Dobitnik nagrade ICIP-a Graditelji mira za 2013. godinu Jovan Divjak za Tačno.net: Mir je ono za šta se svi trebamo boriti

tačno.net
Autor 26.9.2013. u 12:12

Dobitnik nagrade ICIP-a Graditelji mira za 2013. godinu Jovan Divjak za Tačno.net: Mir je ono za šta se svi trebamo boriti

Skupština Katalonskog međunarodnog Instituta za mir donijela je jednoglasnu odluku da Nagrada ICIP Graditelji mira za 2013. godinu bude dodijeljena Jovanu Divjaku, penzionisanom generalu Armije RBiH, “za njegovu hrabrost i neposlušnost naređenjima srpske vojske i odbranu Sarajeva tokom opsade”.

Dobitnik nagrade ICIP-a Graditelji mira za 2013. godinu Jovan Divjak za Tačno.net je izjavio:

„Iznenađen sam činjenicom da je jedan od instituta iz inostranstva odnosno iz Bercelone, grada koji je Sarajevu puno pomogao u toku rata i poslje rata, meni dodijelio ovu nagradu. Ta nagrada mi predstavlja veliku čast jer smatram da je reč mir ono za šta se svi trebamo boriti. Također, zahvaljujem se i svojim saradnicima jer ovakvo priznanje nikad ne bih mogao steći bez njihove podrške“, rekao je Divjak.

Nagrada ICIP Graditelji mira za 2013. godinu je godišnja i sastoji se od: javnog priznanja, skulpture koju je kreirao dobitnik Nobelove nagrade za mir, umjetnik i aktivist Adolfo Perez Esquivel, zvane “Porta de Sol“ (Svjetlosna vrata) i ekonomske dotacije od 4.000 eura.

Uručenje nagrade će biti u Katalonskom parlamentu u prvom trimestru 2014. godine, a događaju će prisustvovati i Jovan Divjak.
Katalonski međunarodni institut za mir je javna ustanova osnovana od Katalonskog parlamenta 2007. godine, nezavisna je od vlade i privatnih ustanova.  Rad ICIP-a bazira se na promociji kulture mira u Kataloniji i svijetu, na rješavanju konflikata i njihovoj transformaciji, kao i predstavljanju Katalonije kao aktivnog učesnika za mir.

Tagovi:
tačno.net
Autor 26.9.2013. u 12:12

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija