Dodik: Objavljujem rat Incku

Autor 23.4.2011. u 05:04

Dodik: Objavljujem rat Incku

Predsjednik Republike Srpske /RS/ Milorad Dodik rekao je da Odluku o referendumu o nametnutim odlukama visokog predstavnika, posebno o Sudu i Tužilaštvu BiH, koju je usvojila Narodna skupština Srpske, niko ne može da poništi i da ne vidi razlog zašto bi visoki predstavnik u BiH Valentin Incko spriječio njegovo održavanje.

Predsjednik manjeg bh. entiteta je istakao da je jedino relevantno mjesto za odlučivanje o referendumu bio Ustavni sud RS.”S obzirom na to da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS nije iskoristio pravo veta na Odluku o referendumu, ne vidim razloga zašto bi odluku suspendovao visoki predstavnik u BiH”, rekao je Dodik.

On je dodao da je Klub Bošnjaka donio konstruktivnu odluku. “Zahvaljujem im što racionalno razmišljaju i omogućavaju da Republika Srpska u idućih 45 dana obavi sve neophodne pripreme za održavanje referenduma. Mislim da su sami uvidjeli da nema formalnih prepreka za održavanje referenduma i da politikanstvo ne može da im pomogne”, ocijenio je Dodik.

Komentarišući poziv Kluba Bošnjaka upućen Incku da poništi odluku o referendumu, Dodik je istakao da je to nemoguće. “Odluka Narodne skupštine sada je dobila veći legitimitet činjenicom da Bošnjaci nisu uložili veto. To je dokaz da je Republika Srpska apsolutno u pravu i drago mi je što su Bošnjaci dali svoj doprinos legalizaciji donesene odluke”, istakao je Dodik.

On je rekao da je čudno da Klub Bošnjaka poziva visokog predstavnika da poništi Odluku o referendumu ako oni nisu na nju uložili veto. “Ako su smatrali da je Odluka o referendumu problematična, trebalo je da iskoriste mogućnost veta. Pošto to nisu uradili, odluka stupa na snagu. Mi ćemo referendum sprovesti, a sada se već može i reći da je to prva nedjelja po isteku 45 dana od dana objavljivanja odluke u ‘Službenom glasniku RS”, zaključio je predsjednik RS.

Klub Bošnjaka odlučio je na sjednici održanoj u četvrtak da ne ulaže veto na Odluku o referendumu koju je Narodna skupština RS usvojila 13. aprila, ali je pozvao Incka da spriječi njegovo održavanje. Pozivajući se na diplomatske izvore, sarajevski mediji su objavili da je Savjet za primjenu mira u BiH /PIC/ u četvrtak donio zaključak da vlasti RS treba da ponište odluku o referendumu ili će Incko upotrijebiti bonska ovlaštenja i to učiniti umjesto njih.

Autor 23.4.2011. u 05:04

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija