Dodik: Karadžić je žrtvovao porodicu zbog Republike Srpske

tačno.net
Autor 4.4.2013. u 13:48

Dodik: Karadžić je žrtvovao porodicu zbog Republike Srpske

“Radovan Karadžić je žrtvovao i svoj i komoditet svoje porodice za interese Republike Srpske”, ustvrdio je aktelni predsjednik ovog entiteta i lider vladajućeg SNSD-a Milorad Dodik.

Kako javlja dopisnik agencije Anadolija, Dodik će se naredne sedmice pojaviti kao svjedok odbrane ratnog predsjednika RS-a Radovana Karadžića, haškog optuženika za najteže ratne zločine uključujući i zločin genocida počinjen nad nesrpskim stanovništvom u BiH.

“Kao poslanik u Narodnoj skupštini RS-a tokom rata ja sam u više navrata susretao Karadžića, ali nisam svjedok nikakvih zločina koje je činio“, kazao je Dodik u obraćanju novinarima u Banjoj Luci.

Dodao je da će pred Tribunalom u Hagu “reći da je BiH učinila nepravnu secesiju izdvajanjem iz SFR Jugoslavije” i da su “pokreti koji su bili ovdje organizovani bili odgovor na to“.

“Alija Izetbegović se tokom rata lažno predstavljao kao predstavnik BiH, a svijet to prihvatao zbog brze odluke da priznaju nezavisnost BiH“, kazao je Dodik na konferenciji za novinare.

“Takvo što je neprihvatljivo, jer predstavnici Srba nisu participirali u institucijama te BiH. Zato i danas ponavljam da BiH ne može opstati kao zajednička država, to je zemlja na izdisaju i teški bolesnik koga samo međunarodna zajednica održava na životu“, ustvrdio je lider SNSD-a.

Osvrčući se na neuspjeh jučerašnjeg sastanka lidera vladajuće četvorke na nivou Federacije BiH, na kojem nije postignut dogovor oko provedbe presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić – Finci, Dodik je kazao da je to “mrcvarenje RS-a od strane Federacije, koje predugo traje“.

Ponovivši da Federacija BiH ima, kako je kazao, problem da nađe metodologiju oko načina izbora članova Predsjedništva BiH koji bi ukinuo ekskluzivitet konstitutivnih naroda, Dodik je ocijenio da su prijedlozi koji su iznijeti u Bruxellesu bili najbliži rješenju te optužio SDA za njihovo odbacivanje.

Navodeći da bi zbog neprovođenja presude Sejdić – Finci BiH mogla biti dovedena u situaciju da Evropska unija ne prizna legalitet opštih izbora 2014. godine, Dodik je istakao da je “moguće da i RS u tome podrži EU“.

“Mi smo učinili sve što se od nas zahtijevalo, RS mora ostati jedna izborna jedinica za izbor člana Predsjedništva BiH iz ovog entiteta i mi želimo da se ogradimo od neuspjeha po tom pitanju“, zaključio je Dodik.

tačno.net
Autor 4.4.2013. u 13:48