Dom naroda Federacije – džungla za pljačku njenih građana

Edin Osmančević
Autor/ica 14.8.2017. u 10:41

Dom naroda Federacije – džungla za pljačku njenih građana

foto: suratkabar.id

”Da li Srbi, Bošnjaci, Hrvati i Ostali uopšte znaju da iz svog džepa plaćaju ove delegate – kriminalce uplatama poreza, i drugih obaveza prema državi? Indolentnost prema kriminalu i korupciji upravo nas pogađa i čini nas još siromašnijima. Ako ne znamo kako se boriti protiv ove pošasti treba pitati građane Ukrajine koji su “pokupili” korumpirane političare i pobacali ih u kontejnere.

Rezultati istraživanja novinara Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) da su 34 delegata Federalnog parlamenta za dvije i po godine naplatili više od 825.000 maraka za smještaj, odvojeni život od porodice i prevoz do kuće su vrijedna naše paznje. Treba odati veliko prizanje ovim mladim novinarima za profesionalno obavljen posao koji bi trebao da probudi uspavanu bh. javnost. Ne, ne trebamo se čuditi ovoj informaciji jer po ko zna koji put potvrđuje da su: ”Upravo ovi političari stvorili sistem vrijednosti i pravila kako bi nas mogli ”legalno” pljačkati, kako oni to vole reći ”sve po zakonu”. Treba li podsjećati da je Administrativna komisija Doma naroda Parlamenta FBiH početkom ove godine povećala delegatima naknadu za odvojeni život za 200 KM, sa 600 KM na 800 KM.

Svaki mjesec za ova tri troška delegati dobiju 800 maraka i sami odlučuju kako će ih rasporediti. I premda znaju da je to kriminal, većina njih svjesno koristi manjkavosti propisa koje su sami donijeli, kako bi izvukli najveću korist. Pojedini delegati ugovaraju najniže kirije kako bi im ostalo što više novca od naknada. U velikom broju stanova koji su plaćeni za delegate u stvari žive drugi ljudi: stanodavci i njihove porodice, djeca delegata ili drugi podstanari. Novinari Centra za istraživačko novinarstvo (CIN) su otkrili da su ti iznajmljeni stanovi često u starim i neuvjetnim kućama ili u predgrađima, daleko od zgrade Parlamenta FBiH, pa ih najmanje polovina delegata i ne koristi. Oni nakon obaveza u Parlamentu obično putuju kući ili prespavaju u hotelu. Stanodavci su im često prijatelji, poznanici i stranačke kolege.

I premda su novinari CINa svoj posao odradili profesionalno, ova informacija će po svemu sudeći naići na gluhe uši kako javnosti tako i Tužilastva BiH. Jer, Bože moj, kako će nam Dom naroda funkcionisati ako svi ovi delegati – kriminalci dospiju u zatvor? Od svih ”blokada” nam je puna kapa.

Dom naroda PFBiH ne provjerava da li delegati poštuju pravila o ovim privilegijama jer nemaju mehanizme nadzora niti kapacitete. Saopštenje sekretara Administrativne službe gospodina Izmira Hadžiavdića ”kako ovoj službi nedostaju resursi za kontrolu utroška ovih naknada” je vrhunac cinizma ove vlasti. U Domu naroda su bez sumnje privatni interesi (čitaj kriminal) iznad zakona.

Iz gore navedenog postavlja se logično pitanje: ”Da li Srbi, Bošnjaci, Hrvati i Ostali uopšte znaju da iz svog džepa plaćaju ove delegate – kriminalce uplatama poreza, i drugih obaveza prema državi? Indolentnost prema kriminalu i korupciji upravo nas pogađa i čini nas još siromašnijima. Ako ne znamo kako se boriti protiv ove pošasti treba pitati građane Ukrajine koji su ”pokupili” korumpirane političare i pobacali ih u kontejnere.

Dok god imamo ovakav odnos ”samonepoštovanja” dotle će licemjerni političari, sa osmjehom na licu i u skupocjenim odijelima, plaćenim sredstvima poreskih obveznika, nastaviti pljačku.

Edin Osmančević
Autor/ica 14.8.2017. u 10:41