Divljaštvo Dodikove vlasti: Uklonjena riječ ”genocid” sa spomenika na mezarju Stražište u Višegradu!

tačno.net
Autor 23.1.2014. u 09:07

Divljaštvo Dodikove vlasti: Uklonjena riječ ”genocid” sa spomenika na mezarju Stražište u Višegradu!

Blizu stotinu pripadnika policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), među kojima i pripadnici specijalne jedinice s “fantomkama”, učestvovalo je u uklanjanju riječi “genocid” sa spomenika žrtvama ubijenim tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu na mezarju Stražište u tom gradu, a koje je izvršeno jutros oko 7 sati.

Odluka o uklanjanju riječi ”genocid” trebala je biti izvršena još 24. decembra 2013., ali su lokalne vlasti odustale od te namjere nakon što su predstavnici porodica žrtava i Medžlisa Islamske zajednice u BiH onemogućili inspektorici i radnicima da uđu u mezarje Stražište u Višegradu, gdje se spomen-obilježje žrtvama nalazi, javlja Anadolija.
Uklanjanje riječi ”genocid” koja je sporna vlastima Višegrada, bilo je zakazano u 8 sati, ali su na mjesto događaja izašli sat ranije te obavili navedeni zadatak. Kada su predstavnici porodica žrtava i Islamske zajednice u BiH došli na mezarje kako bi se ponovo suprotstavili izvršenju odluke, sve je već bilo završeno!

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Višegrad Bilal Memišević najavio je pokretanje prijave protiv MUP-a Republike Srpske i nadležnog inspektora zbog, neovlaštenog ulaska u privatni posjed.

Žrtve su ogorčene. Bakira Hasečić, čelnica Udruženja ”Žena-Žrtva rata”, zasad nije htjela komentirati cijeli slučaj.

Iz udruženja žrtava ranije su rekli da ove metode Srpske demokratske stranke (SDS), koja je ponovo preuzela vlast u Višegradu, dobro poznate Bošnjacima iz 1992. godine.

U Islamskoj zajednici, koja je formalno-pravno vlasnik mezarja na kojem se nalazi spomen-obilježje kazali su jučer bh. medijima da će svaki nasilni ulazak u taj prostor smatrati povredom autonomije i udarom na vjersku zajednicu, jer se ne radi o javnoj površini, kako se navodi u rješenju lokalne inspekcije. Dalje, tvrde kako općinska vlast u Višegradu primjenjuje dvostruke aršine kada su u pitanju spomen-obilježja u ovom gradu, podsjećajući na spomenik dobrovoljcima iz Rusije koji su stradali tokom agresije na BiH.

Koalicija organizacija civilnog društva “Prvi mart” dala je punu podršku udruženjima “Višegrad 92” i “Žena-žrtva rata”.
Profesor Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida iz Kanade kazao je da se u Višegradu brani istina o agresiji na Republiku Bosnu i Hercegovinu i genocidu nad njenim građanima, te pravda za žrtve tih zločina,
Institut za istraživanje genocida, Kanada iskazuje, također, punu podršku predsjednicama udruženja “Višegrad 92” i “Žena – Žrtva rata”, Hediji Kasapović i Bakiri Hasečić, u njihovoj borbi za istinu o genocidu u Višegradu i pravdi za žrtve tog zločina.

Podsjetimo, na jednoj strani spomenika, koji je otkriven 26. maja 2012. godine kada je klanjana dženaza i obavljen ukop 66 žrtava ekshumiranih 2010. godine iz jezera Perućac, piše “Svjedoci istine”, a na drugoj strani “Spomen-obilježje svim ubijenim i nestalim Bošnjacima, djeci, ženama i muškarcima, žrtvama genocida u Višegradu”.
Spomen-obilježje predstavlja početak izgradnje Memorijalnog centra “Stražište” koje je Udruženje “Ćuprija” iz Višegrada započelo u saradnji sa Medžlisom Islamske Zajednice Višegrad.

