Dobro došli gospodine Füle!

tačno.net
Autor 16.2.2014. u 17:13

Dobro došli gospodine Füle!

 

Već drugi, i posljednji,  put Vam pišem i ako mi ne odgovorite opet ću vam pisati. Cijenimo to što ste najavili svoju posjetu, što dolazite u glavni grad države (trebali biste još neke podučiti tome) a mi ćemo nastojati da, bar za vrijeme vašeg boravka, u kući bude red i mir. To je u Bosni običaj. Ali u Bosni takođe gost poštuje domaćina, onoga pred kim svi drugi gaje poštovanje, čija riječ se prva čuje i sasluša. I to se poštovanje mora zaslužiti. Pa ako već nekome poručujete da ste čuli glasove iz Tuzle, Mostara i Sarajeva i da je EU opredjeljena prema građanima BiH onda (znate mi Bosanci sporo shvatamo a brzo zaboravljamo) pa nam još jednom to prenesite, građanima,  a ne vašim političkim sagovornicima. Mi smo vaši politički sagovornici. Mi već znamo šta hoćemo, a za vašu informaciju, oni s kojima imate namjeru razgovarati, više nisu naši politički predstavnici.

Prenesite nam, kao političkim sagovornicima, vaše snažno uvjerenje da se ovdje se radi o suštinskim pitanjima – opstanku i funkcionalnosti države i dobrobiti građana iza koje iskreno stoji organizacija ispred koje dolazite.

Prošetajte malo ulicama Sarajeva. Sami, bez obezbjeđenja. Ovdje se gostu garantuje bezbjednost svojim životom. Saslušajte vaše političke sagovornike. Kaže se kod nas da se poklonu ne gleda u zube ali, umjesto te milionske pomoći koju obećavate, draže bi nam bilo da donosite nekoliko Interpolovih potjernica. Možda nam tada ta vaša pomoć ne bi ni trebala.

„Sada je trenutak da svi preuzmu svoj dio odgovornosti. Dobrobit građana i dobro funkcionisanje države je zajednički cilj“. U pravu ste gospodine Füle. Mi svoj dio odgovornosti preuzimamo.

Srdačno vaš, visoki predstavnik (195 cm) iz reda „ostalih“.

Radomir Lazić

tačno.net
Autor 16.2.2014. u 17:13