Dobro došli gospodine Füle!

tačno.net
Autor 16.1.2014. u 14:20

Dobro došli gospodine Füle!

Piše: Radomir Lazić

Zahvalni smo što nas posjećujete zbog rješenja našeg problema iako, unaprijed smo sigurni,  cilj vaše posjete neće biti ostvaren. Najavljuju to i pregovarači. Da bi vam pomogli za naredni sastanak imamo nekoliko prijedloga pa vas molimo da ih prenesete onima koji nas zastupaju. Sa njima se slabo viđamo a još slabije razumijemo.

Mi, zbog kojih dolazite, a zovemo se Sejdić Finci, odričemo se svog prava, utvrđenog Evropskim normama i konvencijama, da budemo birani u Predsjedništvo i sve druge organe izvršne i zakonodavne vlasti. Dovoljno nam je i pravo učešća u lokalnim organima odnosno savjetima mjesnih zajednica. Time je BiH ispunila jedan od uslova za početak pregovora o pristupanju EU ili njenim fondovima, a koje nam je privremeno uskraćeno.

Za drugi razlog vaše posjete, koji nikad nije zvanično uvršten u dnevni red ali se o njemu svo vrijeme pregovaralo, takođe imamo prijedlog.

Jednostavnom, obavezujućom, izjavom stranaka sa Bošnjačkim predznakom (ne dajte da vas neke zavaraju svojom „multietničnošću“) da neće predlagati iz svojih redova kandidate za člana Predsjedništva iz reda Hrvatskog naroda ispunio bi se i drugi uslov.

Naravno i vama kao i nama je jasno da će za predloženog člana ili članove, od strane Hrvatskih stranaka, morati glasati i Bošnjaci ali im to pravo ne može i ne smije niko oduzeti. Jedini zadatak predlagača bi bio, dakle, da predlože kandidate koji iskreno žele opstanak države Bosne i Hercegovine, njenu cjelovitost i teritorijalni integritet, te da nisu bili prekršajno i krivično gonjeni. Taj i takav izabrani kandidat bio bi legitiman i lako bi se izborio za uskraćena prava naroda kojem i sam pripada.

Ispunjenjem ova dva uslova stekli bi se uslovi, nadamo se, za nastavak pregovora sa temama  koje nas, sve skupa, daleko više interesuju. Polovina budžeta koju smo dužni obezbijediti za vraćanje kredita i druga polovina koju „pojedu“ pregovarači mogli bi biti sljedeći uslov za pregovore. Terminom političara to bi se zvalo funkcionalna država. Do tada će ostala dva konstutivna naroda shvatiti da ih u tom budžetu nema i da je vrijeme da i oni za članove Predsjedništva i druge organe vlasti biraju kandidate sa sličnim karakteristikama.

Za nas „ostale“ ne brinite. Svaki dan zemlju napusti bar desetak sretnika kojima pravo na nacionalnost Bosne i Hercegovine biva, u zemljama u koje odlaze, dodijeljeno automatski.

Srdačno vaš, visoki predstavnik (195 cm) iz reda „ostalih“.

tačno.net
Autor 16.1.2014. u 14:20