Do ujedinjenja ljevice u BiH će doći, samo je pitanje kada

tačno.net
Autor 2.3.2015. u 23:55

Do ujedinjenja ljevice u BiH će doći, samo je pitanje kada

Foto: šg

U organizaciji Centra za kritičko mišljenje i portala tacno.net, u prepunoj kongresnoj sali hotela Bristol u Mostaru, održana je tribina na temu “Treba li Bosni i Hercegovini ujedinjena ljevica?”. Na tribini su sudjelovali predsjednici Demokratske fronte (DF) Željko Komšić, Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić i Naše stranke Dennis Gratz te ugledni profesor sa fakulteta političkih nauka u Sarajevu prof. dr. Nerzuk Ćurak. Moderator je bio mr. Nerin Dizdar.

tribina4

Uz stihove Majakovskog, Lijevi marš, koje je govorio Nikola Vučić i čestitke povodom Dana nezavisnosti BiH počela je tribina u Mostaru i u lijepoj atmosferi i pozitivnoj energiji  trajala više od dva sata.

nikola2

Nikola Vučić

ribina01

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu dr. sc. Nerzuk Ćurak istaknuo je kako je ujedinjenje ljevice u BiH nužnost.
“U zemlji koja u svojih 20 godina postratne egzistencije svjedoči o nemogućnosti da se na političkim osnovama nacionalnog organiziranja konstituira održiva politička zajednica, gotovo kao imperativ nameće se konstitucija onog političkog spektra kojem nacija nije ključna u političkom organiziranju”, kazao je profesor Ćurak. Prema njegovim riječima, ne mora se ići u pravcu ujedinjenje svih političkih stranaka lijeve orijentacije, već bi za početak dobro rješenje bilo uspostavljanje snažne predizborne koalicije ključnih lijevih stranaka, što je do sada izostalo.

curak1

dr. sc. Nerzuk Ćurak

Profesor Ćurak upozorio je da je daytonski ustav “neprijatelj političkih stranaka koje nisu nacionalno organizirane” te da dovodi do toga da i lijeve političke stranke odvodi u nacionalizam.

“Da bi ljevica eventualnim dolaskom na vlast to promijenila, mora se objaviti kao protivnik ovakvog koncepta države. To znači da bi morali ponuditi agendu koja u potpunosti nadilazi ključna pitanja ove države koja se reduciraju na nacionalno, a to su pitanja socijalne naravi. Da bi se u svemu tome uspjelo, ljevica ne bi trebala sudjelovati u vlasti daytonske države sve dok ne dobije apsolutnu većinu u parlamentu”, zaključio je profesor Ćurak.

gratz

Dennis Gratz

Predsjednik Naše stranke Dennis Gratz uvjeren je da BiH može imati snažnu ljevicu koja će biti građanska alternativa etnonacionalnim strankama.

“Želio bih da večeras počnemo pričati, ne samo o partikularnim interesima političkih stranaka, već o tome što su to zajedničke vrijednosti i kako što bolje čuvati, branite i plasirati ideje antifašizma u politički prostor BiH”, dodao je Gratz.

U obraćanju prisutnima Željko Komšić je kazao kako u BiH, suprotno uvriježenom mišljenju, većina građana preferira lijeva politička stajališta.

“Uvjeren sam da od 45 posto građana koji nisu izašli na protekle izbore, većina njih su ljevičari. Problem stranaka koje se kreću lijevo od centra je taj što nismo našli način kako izaći pred te ljude i natjerati ih da izađu na izbore”, ustvrdio je Komšić.Prema njegovom mišljenju, nije pitanje hoće li doći do ujedinjenja ljevice u BiH, već kada će se to dogoditi.

komsic1

Željko Komšić

“BiH nema druge alternative, ali to će se dogoditi samo ako ne budemo robovi svoje sujete i shvatimo kakvu imamo odgovornosti prema tek rođenoj i djeci koja će se tek roditi. Dok je ljevica podijeljena oni će vladati”, istaknuo je Komšić.

Prema riječima predsjednika SDP-a BiH Nermina Nikšića, samo ujedinjene političkih stranaka lijeve orijentacije nije toliko bitno, koliko je bitno postići konsenzus između tih stranaka o ključnim pitanjima za BiH.

“Za početak se možemo dogovoriti kakvu BiH želimo i za kakvu ćemo se BiH boriti. Na toj ideji možemo privući veliki broj ljudi. Zajedništvo nam treba odmah i ako postignemo taj konsenzus koji nam sada nedostaje, ujedinjenje će biti samo formalan stvar”, dodao je Nikšić. Prvi čovjek SDP-a BiH naglasio je kako su stranke koje baštine ideju socijaldemokracije u BiH, prije svega, snažne na područjima gdje živi bošnjačka većina te da je to problem s kojim se ljevica mora pozabaviti.

tribina7

Nermin Nikšića

“Ne volim pričati u tim kategorijama, ali to je činjenica. Stranke ljevice moraju se otvoriti prema područjima na kojima živi većinsko hrvatsko stanovništvo i prema Republici Srpskoj”, kazao je Nikšić. On je dodao kako se stranke ljevice, također, moraju početi baviti nacionalnim pitanjem u BiH.

“Dosad smo ignorirali taj problem i to je, prema mom mišljenju, bila greška. Strahovi o dominaciji jednog naroda nad drugim možda nisu utemeljeni, ali su prisutni. Na tim strahovima svoje politiku grade nacionalne stranke i zlorabe te strahove za svoje političke ciljeve”, smatra Nikšić.

tribina3

Sudionici tribine osvrnuli su se i na zasjedanje Hrvatskog narodnog sabora BiH, održanog proteklog vikenda u Mostaru, istaknuvši kako su ideje iznesene u izjavi usvojenoj na zasjedanju pokušaj daljnje podjele i slabljenja BiH te da takvoj politici treba reći ne.

tribina2

klix.ba/fena/tacno.net
tačno.net
Autor 2.3.2015. u 23:55

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija