DIVLJAČKI NAPAD NA SLOBODU GOVORA: Preko puta ANB zapaljena dva službena automobila “Vijesti”

Autor 14.7.2011. u 05:33

DIVLJAČKI NAPAD NA SLOBODU GOVORA: Preko puta ANB zapaljena dva službena automobila “Vijesti”

Dva službena vozila Nezavisnog dnevnika “Vijesti” izgorjela su jutros oko 3 sata na Bulevaru revolucije ispred brojeva  32 i 34, preko puta Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Za sada nepoznata osoba, ili više njih, polila su benzinom dva službena pik-ap-a sa jasnim oznakama nezavisnog dnevnika. Policija i vatrogasci, na poziv stanarke zgrade ispred koje su zapaljena vozila, Radmile Đikanović, brzo su, kako je rekla, došli i ugasili požar na vozilima ali su, uprkos tome, oba vozila potpuno uništena.

“Čula sam dva pucnja, ne toliko jaka, kao dvije petarde i skočila sam s kreveta jer sam bila budna, sa balkona sam vidjela vatru ispred dva automobila i pozvala sam policiju i vatrogasce”, rekla je Radmila Đikanović. Policija je tokom uviđaja rekla “Vijestima” da je očigledna namjera da se vozila unište

Vojin Račić, vozač lista Vijesti, koji živi u zgradi ispred koje su zapaljeni automobili Vijesti, rekao je da ga je probudio zvuk vatrogasnih kola, nakon čega je izašao na balkon i vidio da su dva automobila u plamenu. Sišao je i shvatio da ne može da spriječi požar.

“Nakon vatrogasaca je stigla policija, ja sam dao izjavu, pitali su me je li paljenje automobila upućeno lično meni, ja sam rekao da nije i da razlog paljenja automobila ne znam”, kazao je Račić.

Policija je tokom uviđaja rekla “Vijestima” da je očigledna namjera da se vozila unište zbog činjenice da je između službenih automobila Vijesti bilo i drugih automobila.

 

Policija je ispitala i jednog očevica događaja i, kako su rekli, on im je dao precizan opis čovjeka koji je zapalio vozila.

Mladić je, rekao je očevidac, bio izrazito svijetle puti i on je, nakon što je polio vozila benzinom i bacio varnicu, pobjegao kroz portun zgrade noseći u ruci veliku, bijelu plastičnu kesu.

 

Sa uviđaja

Policija je završila uviđaj i izuzela tragove za kriminalističku analizu. Policija je naložila da se prikupe svi snimci video nadzora u cijelom kvartu.

Uviđajem je rukovodio Ekan Jasavić, rukovodilac Ekspoziture za krvne i seksualne delikte, požare, eksplozije i havarije Područne jedinice policije Podgorica.

Tanka nada u rad policije

Mihailo Jovović, glavni i odgovorni urednik Nezavisnog dnevnika Vijesti, nada se da će policija otkriti ko je i zbog čega zapalio službene automobile Vijesti. Ipak, s obzirom na dosadašnje rezultate u rješavanju slučajeva napada na Vijesti i kritičke medije i novinare, ta nada je “prilično tanka”. Jovović se nada da će država razbiti njegove sumnje efikasnim rješavanjem ovog i svih drugih slučajeva

“Zbog takvih poražavajućih rezultata, među kojima ima i lažnih krivaca koji se dobrovoljno prijavljuju kao u slučaju prebijanja Željka Ivanovića ili npr. odnosa čitavog policijskog i pravosudnog sistema prema napadu gradonačelnika Mugoše na na mog kolegu i mene, uvijek postoji sumnja da su ovakvi napadi organizovani i naloženi iz djelova vlasti i njima bliskih kriminalnih krugova, kako bi nas zastrašili i tako uticali na našu uređivačku politiku”, rekao je Jovović i naglasio da mediji imaju pravo to da tvrde sve dok se ne pronađu razlozi i pravi krivci.

Jovović se nada da će država razbiti njegove sumnje efikasnim rješavanjem ovog i svih drugih slučajeva.

On problem vidi i u načinu komuniciranja bivšeg premijera sa medijima. Urednik Vijesti naglašava da bivši premijer “ne prošopušta da njegovim kritičarima nacrta metu, uprkos nastojanjima njegovog nasljednika da to promijeni”.

“A od takvih istupa u državnim medijima, do ovakvih pa čak i gorih stvari koje mogu napraviti smrtno zaljubljeni u lik i djelo ne treba puno”, kazao je Jovović.

Tagovi:
Autor 14.7.2011. u 05:33