Don’t fuck with Melania Trump!

Goran Sarić
Autor 11.11.2016. u 14:10

Don’t fuck with Melania Trump!

U britkom i ironičnom komentaru netom završenih američkih izbora “Dobro jutro, Amerika”, Vedrana Rudan između ostalog piše:

            “Naši politički analitičari koji mjesecima na ekranima ‘naših’ televizija klepeću pizdarije danas su posebno aktivni. Umjesto da začepe labrnje, svi su govorili kako Trump nema šanse, i dalje otvaraju rupe posred svojih lica. Reporteri čiji šefovi ne vjeruju da je Clinton otišla u povijest uporno pod njušku glupana širokoga spektra turaju krušku pa slušamo kako se, “u Americi s vremena na vrijeme političko klatno s ljevice ljulja prema desnici.” Jebote! Tvrditi za Clintonove da su “ljevica”! Za tako nešto stvarno moraš imati kvocijent inteligencije blizu pedeset. Kad si u punoj formi.”

I mada, okrećući “pilu naopako”, tvrdi kako je “…od starta priželjkivala da Trump pobijedi” i da joj je njegovom pobjedom “svanuo VELIKI DAN”, tekst nimalo ne odiše optimizmom. Osim ako u vedrije note ne ubrojimo slavodobitnički ton u odnosu na medije i buljuk analitičara:

            “Pobijedio je Trump. Mogu se jebati svi naši politički analitičari, svi naši glupi novinari, kao televizijski tako i oni “papirnati”, mogu se jebati sve naše preglupe estradne zvijezde koje su ovih dana bile posebno aktivne u davanju izjava na temu američkih izbora iako im je kvocijent inteligencije manji od opsega silikona koje su ugradile.”

Tako Vedrana.

Ja, naravno, nisam sretan što je pobijedio Trump. Od dva zla bih, da sam Amer, izabrao manje. Nakon izbora mi nije osvanuo VELIKI dan. Ali je razumijem. I meni su, da prostite, dozlogrdili svi ti vajni, dubokomisaoni “znalci” koji su mjesecima odlučno tvrdili da Trump nema nikakva šanse. I, još puno više, dojadile mi otuđene, totalno odnarođene političke elite koje najčešće ganjaju samo sopstvene interese, nemajući nimalo sluha za ono što se dešava u narodu.

(Takvo što se sad, recimo, dešava i u Holandiji, gdje premijer Mark Rutte na lukav način želi da izigra rezultate referenduma o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji. Narod je jasno rekao “ne”, ali to se, očito, nije svidjelo Velikom Šefu, Ujka Semu, koji bi pošto-poto da se raketama još više približi Rusiji. Holandija neke ogromne ekonomske interese u jednoj od najkorumpiranijih zemalja svijeta naprosto nema.)

No, Vedrana je pisac. I to, veoma dobar. Ona se ne libi stvari nazvati pravim imenom. Nekada, kao u ovom slučaju, da bi izrekla suštinu, kaže suprotno od onog što doista misli. Pošto, svako ko iole poznaje njen rad, zna da Rudanova nema ništa, ama baš ništa s Di (di) Tijem: seksistom, diskriminatorom, verbalnim i fizičkim nasilnikom. Samo što ona ponekad, da bi nam otvorila oči, govori brutalnim, vulgarnim jezikom.

A to se ne sviđa mnogim našim (malo)građanskim “dušicama”.

Vedrana Rudan je jaka žena. Možete li je zamisliti u tradicionalnoj ulozi žene koja šuti, radi po kući i “aminuje” sve eskapade njenog čovjeka?

         Ali, ako neće Vedrana, taj davno prevaziđeni ideal patrijarhalne žene svojski se trudi da ispuni jedna druga našijenka. I to nigdje drugo nego (uskoro) u – Bijeloj kući!

Pogađate, naravno. Riječ je o Melaniji Trump, Slovenki udanoj za novopečenog američkog predsjednika. Ona je, barem na riječima, toliko, što bi rekao Zike Sokolović, “ušla u lik” muževljeve sjenke, samozatajne supruge koja sve prašta, toliko da joj u tom praštanju čak ni Hillary C. nije ni do koljena!

Melanija Trump, djevojački Knauss, rođena 1970. u slovenačkom mjestašcu Sevnica od jedva 5.000 duša. U Njujork se doselila prije dvadeset godina, i relativno brzo napravila lijepu karijeru manekenke i fotomodela. U tome joj svakako nije odmogao veoma atraktivan izgled. Duge noge, za igranje, vito telo za gledanje…

“Fatalnog” muškarca, rečenog Donalda, upoznala je 1998., na fešti koju je organizovao Paolo Zampolli, Sovjek koji ju je i uveo u svijet mode. Već naredne godine, Donald se u jednom telefonskom intervjuu javno hvali kako se njegova Melani “nevjerovatno dobro seksa” i kako “nema nimalo celulita”. A kad je voditelj radio-programa uživo i nju zamolio da uzme slušalicu i upitao šta tog časa ima na sebi. Melanija je, kikoćući se, odgovorila: “Samo gaćice.”

Amen.

Već od početka predsjedničke kampanje, Trump/Kaussova je rekla da neće učestvovati u tom cirkusu. Njeno je da pegla, pere i … Šta ono još bješe? A kad je prošlog mjeseca objavljen audiozapis u kome Donald iz punih usta tvrdi da “…ako si bogat, sa ženom možeš činiti sve što ti je volja”, i nastavlja: “grab ‘em  by the pussy” (!), vjerna ljuba to nježno karakteriše kao “tipično momačku priču”. “Takav je on, grub, govori ono što osjeća. Morali bi se bolje ponašati, ali takvi su vam ti momci.” Završen citat.

Naravno, Trumpova s gađenjem odbija tvrdnje ženskih žrtava njenog napasnika. Sve te “ženturače”, po njoj, bezočno lažu. A kad je baš naljute neugodnim pitanjima i dokazima, sve ih ljutito “otrese”: “Don’t fuck with Melania Trump!”

U vrijeme raspada Jugoslavije, bivšom zemljom je kružio vic da Slovenci, zapravo, ne žele da se osamostale, nego da iz jedne pređu u drugu, veću državnu zajednicu.

Kako? Koju?

Pa da postanu pedeset i prva zvjezdica na zastavi Sjedinjenih Američkih Država!

I eto, nešto više od četvrt vijeka docnije, reklo bi se da im je to, preko Melanije, barem djelimično i uspjelo.

No, Melanija i patriotizam… Kažu da joj je “mužek” u deželi bio samo jednom, i to – “puna” tri sata. U nekom luksuznom hotelu se sreo s puncem i punicom, pitao pošto hotel košta, i kad je saznao da nije na prodaju, ljutito otišao.

Uostalom, na vjenčanju su im, od 450 zvanica, bila samo tri gosta iz Slovenije: njeni otac, majka i sestra, Ines.

Pa kad se ni Slovenci, zemljaci First lady, od nje, Donalda i Bijele kuće nemaju čemu dobrom nadati, o čemu mi da pričamo?

Amerika danas

Ilustracija: Šukrija Meholjić

Goran Sarić
Autor 11.11.2016. u 14:10