DRAGA FIFA, ANGELA MERKEL JE ZA NAŠ DOM U MODERNOJ ANTIFAŠISTIČKOJ NJEMČKOJ ZA RED, RAD I DISCIPLINU SPREMNA!

tačno.net
Autor 18.12.2013. u 21:55

DRAGA FIFA, ANGELA MERKEL JE ZA NAŠ DOM U MODERNOJ ANTIFAŠISTIČKOJ NJEMČKOJ ZA RED, RAD I DISCIPLINU SPREMNA!

Draga FIFA, barem mogu da te obradujem viješću, da ti se tako nešto u zemlji
Angele Merkel ne može desiti. Jer, da se napr. i nađe neka budala od fudbalera napr. iz daleke Australije, koji bi počeo baljezgati u mikrofon neke fašističke parole i pozdrave (ko fol´stare srednjevjekovne običaje i izraz ljubavi prema domovini), ne bi ga on majci svojoj više nikad zaigrao na zelenim livadama Njemačke. Ne bi on pored Angele Merkel nikad više vidio ni njemačke lopte, niti bi on u Njemačkoj ikada fudbalski dres više obukao.

Piše: Sergio Šotrić

Draga moja FIFA,
mi smo dobro i zdravo, što i tebi želim. Pišem ti, draga moja FIFA, danas iz antifašističke Savezne Republike Njemačke (Bundesrepublik Deutschland – BRD).
Angela Merkel je danas, po treći put za redom, postala kancelarka Njemačke.
Ko je to 2. dezembra 1990. godine, kada je Angela Merkel po prvi put ušla u savezni parlament (kao „obični“ poslanik), uopšte mogao smatrati za moguće? Ko je mogao i pomisliti, da će ova žena – naučnica, fizičarka – vrlo brzo postati strah i trepet evropskog muško-šovinističkog političkog kluba?
Ko je mogao i sanjati da ćemo ovom skromnom ženom plašiti sve „male“ nacio-fašističko-kriminalne političare na Balkanu – od Slovenije, do Kosova? Po principu: ako ne prestanete krasti i zavađati narod – reći ću te teti Angeli, da ti ona zavrne slavinu novca.

Mlada Angela (rođ. Kasner) je u bivšoj (socijalističkoj) Demokratskoj Republici Njemačkoj (DDR) bila jedna od najboljih učenika ruskog jezika, pobjeđivala je na više nivoa na takozv. „Olimpijadi Ruskog“ u DDR-u. Za vrijeme osnovne škole bila je član pionirske organizacije „Ernst Thälmann“, koja je dobila ime po bivšem predsjedavajućem „Komunističke partije Njemačke“ (KPD). Kasnije je drugarica Angela bila član „Slobodne Njmačke Mladosti“ (FDJ) – udruženja socijalističke omladine. Naravno, ne treba zaboraviti ni činjenicu, da je Angela Merkel rasla u porodici uglednog svećenika (pastora) protestantske crkve (Evangelische Kirche) i da je njen djed bio Poljak.

Mlada Angela je maturirala sa najboljom mogućom ocjenom, ali nažalost nije mogla studirati, ono što je bila njena velika želja. Naime, mlada Angela je željela postati profesorica ruskog jezika i fizike, ali joj to, zbog njene porodično-crkvene-opredjeljenosti (nepodobnosti), nije bilo dozvoljeno. Stoga se Angela Merkel odlučila (samo) za studij fizike na univerzitetu „Karl-Marx“ u istočno-njemačkom gradu Leipzigu.

Za vrijeme njenog studija fizike, Angela je 1974. godine (za vrijeme jedne razmjene studenata u Moskvi i Lenjingradu) upoznala njenog prvog muža, takođe studenta fizike, Ulricha Merkel-a. Njih dvoje su se 1977. vjenčali u crkvi.
Ja sam, draga FIFA, te 1977. godine pohađao osnovnu školu u Mostaru, koja je tada (sada više ne) nosila ime po slavnim antifašističkim borcima „Braći Ribar“, sinovima ugledne hrvatske obitelji Ribar.
Diplomski rad Angele Merkel iz 1978. godine pod nazivom: „Uticaj prostorne korelacije na brzinu reakcionog djelovanja kod biomolekularnih reakcijskih elemenata u gustim objektima“ (ili nekako slično tome), je tada bio ocjenjen najboljom mogućom ocjenom.

