Dohakali ‘kulturi’ nekažnjavanja? Knjiga ‘U ime države’ autora novinara Mateja Šurca i Blaža Zgage

Autor 15.5.2012. u 12:24

Dohakali ‘kulturi’ nekažnjavanja?  Knjiga ‘U ime države’ autora novinara Mateja Šurca i Blaža Zgage

“Slovenija je samo naizgled demokratska država, to je u biti klasična balkanska državica kojom vladaju političko-mafijski lobiji sa čvrstim vezama u policijskom, tužiteljskom i sudskom aparatu”.


Portret tedna: Matej Šurc, Blaž Zgaga

Blaž Zgaga in Matej Šurc Foto: Jure Eržen

 

U Sloveniji je u izdavačkoj kući ‘Sanje’, u suradnji sa Centrom za istraživačko novinarstvo,  u travnju ove godine izašla treća knjiga trilogije ‘U ime države’ o znanoj aferi oružja, koja Sloveniju potresa od početka devedestih godina. Autori trilogije su slovenački novinari Matej Šurc i Blaž Zgaga.

U prvoj knjizi, pod naslovom ‘Odprodaja’, što bi se sa slovenačkog moglo prevesti kao prodaja dio po dio ili rasprodaja, istraživanje je usredotočeno na prodaju oružja i streljiva iz skladišta nekadašnje JNA, oduzetog u vrijeme desetodnevnih oružanih sukoba u Sloveniji 1991. godine. Autori su za nju dobili međunarodnu nagradu Organizacije za medije Jugoistočne Europe (SEEMO), koja funkcionira pod okriljem Međunarodnog instituta za medije (IPI).

U drugom dijelu trilogije, koji nosi naziv ‘Preprodaja’ govori se o kupovini oružja u inostranstvu i preprodaji u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U trećem dijelu, ‘Prikrivanje’, autori su se usredsredili na zloupotrebu političke moći i legalnih nadležnosti brojnih slovenačkih vodećih političara u vrijeme osamostaljenja, koji su prikrivali svoje nezakonite poslove i time zarazili, odnosno onesposobili pravosudni sustav nove države.

Istaknuti slovenački publicista i novinar Branko Soban je o knjizi napisao: “Afera oružja, koja je obilato uprljala svijetlu i toplu priču o slovenačkom osamostaljenju, zahvaljujući autorima ove knjige sada je ipak dobila konačne obrise. Nakon nekoliko godina neumornog kopanja i traženja nedostajućih kamenčića u prikrivanom mozaiku o oružju, Šurc i Zgaga su u tri obimne knjige sastavili sliku u kojoj je takorekuć sve jasno. Sada je konačno poznato ko je sve vukao niti u ovoj priči, što junačku i jako idealiziranu uzvišenu pjesmu osamostaljenja postavlja u potpuno drugačije, bitno kritičnije svjetlo. Kao da  su slijedili Bertolda Brechta, koji je nekada davno rekao: “Nesretna je država kojoj trebaju heroji”. Prije svega zato jer se iza njihovih leđa nikada ne mogu uočiti prljave podobrnosti. Takve detalje junaci u pravilu zauvijek najradije sakriju.

Trilogija ‘U ime države’ proizvod je kakvih na europskim novinarskim poljima nema baš puno. Malo je država u kojima bi novinari tako temeljito i tako argumentirano istražili neka najprljavija, skrivena poglavlja vlastite povijesti, kao što su to u Sloveniji uradili Matej Šurc i Blaž Zgaga. Njihov istraživački podvig zato ima dodatnu povjesnu i moralnu težinu.  To bi, prije ili kasnije, morala priznati i politika, koja je u prošla dva desetljeća pokušala uraditi sve da afera sa oružjem nikada ne izađe na svjetlo dana. Svjedočenja i dokumente objavljene u ovoj trilogiji sada jednostavno više niko ne može ignorirati.”

Autori o svojoj knjizi kažu sljedeće: “Trgovci oružjem su svoje ljude postavili u najznačajnije društeve sfere: u policiju, u tužiteljstvo, u politiku i u medije. Svakoga, ko im se usudio suprotstaviti se, pokušali su kupiti, ili još češće, uništiti – kao rak ranu odpiliti iz društvenog tkiva. Pri tome nije važno da li se radi o novinaru, kriminalisti, poslaniku Državnog parlamenta, predsjedniku države ili čovjeku iz njihovih redova.” 