“Koordinacija bošnjačkih nevladinih organizacija oštro osuđuje jutrošnji čin uklanjanja riječi “genocid” sa spomen obilježja žrtvama genocida u Višegradu u mezarju Stažište od strane inspekcijske službe Općine Višegrad uz asistenciju oko stotinu pripadnika policije RS-a. Licemjernost i demonstraciju “sile” višegradskih vlasti najbolje pokazuje činjenica da su uklanjanje tog natpisa, zakazanog u 8 sati, izvršili sat ranije prije nego što je bilo ko došao da spriječi najavljenu akciju.

U Višegradu se desio genocid što je i potvrđeno u presudama Međunarodnog Tribunala za bivšu Jugoslaviju višegradskim katilima Milanu i Sredoju Lukiću kojima su osuđeni na doživotni zatvor odnosno na 30 godina zatvora.

Višegradske vlasti ne samo da negiraju genocid već nastoje spriječiti bilo kakvo sjećanje na žrtve genocida i jutrošnji potez ide u prilog tome. Tokom genocida su višegradski Bošnjaci bili izloženi zlostavljanju, mučenju u logorima, ubijanju, spaljivanju, a danas su izloženi ponižavanju od strane onih istih i njihovih istomišljenika koji su počinili genocid.

Pozivamo Bošnjake, bošnjačke političare, intelektualce, nacionalne institucije i bošnjačke nevladine organizacije da ne dozvolimo da se počinioci genocida ismijavaju nad krvlju i životima ubijenih Bošnjaka u Višegradu i živom spaljenom bezimenom djevojčicom starom 24 sata u kući “živa lomača” Sumbule Zebe!

Pozivamo na odgovornost bošnjačke političare koji učestvuju u vlasti u Višegradu i u bosanskohercegovačkom entitetu RS kao i u institucijama Bosne i Hercegovine da svim pravnim sredstvima zaustave ponižavanje i progon bošnjačkih povratnika i zatiranja sjećanja na žrtve genocida.

Progoniteljima i nasljednicima Miloševićeve i Karadžićeve politike poručujemo da se Bošnjaci nikada neće odreći istine i pravde niti bilo kojeg centimetra svoje domovine”, kazali su u svom saopštenju potpisnici:

1.    Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport (AKOS) Zenica

2.    Mladi Muslimani Sarajevo

3.    Aktivna Bošnjačka Mreža (ABOM) Sarajevo

4.    Udruženje SAFF Sarajevo

5.    Udruženje Prosvjetitelj Srebrenica

6.    Udruženje Svitanje Sarajevo

7.    Udruženje Svjetlo Sarajevo

8.    Udruženje Oaza Tuzla

9.    Udruženje Izvor Selsebil Živinice

10.  Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan Tuzlanskog kantona

11.  Udruženje Put znanja Zenica

12.  Klub prijatelja Srebrenice Tešanj

13.  Udruženje Vatan Domovina Bosanska Krupa

14.  Udruženje Iskre Bihać

15.  Udruženje Solidarnost Bihać

16.  Udruženje Život Bihać

17.  Udruženje AKOS Sanski Most

18.  Omladinski kulturni centar Gradačac

19.  Udruženje Pravi put muslimana Sarajevo

20.  Omladinski kulturni centar ATIS Sanski most

21.  Udruženje Baton Zenica

22.  Udruženje Bira Kladanj

23.  Udruženje Demus Sarajevo

24.  Majke Srebrenice

25.  Majke enklave Srebrenica i Žepa

26.  Udruženje Dlan Zenica

27.  Islam My life TV Zenica

28.  Udruženje Knjiga Izvor Zenica

29.  Udruženje Korak Kalesija

30.  Udruženje Hedija Sarajevo

31.  Udruženje Bistri izvor Sarajevo

32.  Udruženje Ponos Gračanica

33.  Udruženje Proaktiva Tuzla

34.  Svjetski Bošnjački Kongres (SBK) Sarajevo

35.  Udruženje Tempo Vogošća

36.  Udruženje Zmaj od Bosne Gradačac

tačno.net
Autor 23.1.2014. u 09:07