Konkurisala je Angela Merkel potom sa velikim ambicijama na radno mjesto „Visoke Tehničke Škole“, ali je nažalost nisu primili (možda se uopšte nisu zanimali za biomolekularne elemente), tako da je drugarica Angela morala spakovati kofere i sa mužem se preseliti u istočni Berlin (koji je tih godina imao berlinksi zid kao realnu „turističku atrakciju“). Tu, sa druge strane berlinskog zida, Angela Merkel se zapošljava u „Centralnom institutu za fizikalnu hemiju“ pri „Akademiji nauka (istočne – socijalističke)“ Demokratske Republike Njemačke (DDR).

I tako je drugarica Angela Merkel živjela sretno i zadovoljno sa njenim mužem Ulrichom, od kojeg se (bez obzira na crkveno vjenčanje) ipak  razvela 1982. godine. Angela i Ulrich Merkel nisu imali djece.

Ja sam, draga FIFA, 1982. godine pohađao Gimnaziju „Aleksa Šantić“ u Mostaru i redovno putovao sa ansamblom „Mostarske kiše“ u (kapitalističku – zapadnu) Saveznu Republiku Njemačku (BRD), gdje smo održavali brojne koncerte. Kako preko berlinskog zida nismo prelazili, nisam ni imao pojma, da je sa druge strane „čelične zavjese“ živjela i radila – tada politički potpuno neaktivna –  drugarica Angela Merkel.

Mi mladi iz tadašnje „tamnice naroda“ – bivše Jugoslavije – smo tada za Angelu Merkel vjerovatno bili isto što i hedonistička, razmažena američka mladež. Odhranjeni na Gavrilovićevim hrenovkama i Thomy majonezi, mi smo se interesovali za Levi´s farmerke, njemačko pivo i Rock`n`roll. Fizika i hemija nama tih godina nije bila u prvom planu.

Mi gimnazijalci smo 1984. bili na maturskoj ekskurziji u republici Hrvatskoj, a Angela Merkel je 1984. godine upoznala njenog sadašnjeg muža (hemičara kvantnih znanosti), za koga se 1998. godine i udala. Ovaj put se mladenci nisu vjenčali u crkvi. Angela Merkel je do danas (tvrdoglavo) zadržala prezime iz prvog braka. Mi smo 1998. godine u “totalitarnom mraku” i “surovoj diktaturi komunjara” nastavili redovno putovati u Trst po garderobu, ljetovati gdje smo htjeli, ne zamarajući se uopšte problemima fizike i hemije naših “nacionalno – ugroženih“ naroda.

Angela Merkel je 08. januara 1986. godine predala svoju doktorsku disertaciju pod nazivom „Istraživanje mehanizma raspadajućih reakcija sa jednostavnim spojnim presjekom i proračun njihove konstante brzine na bazi kvantno-hemijskih i statističkih metoda“ (ili nekako slično tome).

Mi nismo imali pojma o ovim naučnim sferama – mi smo te godine radije slušali i gledali australijsku rock- grupu „INXS“- What You Need (Live MTV Awards 1986).
Tek krajem 2013. godine smo imali prilike saznati istinu, naime, da su tada u Australiji odrastali i mladi ljudi, koji su u Australiji bili “nacionalno ugroženi” i iz tog razloga uvijek imali samo jednu životnu želju: kada jednog dana odrastu i postanu fudbaleri, da barem jednom mogu uzeti mikrofon i na sav glas javno urlikati fašistički pozdrav na kraju jedne međunarodne utakmice.

Ove “nacionalno ugrožene” ljude u Australiji nije interesovala popularna australijska rock- grupa “INXS”, njih su interesovale stare “dobre” pjesme iz II svjetskog rata.

Te 1986. godine, mi nismo samo slušali australijske grupe i samo kapitalističku muziku. Napr. sa sarajevskim bendom „Bijelo Dugme“ smo te godine pjevali:
(…) Noćas je ko´ lubenica pun mjesec iznad Bosne
(…) Mi nismo mogli zajedno, a teško nam je razdvojeno, tanka je linija što spaja i razdvaja…
Al` “napaćene i ugrožene” narode Australije nije interesovala ni grupa “Bijelo Dugme”, ni pun mjesec iznad Bosne. Njih je interesovalo samo ono što su oduvjek – barem još jednom – htjeli učiniti. Barem jednom u životu jednog smrtnika, na jednoj od međunarodnih fudbalskih utakmica u tvojoj organizaciji, draga moja FIFA, junački uzeti mikrofon u ruke…I urlati – koliko ih grlo nosi…

Angela Merkel je imala „veliku sreću“, da nije bila prisiljena živjeti u “totalitarnoj” Australiji, tako da se u (komunističkoj) istočnoj Njemačkoj mogla na miru posvetiti svojoj doktorskoj disertaciji. Doktorski rad Angele Merkel je dobio najbolju moguću ocjenu – sehr gut, a mi smo se tih godina uz muziku australijske grupe „INXS“ još uvijek osjećali sehr gut i pjevali: „Noćas je ko´ lubenica pun mjesec iznad Bosne..

