Dom naroda PSBiH nije usvojio Prijedlog izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH

tačno.net
Autor/ica 23.7.2013. u 13:20

Dom naroda PSBiH nije usvojio Prijedlog izmjena Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH

Pozvavši se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, predsjednik Kluba Bošnjaka Halid Genjac je rekao da je predložena izmjena složena i da je na štetu Bošnjaka

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Halid Genjac u ime tog kluba proglasio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH po hitnom postupku štetnim po vitalni nacionalni interes Bošnjaka, javlja agencija Anadolija.

Uz obrazloženje da je predložena izmjena Zakona složena, ali da ne posjeduje dovoljan stepen hitnosti, Genjac je rekao kako hitni postupak usvajanja ide na štetu Bošnjaka.

Nakon glasanja o proglašenju odluke o štetnosti po vitalni nacionalni interes Bošnjaka na odluku o zahtjevu Vijeća ministara o razmatranju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH, delegati iz reda bošnjačkog naroda glasali su sa tri glasa za, jednim protiv, dok su delegati iz reda hrvatskog naroda glasali sa tri glasa protiv, a iz srpskog sa četiri glasa protiv.

Osnovana je zajednička komisija za pokušaj rješenja ovog pitanja, koja će sastanak održati odmah po završetku sjednice.

Na današnjoj sjednici usvojeni su Prijedlozi zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim isprava BiH po hitnom postupku na zahtjev Vijeća ministara BiH, te zahtjev delegatkinje Borjane Krišto o razmatranju Prijedloga zakona o dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH po hitnom postupku.

Različita su mišljenja delegata o toku i ishodu sjednice Doma naroda PSBiH na kojoj je četiri puta povučeno pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka

Mišljenja delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH o ishodu današnje sjednice na kojoj su glasovima Kluba Bošnjaka čak četiri zakonska prijedloga proglašena vitalnim nacionalnim interesom bošnjačkog naroda, su veoma podijeljenja.

Većina u Klubu Bošnjaka se na sjednici Doma naroda PSBiH pozvala na pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka kada je riječ o usvajanju Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, Zakona o jedinstvenom matičnom broju po hitnom postupku, Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine po hitnom postupku i Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine po hitnom postupku.

Formirana je komisija koja će odlučiti o ovome nakon što delegati iz ostalih klubova, Hrvata i Srba, nisu podržali zahtjev Kluba Bošnjaka, a ako se ta komisija ne usaglasi o ovom pitanju će odlučivati Ustavni sud BiH.

Prava povratnika su netaknuta u Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana Bosne i Hercegovine, rekao je delegat  Mehmed Bradarić.

“Nalazimo se u svetom muslimanskom mjesecu ramazanu i nije uredu da se laže. Ja ne kažem da ljudi nemaju problema, ali trebaju reći koji su to problemi. Ovo je jedan moderan i evropski zakon, koji ako ne usvojimo sad, moraćemo to uraditi u budućnosti. Zbog ovog zakona upitna je vizna liberalizacija za građane BiH”, istakao je Bradarić.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Sulejman Tihić kazao je da Stranka demokratske akcije na nacionalni interes Bošnjaka gleda kao na državu BiH, ravnopravnih naroda Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih.

“U konkretnom sučaju, kada je riječ o ovim zakonima, ovdje je vladajuća većina pokazala siledžijstvo, time što su dosta složene, sistemske zakone, koji su temelj Dejtonskog sporazuma, uputili u hitnu proceduru, te da se glasa po sistemu uzmi ili ostavi”, pojasnio je Tihić, dodavši da pomenuti zakoni traže redovnu proceduru i javnu raspravu.

“Gospodin Dodik je rekao da su usvojeni svi zahtjevi iz Republike Srpske, i SDP i SBB su pristali na to da bi ostali u onim foteljama u kojima se sada nalaze”, rekao je Tihić.

Delegatkinja u Domu naroda iz reda hrvatskog naroda Borjana Krišto kazala je kako je pravo svakog naroda pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, no da je zabrinjava to što se danas nije radilo o povredi vitalnog interesa bošnjačkog naroda.

“Ne radi se ni o jednom zakonu koji izravno dotiče jedan narod. Radi se o zakonima koji bi trebali biti jednaki prema svim narodima i građanima. To potvrđuje činjenica gdje je većina u klubu Bošnjaka povukla pitanje vitalnog nacionalnog interesa na samu proceduru usvajanja zakona”, kazala je Krišto, dodavši da to znači da zakoni i dalje ne postoje.

tačno.net
Autor/ica 23.7.2013. u 13:20