Dodikova, Cvijanovićkina i Lukačeva “Specijala” batina Narod (VIDEO)

tačno.net
Autor 25.12.2018. u 15:18

Dodikova, Cvijanovićkina i Lukačeva “Specijala” batina Narod (VIDEO)

Lider PDP-a Branislav Borenović ponovo se, nakon što je pušten, vratio na Trg Krajine. Ubrzo nakon toga ponovno je uhapšen.

Nakon što je pušten na slobodu Draško Stanivuković je stigao u centar Banje Luke, uzeo megafon i pozvao sve da dođu na Trg Krajine.

“Mi ćemo ovdje u samom centru Trga napraviti još jedno srce i okupit ćemo se okolo. Naša policija nas tuče. Ovo je Trg svih nas”, rekao je Stanivuković, a okupljeni su skandirali “Ubice, ubice, ubice…”

Lider PDP-a Branislav Borenović ponovo se, nakon što je pušten, vratio na Trg Krajine. Ubrzo nakon toga ponovno je uhapšen.

“Draško Stanivuković i ja smo dobili prekršajne prijave. Niko nas nije maltretirao. Policija samo radi što im je rečeno. Priveli su me jer sam zagrlio Draška, nisam dao da ga vode”, rekao je Borenović. On je dodao da će večeras u 19 časova biti održana hitna sjednica Predsjedništva PDP-a zbog današnjih događaja.

“Begić je povrijeđen i pušten da mu se ukaže ljekarska pomoć. Šukalo je i dalje priveden i držaće ga vjerovatno 12 časova”, rekao je Borenović.

Narodni poslanik Draško Stanivuković obratio se građanima na Trgu Krajine/Davidovom Trgu: Napravićemo novo srce i ponovo se okupiti oko njega.
Ubrzo nakon toga ponovno je uhapšen.On je još rekao da ga je stranačka Milicija Dodika, Lukača i Cvijanovićeve tukla i vidljive su mu modrice na licu.

 Nakon što je komunalna policija uklonila predmete koju su se nalazili na Trgu Krajine, odnosno simbole grupe “Pravda za Davida”, građani su pronašli novu lokaciju za okupljanje na kojoj su, za početak, iscrtali veliko srce.

Transparency International u BiH (TI BiH) osuđuje ponašanje pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), te napominje da hapšenja i privođenja novinara, građanskih aktivista, bivših i sadašnjih narodnih poslanika nisu ništa drugo do demonstracije sile i gušenje političkih i medijskih sloboda upotrebom represivnih sredstava.

“Solidarnost je ono što nam je danas najpotrebnije, prije svega solidarnost sa Suzanom i Davorom Dragičevićem, roditeljima ubijenog Davida, koji su uhapšeni jer su tražili pravdu za svoje dijete”, saopćili su.

Dodali su da se na njima danas prelamaju sva zla lošeg, višedecenijskog antigrađanskog vladanja.

“To što se dešava njima, ako prođe nekažnjeno, sutra se može desiti svakome od nas. Građanska je dužnost i obaveza biti danas uz njih, ali za to je potrebna i građanska hrabrost, spremnost da svako žrtvuje dio vlastitog komfora za rješenje problema koji je postao problem svih nas. To se radi na način danas uhapšenih opozicionara: Draška Stanivukovića, Borislava Borenovića, Adama Šukala, te privedenog Vojina Mijatovića. To se radi na način danas uhapšenih novinara, koji su odbili da šute o represiji sistema i policijskoj brutalnosti.”, naveli su iz Bh Bloka.

Kazali su da oni imaju podršku BH bloka.

“Kao i oni, želimo pravdu za Davida, pravdu za Dženana, pravdu za svu našu djecu. Borit ćemo se za nju svim dozvoljenim sredstvima i na kraju je dobiti, jer je to pitanje oko kojeg se ujedinjujemo kao ljudi, bez političkih, etničkih, vjerskih ili bilo kakvih drugih odrednica.To je ono što smo prije svega i što ćemo nakon svega ostati, ali samo ako ispunimo zahtjeve roditelja nevino stradale djece”, istaknuli su.

“Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini su duboko zabrinuti povodom situacije u Banja Luci od jutros. Zatražili smo od Ministarstva za unutrašnje poslove hitno objašnjenje trenutnih hapšenja različitih osoba povezanih sa pokretom ‘Pravda za Davida’, uključujući i Davora Dragičevića kao i opozicione političare. Budno pratimo razvoj situacije u Banja Luci i apeliramo na sve da ostanu mirni i suzdrže se od nasilja.

Ambasador Wigemark i amabasadori zemalja članica Evropske unije u Bosni i Hercegovini nedavno su se sreli sa Davorom Dragičevićem i Murizom Memićem.

“Pozdravljamo njihove neumorne napore da mirnim putem traže pravdu povodom smrti svojih sinova. Zapanjujuće je da su dva oca u potrazi za pravdom zbog svojih mrtvih sinova uspjeli izazvati više negodovanja zbog nedostatka vladavine prava i nekažnjavanja u BiH nego bilo koja politička stranka”, istaknuli su.

“Današnji razvoj događaja u Banja Luci šalje negativnu i alarmirajuću poruku o stanju vladavine prava u BiH. Idalje ćemo budno nastaviti pratiti razvoj događaja i pozivamo sve na smirenost i suzdržavanje od nasilja”, dodali su.

tačno.net
Autor 25.12.2018. u 15:18