DRAŠKOVIĆ: SRBI NEMAJU KRILA ZA LET PREKO KOSOVA

Autor 6.9.2011. u 08:21

DRAŠKOVIĆ: SRBI NEMAJU KRILA ZA LET PREKO KOSOVA

Kosovo, jedina je država nastala odvajanjem od Srbije, i sa tim Kosovom trebamo razvijati ekonomske odnose poput onih između dve Nemačke ili Kine i Tajvana”, rekao je predsejdnik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković. Srbija zarad sopstvenog opstanka i ulaska u EU mora korenito da promeni politiku, prihvati stvarnost na Kosovu i uđe u NATO, ocjenjeno na skupu Helsinškog odbora za ljudska prava u Beogradu.

Vuk Drašković je na skupu u Aeroklubu u Beogradu još rekao i da Srbija mora da digne ruke od paralelnih institucija na Kosovu i očuvanja nepostojećeg teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta i okrene se zaštiti prava kosovskih Srba i očuvanju srpske duhovne baštine, kao i da prihvati nestatusni dio Ahtisarijevog plana.

SRBIJA TROŠI GODIŠNJE POLA MILIJARDE EVRA ZA KOSOVO

Drašković: Srbija mora u N.A.T.O.

“Ustav i njegova preambula o Kosovu kao delu Srbije nameću se kao prepreka da budemo razumni. Ja kažem, Ustav ne obavezuje, jer je preambula neprimenjiva pravna norma, a kao student prava na prvoj godini naučio sam da neprimenjiva pravna norma nikoga ne obavezuje. Preambula je kao kada bi doneli zakon u kojem piše ‘Srbi imaju krila i moraju da lete”, rekao je Drašković.

On je naveo i da Srbija godišnje za paralelne institucije izdvaja između 400 i 600 miliona evra, odnosno 4.000 evra godišnje za svakog Srbina na Kosovu, ali da taj novac ne dolazi do njih, i dodao da je sjever Kosova postao raj za šverc koji organizuju ljudi iz tajnih službi Slobodana Miloševića.

SRBIJA SE MORA OTRJEZNITI

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović rekao je da je Srbiji potrebno otrježnjenje i ozbiljan pristup i dodao da je u toku kraj epohe zabluda da je nacionalizam, a ne modernizacija, odgovor na probleme i da je bilo dovoljno ratosiljati se Miloševića i tako staviti tačku na njegovu politiku i sve što ona simbolizuje.

“Angela Merkel govori o novom stavu Zapada o Srbiji. Oni su rešeni da naše probleme reše mimo nas jer naša vlast nije sposobna da ih reši. Izbor nije između Kosova i EU, nego između agonije i bede i društvenog preokreta u kojem bi Kosovo i Crna Gora postali šansa, a ne problem Srbije”, rekao je Jovanović.

Historičarka Latinka Perović rekla je da je proces evropskih integracija pitanje historijskog opstanka srpskog naroda. Dodala je kako je zato potrebna potpuna promjena politike, koja se boji da preuzme vođstvo i u predizborno vrjeme povlađuje većinskom mišljenju.

“Kasnimo u mišljenju, razvitak nas ne čeka. Srbija mora da raščisti sa pristupom vremenu i izazovima modernizacije. Niko nas ne prisiljava, kažu da možemo da živimo u zbegu ako hoćemo, a oni će naći načina da se zaštite od nas. Zabluda je da je Srbija žrtva zavere i potrebno je napraviti obrt i reći da su uslovi za EU isti za sve i da su jednostavno duh vremena. Posebni uslovi za Srbiju su proistekli iz ratnih zločina”, rekla je Latinka Perović.

AMERIKA I ZAPAD SASVIM JASNI: SRBIJA – BEZ KOSOVA U SVAKOM POGLEDU

Analitičar Predrag Simić citirao je britanskog novinara Tima Džudu (Tim Jude), koji je u listu “The Economist” napisao da “Srbija može ući u EU bez Kosova ili može ne ući u EU bez Kosova”.

“To je stav EU i SAD, poruka ne može biti jasnija. Situacija na severu Kosova će se vrlo brzo menjati, do kraja septembra Euleks će preuzeti sudove. Izgubili smo mnogo vremena, 11 godina, Evropom smo se bavili a la kart, birali smo šta hoćemo i šta nećemo. Iza neuspeha Srbije stoji činjenica da nijedna socijalistička zemlja nije stigla u EU bez ulaska u NATO“, rekao je Simić.

Predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko rekla je da Beograd mora da pokaže spremnost da Kosovo tretira kao ravnopravnog partnera i time otvori put Srbije ka EU.

Ohrabrujuće je što građani imaju svest o tome da nije moguće vratiti Kosovo u granice Srbije i to bi trebalo da bude polazna tačka u građenju konstruktivnog odnosa prema Kosovu i Evropi”, rekla je Sonja Biserko.

Tagovi:
Autor 6.9.2011. u 08:21