Prema tadašnjim pravilima u Istočnoj Njemačkoj (DDR), Angela Merkel je uz doktorsku disertaciju morala priložiti i dokaz da je u toku studija dovoljno uspjela savladati i produbiti svoje znanje iz Marxizam-Lenjinizam. Angela Merkel je kao potvrdu njenog bogatog znanja Marxizma-Lenjinizma uz doktorski rad priložila i pismeni rad pod nazivom „Šta je to socijalistički način života“? Nažalost, ovaj njen pismeni dokaz njenog znanja Marxizma-Lenjinizma je dobio samo prolaznu ocjenu – dovoljno. I tako je drugarica Angela postala
dr. Angela Merkel.

Od tada, sve se razvijalo velikom brzinom…
1988. Godine je izdata moja LP ploča (tada nije bilo CDs) za jugoslovensko tržište.
U Novembru 1989. godine pada berlinksi zid i počinje propadati (istočna – komunistička) Demokratska Republika Njemačka (DDR) – domovina Angele Merkel.
Njemačka se ujedinjuje 1990. godine, a iste godine Angela Merkel pristupa CDU stranci (Krišćansko demokratskoj uniji). Ja sa jednim drugom – Mostarcem – osnivam te iste godine u Mostaru privatno preduzeće „Media Mostar“.
1991. Angela Merkel postaje savezni ministar ujedinjene Njemačke „Ministarstva za žene i omladinu“. 1991. godine, moja supruga Sanja i ja se vjenčavamo u Sarajevu (nismo u crkvi).
1992. godine moja supruga Sanja i ja „dobrovoljno“ odlazimo iz Mostara i od juna te godine pokusavamo da preživimo sa najlošije plaćenim poslovima za strance u zemlji u kojoj je Angela Merkel tada savezni ministar „Ministarstva za žene i omladinu“.
1994. godine Angela Merkel postaje savezni ministar „Ministarstva za okoliš, zaštitu prirode, i sigurnost nuklearnih reaktora“.
1994. godine moja supruga Sanja i ja još uvijek pokušavamo da preživimo sa najlošije plaćenim poslovima za strance u (ujedinjenoj) Saveznoj Republici Njemačkoj (BRD). Mi tada pokušavamo da uštedimo nešto novca od naših malih plata, a Angela Merkel se na čelu njenog ministarstva još uvijek brine za sigurnost nuklearnih reaktora Njemačke.
1997. godine moja supruga Sanja i ja osnivamo (od ušteđenog novca) privatno preduzeće pod nazivom „Mostar Promotion“ u zemlji, čiji su nuklearni reaktori tada bili sigurni – jer se o tome još uvijek tada brinula Angela Merkel.
1998. godine Angela Merkel postaje genaralni sekretar „Kršćansko Demokratske Unije“ (CDU). 2000. godine Angela Merkel postaje predsjedavajuca stranke CDU.
Do 2005. godine je Angela Merkel vođa opozicionih snaga u saveznom parlamentu Njemačke.

Nakon saveznih izbora 2005. godine, Angela Merkel postaje po prvi put kancelarka ( 1. čovjek u državi) Savezne Republike Njemačke.

Od tada, pa do danas,  se sve razvijalo puno manjom brzinom…
I evo, kao da nisu prošle tolike godine, danas – 17.12.2013. godine Angela Merkel je svečano – po treći put za redom – proglašena kancelarkom Njemačke. Moja supruga Sanja i ja još uvijek radimo u našem preduzeću „Mostar Promotion“. Niko nas ne pita ni ko smo ni šta smo, zašto smo se vjenčali u Sarajevu, zašto se nismo vjenčali u crkvi, zašto je Sanjin otac Hrvat – a zašto moj otac nije Hrvat, zašto smo bili Titovi pioniri, zašto smo slušali Bijelo Dugme, zašto volimo pun mjesec, zašto znamo i latinicu i ćirilicu..
Angelu Merkel pitaju za sve, ali niko je ne pita: zašto joj je djed bio Poljak, zašto se nije aktivno borila portiv komunizma, zašto se razvela pa ponovo udala, zašto ne ide češće u crkvu…

