Dobrodošlica ratnom zločincu Dariju Kordiću u Mostaru: ‘Čekamo te Dario! Junak Herceg-Bosne’

tačno.net
Autor 3.6.2014. u 20:42

Dobrodošlica ratnom zločincu Dariju Kordiću u Mostaru: ‘Čekamo te Dario! Junak Herceg-Bosne’

Uoči 6. lipnja, kada haškom osuđeniku Dariju Kordiću ističu dvije trećine odslužene zatvorske kazne i otvara mu se mogućnost prijevremenog puštanja na slobodu, na više mjesta na području Hercegovine, a od jutros i u Mostaru, postavljeni su plakati i transparenti dobrodošlice bivšem potpredsjedniku Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

“Čekamo te Dario! Junak Herceg-Bosne”,  piše na jednom od transparenata u naselju Balinovac u Mostaru.

Dario Kordić je najpoznatiji haaški osuđenik iz reda hrvatskog naroda i za veliki dio hrvatske javnosti u BiH on je nevino osuđen čovjek koji se nalazi iza rešetaka. Suđeno mu je, zajedno sa Marijom Čerkezom, za etničko čišćenje Bošnjaka na području Lašvanske doline.

Optužnica protiv njega i njegovih suradnika podignuta je 10. novembra 1995. godine. Kordić i još devetorica bosanskohercegovačkih Hrvata (tzv. viteška skupina) dragovoljno su otišli u Haag 6. oktobra 1997. Suđenje je počelo 1999. a krajem februara 2001. Haaški sud proglasio je Kordića krivim i osudio ga pravomoćno na 25 godina zatvora. To je dosad najviša izrečena kazna nekom političkom dužnosniku u BiH. Kaznu od 2006. godine služi u austrijskom zatvoru Karlau u Grazu.

Dario Kordić je bio jedan od vodećih hrvatskih političara u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine. Bio je potpredsjednik i član Predsjedništva Hrvatske Zajednice Herceg-Bosne, a kasnije Hrvatske Republike Herceg-Bosne. Od 1994. do 1995. godine bio je na čelu HDZ-a BiH.

Rođen je 14. decembra 1960. u Sarajevu. Obitelj mu je živjela u Busovači a porijeklom je iz hercegovačkog mjesta Grljevići u općini Ljubuški. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu. Bio je novinar, a od 1985. bio je zaposlen u poduzeću “Vatrostalna” u Busovači. Oženjen je i ima troje djece.

tačno.net
Autor 3.6.2014. u 20:42