Dodik ušutkava svjedoke: Prijetnje vještakinji u slučaju Dodik

Autor/ica 6.10.2012. u 09:35

Dodik ušutkava svjedoke: Prijetnje vještakinji u slučaju Dodik

Nakon što smo na SEEbiz-u objavili detalje o naredbi Okružnog tužiteljstva Banja Luka i tužiteljice Biljane Marković, kojom se zabranjuje nastavak istrage protiv Hypo Alpe Adria Bank a.d. Banja Luka, prema informacijama našeg izvora Dodikovi pouzdanici započeli su vršiti pritisak na svjedokinju u ovoj istrazi, sudskog vještaka ekonomske struke Dijanu Ostić.

Ostić se pod prijetnjama Dodikovih ljudi našla zbog vještačenja u Slučaju Novković, točnije u Slučaju Dodik – Hypo, u kojem je na temelju dostupne dokumentacije utvrdila kako je Hypo Alpe Adria Bank a.d. Banja Luka krivotvorila poslovne knjige i financijska izvješća, lažno prikazivala podatke u bilancama banke, te lažno prikazivala izloženost banke kreditnim rizicima, vršila lažnu i nezakonitu klasifikaciju kredita, te posljedično na temelju krivotvorenih podataka vršila nezakonite i nepravilne rezervacije po rizičnim kreditima. Osim toga utvrđeno je kako je Hypo banka nezakonito postupala i u upravljanju kreditnim rizicima u banci, što je predstavljalo ne samo dodatno kršenje zakonskih propisa od strane banke, nego i izlaganje dodatnom financijskom i poslovnom riziku zbog kojeg je Uprava banke mogla ugroziti redovito i uredno poslovanje banke.

Sve ovo Dijana Ostić utvrdila je svojim “Stručnim nalazom i mišljenjem” broj 17/05-2012, provedeno 10. svibnja ove godine, na temelju zahtjeva za vještačenje koje je primila 3. svibnja 2012. godine, po predmetu broj T13 0 KT 0005742 11, koji se u tom trenutku nalazio u istražnoj fazi kod Okružnog tužiteljstva u Banjoj Luci, točnije kod tužiteljice Biljane Marković.

Cilj vještačenja bio je da u skladu s propisima Agencije za bankarstvo Republike Srpske utvrdi zakonitost i ispravnost ABRS rezervacija, te klasifikacije kredita kod Hypo banke. Kako je sama Ostić u svom mišljenju navela, vještačenje je provela isključivo na temelju službenih dokumenata iz navedenog istražnog spisa Okružnog tužiteljstva u Banja Luci, te na temelju propisa koje je donijela Agencija za bankarstvo. Problem je nastao onog trenutka kada je u svojem vještačenju zaključila kako je Hypo banka krivotvorila službene isprave, odnosno kako je u poslovanju koje je bilo predmetom vještačenja banka postupala protuzakonito.

Iako je tužiteljstvo zabranilo kopiranje bilo kojeg dijela ovog spisa, vještačenje Dijane Ostić, citirano je u “Naredbi o nesprovođenju istrage” protiv Hypo banke, koju je 18. rujna 2012. godine donijela okružna tužiteljica Biljana Marković. Nakon toga, Ostić je očito postala nezgodan svjedok organiziranog kriminala u Republici Srpskoj. Naime, s jedne strane ona je stručni svjedok koji je svojim vještačenjem potvrdio criminal u Hypo banci u Banja Luci, dok je s druge strane njezino vještačenje u ovom predmetu glavni dokaz kako je Okružno tužiteljstvo po političkom nalogu vlasti Milorada Dodika zabranilo istragu protiv Hypo banke usprkos jasnim dokazima o kriminalu, među kojima je jedan od značajnijih dokaza i samo vještačenje Dijane Ostić.

Nakon što je vještačenje Dijane Ostić predano i u spis parlamentarne istrage koju vodi austrijski parlamentarni istražitelj Afere Hypo Rolf Holub, čime je ovaj vještački nalaz postao dio međunarodnog istražnog spisa u Aferi Hypo, vlasti u Republici Srpskoj odlučile su se na kriminalne metode nezakonitih pritisaka i utjecaja na svjedoke, točnije krenuli su u zastrašivanje sudske vještakinje, kako bi je ušutkali, ili pak prisilili da se pod izravnim prijetnjama odrekne svojeg ranijeg vještačkog nalaza u Slučaju Dodik – Hypo.

Prema informacijama kojima raspolažemo, u četvrtak prijepodne Dijanu Ostić na razgovor je pozvao njezin direktor u Raiffeisen banci u Banja Luci, koji joj je rekao kako ga je nazvao direktor “bratske banke”, Hypo banke u Banja Luci, i kako je zatražio postupanje prema njoj radi vještačenja u ranije navedenom istražnom spisu Okružnog tužiteljstva. Direktor Raiffeisen banke upozorio je Ostić kako nije smjela raditi to vještačenje, zaprijetio joj je otkazom u banci i poduzimanjem drugih mjera, te ju je zatražio da za petak ujutro pripremi svoju izjavu o cijeloj ovoj situaciji i da pojasni u toj izjavi svoje nalaze u predmetnom vještačenju. Kako je poznato da je direktor Hypo banke Banja Luka povezan ne samo s Miloradom Dodikom, nego i s nizom Dodikovih ljudi, kao što su premijer Aco Džombić ili šef Fonda za javno zdravstvo Goran Kljajčin, jasno je da je ovo zapravo izravni pritisak vlasti na nezgodnog svjedoka u Slučaju Hypo, odnosno izravni pokušaj zastrašivanja svojedoka organiziranog kriminala u Hypo banci.

Štoviše prijetnje i prijeteće poruke zbog kojih se Ostić boji kako za svoju egzistenciju i radno mjesto, tako i za život i osobnu sigurnost, jasno pokazuju kakvim se metodama u Republici Srpskoj služe vlast i Hypo banka kako bi ušutkali svojedoke. I sam sam prije nekoliko tjedana svjedočio takvim prijetnjama. Nakon što smo počeli objavljivati opširno istraživanje Slučaja Dodik-Hypo na SEEbizu primao sam učestale telefonske pozive Dodikovih ljudi, koji su od mene ultimativno zahtijevali da prestanem raditi na ovoj temi, te su mi prijetili hapšenjima i policijskim maltretiranjima ukoliko se pojavim na teritoriju RS-a, dok su takve prijetnje kulminirale prijetećim porukama koje mi je preko kurira (podaci poznati) poslao Dodikov savjetnik za sigurnost Miloš Čubrilović zvani Čubri, koji mi je zaprijetio da ću “zapamtiti kad sam video sunce ako se pojavim u BiH”, a potom “da ću požaliti što sam ikada napisao ijednu rečenicu o Dodiku”.

Do ovih prijetnji Dijani Ostić, nisam uzimao za ozbiljno prijeteće poruke koje su mi slali Dodikovi kuriri zadnjih mjesec i pol dana. Sada mi je jasno: Dodik je naredio odstrel svjedoka. Prijetnje Dijani Ostić znak su da je Dodikov mafijaški režim u Banja Luci svoj criminal spreman braniti pod svaku cijenu. Pa čak i bude li potrebno ukloniti pokojeg nezgodnog svjedoka. Njima je to, uz suradnike kakav je Čubri i njemu slični, stvarno najmanji problem.

Autor/ica 6.10.2012. u 09:35