Angela Merkel nikad ne priča bajke o „svirepim“ komunjarama, ugroženosti njemačkog naroda, ugroženosti crkve i vjernika…
Angela Merkel i ne mora da priča, niti bi morao iko išta da je pita. Za Angelu Merkel pričaju njeni rezultati u ujedinjenoj Njemačkoj – statistički podaci, brojke uposlenih radnika, vrijednost izvoza njemačke privrede, visina bruto-nacionalnog dohotka  itd.
Situacija na terenu u Njemačkoj sama po sebi priča i govori u korist Angele Merkel.
Jedan legendarni njemački fudbaler i trener, Otto Rehhagel, je jednom prilikom rekao:
„Istina leži na (fudbalskom) terenu (Die Wahrheit liegt auf dem Platz).
Poslije mnogobrojnih titula i uspjeha, Otto Rehagel je kao trener 2004. godine čak i fudbalsku reprezentaciju Grčke podigao na Olimp prvaka Evrope. Sve po principu:
pusti šuplju priču, istina leži samo na terenu! Samo na terenu pokaži ko, šta si, šta umiješ i šta možeš. Tako i Angela Merkel, malo priča, a puno radi na terenu.

Da li je uopšte potrebno naglasiti, da Angela Merkel nije naravno ukrala ni jednog jedinog eura od naroda, niti se obogatila od njene visoke politike.
Angelu Merkel uopšte nije moguće korumpirati. Za to je valjda „kriva“ njena fizika i hemija?

Draga FIFA, čujem da se ti ovih dana moraš baviti i nekim trivijalnim problemima. Moraš kažnjavati NS Hrvatske za događaje, za koje smo vjerovali, da se na evropskim stadionima nikada više ne bi mogli ponoviti. Čujem, da Hrvati te probleme u svojoj rođenoj kući, nisu bili u stanju riješiti sami, pa im ti moraš tumačiti njihovu vlastitu istoriju/povijest.
Vrlo mi je žao zbog toga, ali šta se mora – mora se! Šta se mora – nije teško!
A da ti iskreno kažem, Hrvati nisu jedini. Srbi nisu ni malo bolji učenici istorijie/povijesti.

Draga FIFA, barem mogu da te obradujem vijescu, da ti se tako nešto u zemlji Angele Merkel ne može desiti. Jer, da se napr. i nađe neka budala od fudbalera napr. iz daleke Australije, koji bi počeo baljezgati u mikrofon neke fašističke parole i pozdrave (ko fol´stare srednjevjekovne običaje i izraz ljubavi prema domovini), ne bi ga on majci svojoj više nikad zaigrao na zelenim livadama Njemačke. Ne bi on pored Angele Merkel nikad više vidio ni njemačke lopte, niti bi on u Njemačkoj ikada fudbalski dres više obukao.
Stoga, barem imaš jednu brigu manje draga FIFA.
Ovdje u Njemačkoj, nikome ne moraš tumačiti istoriju/povijest.

Zamolio bih te na kraju, draga FIFA, da kao i Šimunića, kazniš i sve one, koji se na području bivše Jugoslavije javno pozdravljaju fašističkim pozdravima i simbolima.
Da, molim te, kazniš sve one, koji javno potiču na mržnju i netrpeljivost među ljudima.
Da, molim te, kazniš sve one, koji javno relativiraju ratne zločine.
Molim te draga FIFA, osim tebe, njih danas u njihovim siromašnim državama nažalost nema ko drugi da kazni! Oni nemaju nikoga ko´ ima muda kao Angela Merkel!

Za nas u Njemačkoj se ne brini, Angela Merkel je za naš dom u modernoj antifašističkoj Njemačkoj, za red, rad i disciplinu spremna. A spremni smo i mi!

Draga FIFA, želim ti puno uspjeha u Brazilu i šaljem fudbalsko-nogometni pozdrav iz Germany!

P.S.
Razmisli, možda je došlo vrijeme, draga FIFA, da i na tvoje čelo dođe jedna žena, koju bi, kao  napr. Angelu Merkel, bilo nemoguće korumpirati.

Noćas je ko´ lubenica
pun mjesec iznad Bosne.
Mi nismo mogli zajedno,
a teško nam je razdvojeno.
Tanka je linija što spaja i razdvaja

A gore usred zvjezdica,
vidim sliku tvog lica
u noći punog mjeseca

Noćas je pun mjesec, ko´nekad…

tačno.net
Autor 18.12.2013. u 21:55