Don Ivan Grubišić: Talibanizam u Hrvata

tačno.net
Autor 28.12.2012. u 11:51

Don Ivan Grubišić: Talibanizam u Hrvata

Piše: Don Ivan Grubišić
Teško je neke stvari, reakcije nazvati drugačije nego talibanizam, uz ispriku, da to netko ne shvati krivo. Naime, talibanizam nije geografski pojam niti je vezan uz ijednu religiju ili ideologiju. To je antropološki pojam vezan uz formiranje mentalnog sklopa kod samog čovjeka. Uglavnom prevladava u religijskom i ideološko-političkom žargonu isključivosti, mržnje i netrpeljivosti. Balkan je, na žalost, područje talibanizma, neobično naglašene isključivosti prema drugom i drugačijem.
Kako inače protumačiti da se blagdan mira i obiteljskog zajedništva s oltara promovira kroz letke koji navodno vrve lažima, izvrgavanjima istine i optužbom kako je naša istina jedina prava istina, pa i kad se radi o spolnosti, međunožju?! Institucija koja gura tu istinu o spolnosti kao vjersku istinu pozivom na samog Svevišnjeg više je nego jedna blasfemija, što ne znači da za čovjekovu spolnost  ne  bi vrijedila određena  pravila ponašanja.
Optužbe izrečene u prigodi božićnog ozračja tužne su i ružne, nepotrebne i znak su nezrelosti onih koji takve rasprave iniciraju u javnosti ili brane s oltara kao vjerske istine. To ja ne mogu drugačije opisati, nego kao suvremeni talibanizam u Hrvata, a zna se odakle to proizlazi i kamo to vodi. Počeo je još jedan ”rat” do istrebljenja.
Problemi, ako ih ima, ne rješavaju se na ovaj način, nego u otvorenom, iskrenom i ustrajnom dijalogu iza zatvorenih vrata, a ne koriste se mediji i njihov utjecaj na javnost. Neobično je da su veliki shopping centri dijelili letke, a u isto vrijeme prodavali i pornografiju i prezervative.
Također je neshvatljivo da su najbolji stručnjaci za seksualni odgoj upravo oni koji imaju zavjet beženstva, stoga se postavlja pitanje otkud njima ne samo informacije, nego i praksa, koja je u suprotnosti s temeljnim ljudskim pravom na spolnost kao svojom intimom?!
Treba zaustaviti talibane s bilo koje strane da nam ne zagađuju okoliš, jer je dosad već previše kontaminiran tim stvarima.
Zdravi, veseli i pošteni bili!
tačno.net
Autor 28.12.2012. u 11:51