Dižem glas protiv Crkve mojih roditelja i optužujem…

Ivo Anić
Autor 10.6.2017. u 09:21

Dižem glas protiv Crkve mojih roditelja i optužujem…

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL/. Marin Barišić

Splitsko-makarski nadbiskup monsinjor Marin Barišić i ministar državne imovine Goran Marić potpisali su u Splitu ugovor kojim Vlada Splitsko-makarskoj nadbiskupiji ustupa 23,6 milijuna kuna vrijedan prostor Palače Skočibušić Lukaris na Peristilu, u kojoj bi do 7. svibnja trebala biti smještena Riznica splitske katedrale. Nadbiskup Marin Barišić istaknuo je kako je riječ o “doista povijesnom trenutku za Split”, jer će, kako je rekao, “povijest i kultura, blago i umjetnost koji se čuvaju u Riznici splitske katedrale i po raznim podrumima i trezorima biti dostojanstveno, lijepo, moderno i prikladno obrađeni i prezentirani i to najprije našim sugrađanima, a zatim i svim našim gostima kako bi se još bolje upoznali s našom bogatom poviješću i umjetničkim dostignućima”.

Uvaženi nadbiskup otkrio nam je samo dio blaga i umjetnina koje je Crkva do sada skrivala po raznoraznim „podrumima i trezorima“, dok doslovno, ne metaforički, pod prozorom njegove radne sobe Splićani kopaju po kontejnerima, a dobri ljudi hrane beskućnike, na samo deset metara od golemog parkinga Biskupske, pred kojim su parkirani skupi terenci i luksuzne limuzine.

Po prvi puta počinjem svoj tekst od kraja. Zadnjom rečenicom. Iako nisam osoba koja optužuje i osuđuje, recimo da sam ogorčen čovjek kojem neke stvari smetaju i znam da će puno vas povrijediti ovaj tekst. Na neki način je povrijedio i mene, no da vas više ne zajebavam, krenimo, dakle, od kraja.

Osuđujem crkveni vrh, uzoritog kardinala Josipa Bozanića, uvaženog nadbiskupa Marina Barišića i hijerarhiju kako ide, iskreno redoslijed im ne znam, pa da se uzoriti ne uvrijede. Osuđujem biskupe i kardinale, vikare, vojne ordinarije, običan kler koji svakodnevno služi mise i one koji vode crkvenu politiku.

Osuđujem vas kao vjernik i sljedbenik Isusa Krista, onog kojem bi trebali služiti, kao što bi, uostalom, trebali služiti i svom poglavaru papi Frani, kojeg ne jebu pet posto, a niti on njih – pokazalo se nedavno prilikom posjeta Svetog Oca Sarajevu.

Dakle, krenuli smo od kraja, a sada se vratimo na početak.

Cijeli tekst možete pročitati na portalu Lupiga.com

Ivo Anić
Autor 10.6.2017. u 09:21