Branko Soban u uvodnoj riječi piše:

“Pisci ove knjige, prekaljeni novinari u proteklim su godinama obavili ogroman istraživački posao. Pregledali su na hiljade papira i razgovarali sa mnogim neposrednim svjedocima događaja koje opisuju. Njihova je knjiga puna do sada manje poznatih ili potpuno nepoznatih  pojedinosti, zato je izuzetno značajan korak na putu ka potpunoj istini o trgovini oružja koja je u dobroj mjeri kriva za dosadašnje zagušljivo i otrovano političko ozračje u jedva dvadeset godina mladoj državi. Ali Slovenija će biti zrela država uistinu tek onda kad bude samokritično istražila i raščistila šta je u trgovini  oružjem bilo pravilno i šta ne. I kad budu oni koji su zlupotrebljavali svoje osamosvajačke položaje  i rat u susjedstvu, za to naravno i – odgovarali. Svijetlu i toplu samostalnost naime ne smiju prljati tamne mrlje ratnog profiterstva i pokvarene proračunatosti.

I povijest će trebati početi pisati iz početka zbog nezakonite i prljave trgovine oružjem, kada su nekim osamosvojiteljima  u slijepoj potrebi za zaradom otkazale sve moralne kočnice i sva selektivnost. Oružjem se trgovalo bez ikakvog nadzora, nezajažljivom nonšalantnošću šačice  pripadnika najužeg obavještajnog i političkog vrha, čvrsto uvjerenih da demokratska pravila i zakoni za njih ne vrijede. A dinamika istine je neumoljiva. Priča o oružju postupno dobija konačne obrise. I uz pomoć dvojice autora ove trilogije o oružju, koja postaje značajan i prije svega dragocjen doprinos potpunijoj slici događanja prije dvadeset godina. Događaja o kojima je politika do sada nerazumljivo i uporno ćuti.”

Borut Likar, nekadašnji generalni direktor slovenačke policije je u prosincu 2011. izjavio: “Kada sam 1993. preuzeo posao državnog tajnika za javnu sigurnost, nisam znao kako strašne posljedice je ostavila trgovina oružjem. Kad su kriminalisti počeli ozbiljnije proučavati, počele su se redati afere, kadrovske izmjene, podmetanja i onemogućavanje rada policajaca. Tužiteljstvo je sustavno onemogućavalo postupke i sav trud istražitelja.”

“Nijedno povjesno djelo do sada nije do te dubine razotkrilo logiku politike koju je inicirala afera oružja. Kao drušvo još uvijek se vrtimo u njenom začaranom krugu, ali trilogijom ‘U ime države’ ovaj krug se zatvara!” izjavila je filozof, sociolog i publicista prof. dr. Spomenka Hribar.

Nekada poznata glumica i sadašnja sveučilišna profesorica na Fakultetu društvenih znanosti, na predmetu novinarstvo, prof.dr. Manca Košir o knjizi misli ovako:

“Ratni profiteri nisu iza rešetaka, nego uzdignute glave drže prodike o vrednotama rata za osamostaljenje, o narodnim izdajnicima i poštenju”.

Suradnik iz Bosne i Hercegovine, novinar i publicista Oslobođenja Esad Hećimović o poduhvatu je zabilježio sljedeće:

“Najveća vrijednost ove trilogije je prilika da konačno otvorimo tu tematiku i počnemo razotkrivati prevare i laži, naravno na temelju dokumenata”.

Prof.dr. Božo Repe, redoviti profesor na predmetu suvremena slovenačka povijest na Filozofskom fakultetu u Ljubljani i stručni recenzent knjige: “Kod prodaje oružja najviše zabrinjava to da to nije samo povjesno događanje, jer stvar nije završena. Ima mnogo vidika koje bismo mogli zgusnuti u sljedeće: Slovenija je zbog toga samo naizgled demokratska država, vanjski bljesak uspješne tranzicijske države je nestao, mi smo u biti klasična balkanska državica kojom vladaju političko-mafijski lobiji sa čvrstim vezama u policijskom, tužiteljskom i sudskom aparatu”. 

Čitatelji trilogije ‘U ime države’ će se moći uvjeriti da ona predstavlja podvig istraživačkog novinarstva kao društveno korisnog djela, jer se radi o jedinstvenom doprinosu traženju i nalaženju – istine. 

Da li su autori Šurc i Zgaga ovim činom dohakali ‘kulturi’ nekažnjavanja u Sloveniji – to je neka druga, možda još mračnija  priča od afere sa oružjem. A možemo se upitati i u kojoj bi od ‘balkanskih državica’ bilo moguće objaviti ikakvu relevantnu ‘knjižicu’, a ne obimnu trilogiju o novijoj balkanskoj ‘mitologiji’. Samo što ja vjerujem da je ‘mitologija’, kao i najstari zanat na svijetu, ravnomjerno raspoređena globalna, a ne nikako balkanska pojava.

 

 

 

Tagovi:
Autor 15.5.2012. u 12:24