri lijevo orjentiranih partija na kraju se nisu uspjeli dogovoriti, čime su najveću štetu nanijeli sebi samima, ali i građanima koji ih podržavaju.

Potrebu za zajedničkom ljevicom u svojim javnim istupima više puta je naglašavao i Dino Mustafić, ugledni reditelj i jedan od osnivača Naše stranke. No, prije nekoliko dana na društvenim mrežama i nekim portalima pojavile su se informacije da je Mustafić izašao iz Naše stranke. Upitan da li je ovo tačno Mustafić nam je odgovorio: „I dalje sam privržen svim idejama i vrijednostima ljevice koje zagovara i socijal-liberalna Naša stranka. Nadam se zajedničkoj platformi građanskih partija i izražavam duboko žaljenje što već sada, na lokalnim izborima nemamo objedinjene zajedničke liste i kandidate. Tako i na području opštine Centar u Sarajevu, gdje ja živim, imamo čak četiri  kandidata iz građanskih partija, plus dvojicu nezavisnih kandidata koji dijele slična uvjerenja. Nažalost, ne mogu glasati šest puta. Naša razjedinjenost ide samo u prilog drugom ideološkom bloku kojeg ćemo tako i dovesti na vlast. Zato sam se odlučio da slobodno i demokratski podržavam, kao građanin i javni djelatnik, one kandidate i liste za koje vjerujem da mogu doprinjeti razvoju moje zajednice i boljem životu. To sam i učinio javnom podrškom jednom kandidatu za načelnika, za kojeg smatram da može pobjediti (Samer Rešidat) i listi Naše stranke. Za neke je to možda zbunjujuće, za mene je to pitanje političke kulture i moj izbor da budem dosljedan glasač građanskih partija u BiH. Na ovim izborima nam treba savez za koji još uvijek nije kasno da se dogovore lideri opozicije.“

tačno.net
Autor 22.9.2016. u 10:33