Dodikov režim je jedina prijetnja miru i stabilnosti na Balkanu

tačno.net
Autor 21.8.2013. u 08:42

Poslije posljednjeg niza incidenata u entitetu RS, zaključujemo da je režim Milorada Dodika posljednja prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regiji, kao i primjer zloupotrebe institucija za kršenje ljudskih prava. Sredstva kojima se vladajuća koalicija u RS obračunava sa građanima nesrpske nacionalnosti, ali i sa svim drugim svojim neistomišljenicima, sežu od fizčkog nasilja do institucionalne diskriminacije i posve je jasno da ih danas sistem stavlja u poziciju građana drugog reda.

Obaveza svih državnih službenika, predočena nakon povratka sa odmora da dio plate odvoje za finansiranje odbrane osumnjičenih i „nepravedno osuđenih“ za ratne zločine nedvojbeno pokazuje da postojeća vlast u RS-u još uvijek živi u maju 1992. godine.

Svaki od nedavnih incidenata u istočnoj Bosni neposredno je uzrokovan službenom politikom Vlade entiteta RS koja aktivno radi na tome da ugrozi opstanak onih ljudi koji su se tamo vratili. Prijetnje i napadi na nesrpsko stanovništvo se događaju uz podršku, s blagoslovom ili kao dio službene politike, počevši od progona preživjelih zbog obilježavanja mjesta stratišta do otpuštanja iz javnih ustanova. Institucije u ovom entitetu provode otvorenu politiku diskriminacije i progona građana nesrpske nacionalnosti i nastavljaju s blagonaklonošću gledati na nove pozive na pokolje. To je ono o čemu se govori kada se govori o secesiji od Bosne i Hercegovine.

Bošnjacima, Hrvatima i Ostalim u entitetu RS ne preostaje ništa drugo nego da se demokratski i samoorganizovano suprotstave teroru institucija tog entiteta registracijom i potpunom mobilizacijom svih protjeranih, prognanih i izbjeglih birača za iduće Opće izbore.

Istovremeno, bilo kakvo udovoljavanje željama političkih partija iz RS-a ne predstavlja ništa drugo do saučesništvo u ispunjavanju prijetnji izrečenih na javnim okupljanjima u Srebrenici i Bratuncu.

Na koncu, ako ranije nije bilo jasno, u proteklih nekoliko sedmica je postalo jasno da bi usvajanje, između ostalih, predloženog Zakon o prebivalištu režimu u entitetu RS dao pravno pokriće za teror koji se trenutno nelegalno pokušava provesti nad prognanicima koji se masovno prijavljuju za glasanje na idućim izborima. Mi u „Prvom martu“ se koristimo i ovom prilikom da ih još jednom pozovemo da se registruju za iduće izbore i onemoguće SNSD-u, SDS-u  i drugim koji podržavaju skupove u kojima se širi govor mržnje, da u djelo provedu ono što njihovi simpatizeri i glasači u ime režima pjevaju u Bratuncu i Srebrenici.

tačno.net
Autor 21.8.2013. u 08:42