Dodik zatražio ostavku Lagumdžije,”šestorka” više ne postoji!!

Autor/ica 7.8.2012. u 13:33

Dodik zatražio ostavku Lagumdžije,”šestorka” više ne postoji!!

Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik pozvao je danas ministra vanjskih poslova BiH Zlatka Lagumdžiju da podnese ostavku, a ukoliko se to ne desi, kako kaže, u neko dogledno vrijeme, poslanički klubovi stranaka iz RS-a u državnom paralmentu će pokrenuti pitanje njegove smjene.

Dodik je Lagumdžiju optužio da je instrukcijom predstavniku Stalne misije BiH pri UN-u da tokom glasanja u Generalnoj skupštini UN podrži rezoluciju o Siriji prekršio Ustav, zakon te, kako je naveo, politički dogovor „šestorke“, koji više ne važi sve dok se ne riješi ovaj zahtjev za ostavku ili smjenu šefa bh. diplomatije.

„Svi dogovori ‘šestorke’ su suspendovani i ne važe, a moći će se odmrznuti ili staviti u funkciji tek onda kada se ova situacija oko Lagumdžijinog nezakonitog i vanustavnog ponašanja razriješi“, rekao je Dodik i naglasio da to podrazumijeva i da ne važe svi raniji dogovori o imovini, rekonstrukciji Vijeća ministara BiH, koje predstavnici RS-a neće podržati, dok se ne razriješi ovo pitanje.

Dodik tvrdi da je Lagumdžija „kršeći Ustav počinio krivično djelo, te prekršio politički dogovor u BiH, čime je državu dodatno gurnuo u dodatne probleme, kao što je to činio svih ovih godina, ne želeći da prihvati realan odnos snaga u BiH“.

Ističući da je o ovome razgovarao i s liderom SDS-a Mladenom Bosićem te srpskim članom Predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem, Dodik je na vanrednoj pres-konferenciji u Banjoj Luci naveo da su se dogovorili da pokrenu pitanje odgovornosti Lagumdžije u svim institucijama u BiH, jer je šef bh. diplomatije „zloupotrebio položaj, jer u Ustavu jasno stoji da Predsjedništvo BiH provodi vanjsku politiku, a ti stavovi se usaglašavaju”.

Naglasio je da u ovom slučaju nije primarno pitanje Rezolucija u Siriji, „već kršenje Ustava BiH te uticaj toga na unutrašnje odnose u BiH“.

Dodik je optužio Lagumdžiju i da je „svojim igrarijama“ doveo u zabludu međunarodnu zajednicu.

On je dodao i da se „razamtraju i opcije moguće krivične odgvoronosti Lagumdžije“, te nije potvrdio da će biti te prijave danas, ali će „naći osnova i za pokretanje tog pitanja zbog kršenja Ustava“.

„Nismo spremni da preko ovog pređemo. BiH će očigledno ući u dodatnu krizu institucija“, kaže Dodik i ponovo optužuje Lagumdžiju da je za to odgovoran.

Vidljivo je, dodao je, i da bošnjački član Predsjendištva BiH Bakir Izetbegović također svojim stavovima „krši Ustav, zakon i poslovnik o radu, jer se vanjska politika mora usaglašavati konsenzusom i on ne može dostaviti instrukcije bilo kome, ako nema tog stava“.

Dodik međutim dodaje da još uvijek se ne zna da li je Izetbegović dao instrukcije Lagumdžiji kako će predstavnik BiH glasati po pitanju rezolucije o Siriji.

„RS ne može da pređe preko njenog isključivanja iz ustavnog sistema. Uporno nas napadaju da hoćemo da idemo iz BiH, a ovo je način kako nas tjeraju… Ovo je primjer kojim Lagumdžija potvrđuje da mi nismo dio BiH, jer se ne uvažava stav entiteta. To se više neće dešavati. Ovdje stajemo dok ovo pitanje ne riješimo ostavkom ili smjenom Lagumdžije. Do tada, bit će posljedica za sve o čemu Lagumdžija nije ni razmišljao. Ne postoje više ni sastanci lidera ‘šestorke’, jer je sporazum o tome ugrožen“, zaključio je Dodik.

Autor/ica 7.8.2012. u 13:33