Drugi maj 1992 dan kada je odbranjeno Sarajevo

tačno.net
Autor 2.5.2013. u 08:03

Drugi maj 1992 dan kada je odbranjeno Sarajevo

2. 5. 1992. godine bivša JNA i srpske paravojne formacije napale su Sarajevo kako bi ovladale zgradom državnog Predsjedništva i eliminirale rukovodstvo Republike BiH. Tog dana je odbranjen glavni grad i nezavisnost BiH.

Tog dana odigrala se prva velika bitka za Sarajevo. Specijalne jedinica tadašnje Jugoslavenske vojske su krenule u zauzimanje zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine i drugih strateških objekata u centru grada., što je kulminiralo na Skenderiji u 13 časova, gdje su ih zaustavili Specijalna jedinica MUP-a i Teritorijalna odbrana BiH.

Mnogi građani u stvari nisu znali šta se tačno dešava. Po intenzitetu pucnjave i eksplozija bilo je jasno da se ne radi o uobičajenom puškaranju i sporadičnom granatiranju Sarajeva.

Istog dana zarobljen je i tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović koji se vraćao sa pregovora u Lisabonu.

Alija Izetbegović odvezen je u Lukavicu odakle su, u jeku najžešćih borbi, uspostavljene veze sa Radiotelevizijom Sarajevo.

U direktnom radijskom prenosu dnevnika tadašnje Televizije Sarajevo građani  i svjetska javnost su saznali da je Predsjedništvo BiH napadnuto, da je Komanda JNA u Sarajevu u okruženju, da je predsjednik države u zarobljeništvu, da se grad razara iz svih artiljerijskih oruđa i da se posredstvom medija pregovara o obustavi vatre i razmjeni zarobljenih. Isti dan je granatama i zapaljivom municijom s brda oko Sarajeva, zapaljena zgrada Glavne pošte na Obali, koja je u potpunosti izgorila, čime je onemogućena telefonska komunikacija u gradu.

Alija  Izetbegović razmijenjen je za komandanta 2. vojne oblasti JNA Milutina Kukanjca.

Jedan od učesnika bitke 2. maja bio je komandant Specijalne jedinice MUP-a BiH Dragan Vikić koji je svojevremeno za DW.de rekao:

“Kada je predsjednik Izetbegović bio zarobljen i kada je ta razmjena išla, ne bi oni njega tako lako pustili da su u noći na 2. maj završili posao. Mi smo taj dan veliki posao odradili. 2. maj je za mene ključni dan toka rata u Sarajevu, jer tog dana je Sarajevo trebalo biti presječeno. Oni su došli do Predsjedništva nekih tridesetak metara. Da su uspjeli ući, tok rata bi bio drugačiji.”

Analitičari procjenjuju da 2. maja 1992. godine nije vođena bitka samo za Sarajevo, već i za cijelu BiH. 10. maja 92., bivša JNA deklarativno se povlači iz Bosne i Hercegovine mada suštinski ostaje uključena u rat u BiH sve do njegovog kraja.

tačno.net
Autor 2.5.2013. u 08:03