Dozvoljeno pušenje

Petar Fehir
Autor 25.9.2017. u 10:02

Dozvoljeno pušenje

Foto: Hina

Tko tu pije, a tko plaća!?

Ako premijer može upravljati reformom obrazovanja, pored živog i zdravog resornog ministra, onda mogu vala i ja uvoditi nove poreze – kao da je pomislio aktualni ministar hrvatskog zdravstva.

I olako obećanom brzinom predložio uvođenje novih poreza na luksuz. U koji, po njemu, spada i korištenje mobilnih telefona. Umjesto da se Hrvati nastave dozivati s brda na brdo oni se luksuziraju i malo-malo pa zvone jedni drugima.

– Ovo o čemu govorim najmanje je osjetljivo na standard. Da li ću kao pušač popušiti 20 cigareta ili 17, mislim da bitno neću trpjeti. Kao ni ako umjesto tri popijem dvije čašice konjaka – kazao je ministar.

I još dodao kako o poskupljenjima postoje izračuni, te da se u slučaju kutije cigareta ili boce alkohola radi od nekoliko kuna. U slučaju telefona to je 10 posto, dok je na igrama na sreću, kako je rekao, u pitanju “jedan određeni postotak”.

Ministar dakle, u općoj kampanji za odvikavanje od pušenja, koje se smatra najvećim uzročnikom mnogih bolesti, koje bitno utječu na proračun njegovog resora, poziva ljude da nastave pušiti, ali da malo smanje. I kod konjaka moraju biti socijalno osjetljivi. Na pivo i gemišt se ograničenje, naravno, ne odnosi.

Najveći mu je biser, u njegovom reformskom nadahnuću, ipak bio onaj o referendumu.

– Mi ne živimo u komunizmu. Hrvati neka idu na referendum i vrate se u komunizam – izjavio je hrvatski ministar zdravstva!?

On, kaže,  ne vidi razloga da onaj tko ima i hoće platiti više i ne plati više.

Ne iznenađuje da ministar misli kako se komunizam uvodi referendumom, već njegovo pozivanje na takav oblik demokratskog izjašnjavanja, od kojeg njegova partija bježi „ko vrag od krsta“. Ili od tamjana – od čega već vrag, vrag bi ga znao, bježi. Zadnji je primjer bio „referendum“ o Trgu.

On dakle pokazuje da ne zna ni što je referendum ni što je komunizam. Dvostruki aksl.

Teško je u samo par redova i tako kratkom vremenskom intervalu pokazati tako zavidnu nestručnost, nekompetenciju i prezir prema građanima. Čak se glavni tajnik njegove stranke, ovih dana, ogradio od tih „kreativnih“ prijedloga, jer su oni, prema tajniku, njegov osobni stav.

Ako se prisjetimo skakanja u vlastita usta ministra financija oko poreza na nekretnine, ping-ponga ministra pravosuđa sa samim sobom oko „ploče“, lutanja ministra vanjskih poslova oko arbitraže, histerični ispad ministrice gospodarstva u Saboru, možemo samo konstatirati dosljednost ove Vlade.

Čiji frontmen, u liku lijepoočešljanog premijera, predvodi ekipu likova koja još uvijek traži odgovor na najzamršenije pitanje poslije biti ili ne biti.

Tko tu pije, a tko plaća!?

Petar Fehir
Autor 25.9.2017. u 10:02