Dunja Mijatović: Zabrinuta sam zbog izmjena Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH

tačno.net
Autor 6.6.2013. u 08:13

Dunja Mijatović: Zabrinuta sam zbog izmjena Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija, Dunja Mijatović, izrazila je danas zabrinutost da bi predložene izmjene i dopune Zakona o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini mogle ograničiti pristup informacijama.

„Ove izmjene i dopune mogle bi ozbiljno ograničiti pristup informacijama u Bosni i Hercegovini. Nekoliko predloženih odredaba nije u skladu s međunarodnim standardima koje moraju ispunjavati zakoni o pristupu informacijama“, kazala je Mijatović.

Mijatović je navela član 8.2, koji je sadržan u predloženim izmjenama i dopunama, kao član koji je naročito sporan. Ovaj član, kojim bi se, praktično, onemogućio pristup javnosti značajnoj količini informacija, na mnogo je načina direktno u suprotnosti s međunarodnim standardima.

Ove njene primjedbe uslijedile su nakon objave pravne analize predloženih izmjena i dopuna, naručene od strane Ureda gospođe Mijatović, a koju je obavila Helen Darbishire, međunarodni ekspert za zakon o slobodi pristupa informacijama, te član komisije koja je radila na izradi izvornog Zakona BiH o slobodi pristupa informacijama.

„Nadam se da će preporuke, nastale na osnovu ove analize, pomoći u tome da ova država postupi u skladu s obavezama prema OSCE-u i uskladi ovaj zakon s međunarodnim standardima o slobodi pristupa informacijama“, kazala je Mijatović.

Predstavnica je također izrazila zadovoljstvo aktivnostima koje su nevladine organizacije i civilno društvo do sada poduzeli na učešću u javnim konsultacijama po pitanju nacrta zakona. Izrazila je nadu da će njene primjedbe i preporuke biti uzete u obzir.

tačno.net
Autor 6.6.2013. u 08:13