Dokida li dogovor Lagumdžije i Dodika nezavisno pravosuđe?

Autor 31.10.2012. u 19:57

Dokida li dogovor Lagumdžije i Dodika nezavisno pravosuđe?

Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) Bosne i Hercegovine treba da provodi konkursnu proceduru za glavne tužioce i njihove zamjenike, ali glavne tužioce na svim novima vlasti, na osnovu pravila iz evropskih zemalja i susjedne Hrvatske, treba da imenuju nadležna zakonodavna tijela (parlamenti) na prijedlog odgovarajućih vlada, odnosno Vijeća ministara BiH, s liste uspješnih kandidata koju bi utvrdio (VSTV).

Ako parlamenti u roku od tri mjeseca ne urade svoj posao, VSTV  može da imenuje tužioce koji će obavljati tu funkciju do okončanja procesa.

To je jedna od niza mjera za čiju je realizaciju potrebna izmjena odgovarajuće zakonske legislative u našoj zemlji, a dogovorili su ih danas u Sarajevu najviši zvaničnici Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SDND), ujedno predstavnici više nivoa vlasti u našoj zemlji.

Dogovorene mjere, nakon šestosatnog razgovora, saopćili su večeras na pres-konferenciji lideri tih stranaka Zlatko Lagumdžija i Milorad Dodik.

Kako se jedna od tih mjera odnosi na VSTV, lideri su dalje pojasnili da bi prema dogovorenoj budućoj legislativi, tužioci mogli birati svoje saradnike, a u procesu postavljenja sudija i tužilaca, više upliva trebalo bi da imaju ljudi iz akademske zajednice, stručnjaci za pravo. S ovim pravilima koja se odnose na VSTV, kao i s mnogim drugim dogovorenim mjerama, za koje je potrebna i saglasnost Parlamenta,   SDP-e i SNSD-e će upoznati lidere Hrvatske demokratske zajednice BiH, Hrvatske demokratske zajednice  1990, Srpske demokratske stranke i Saveza za bolju budućnost BiH.

Zajedničkoj poziciji SDP-a i SNSD-a potrebna je podrška navedenih političkih partnera kako bi se na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iduće sedmice odmah krenulo u realizaciju dogovorenih dokumenata, kazao je lider SDP-a Lagumdžija.

Autor 31.10.2012. u 19:57