Dvadeset godina od zločina u Ahmićima: Dan kada je Tuđmanova politika pokazala svoje lice

Predrag Blagovčanin
Autor 16.4.2013. u 16:59

Dvadeset godina od zločina u Ahmićima: Dan kada je Tuđmanova politika pokazala svoje lice

Danas je u Ahmićima obilježeno 20 godina od masakra nad 116 civila bošnjačke nacionalnosti koji su 16.04.1993. godine izvršili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

Kompletnu ceremoniju obilježevanja ovog stravičnog zločina organizovalo je Udruženja građana žrtava rata “16. april” iz Ahmića.  Predsjednik ovog udruženja gosp. Elvedin Kerma za naš portal je izjavio:

„16. aprila. 1993. godine  Hrvatsko vijeće odbrane u samu zoru napalo je goloruko muslimansko stanovništvo sa jasnom namjerom da se pobije i uništi bošnjačko stanovništvo sa ovog prostora. Do sad od 116 osoba identifikovano je 81 osoba koje su ukopane, 3 osobe su identifikovane i čekaju ukop dok 32 osobe još nisu identifikovane. Od tih 32 osobe za njih 15 ne znamo gdje su ukopane. Zlikovci se nisu zadovoljili time što su nas pobili, popalili, protjerali već su i kosti naših šehida sakrili po drugim gradovima. Nedavnom ekshumacijom u Mostaru na groblju Međine otkrivena je grobnica gdje su bila 22 tijela, tačnije dijelovi tijela naših šehida“,  rekao je Kerma.

Ceremoniji obilježavanja masakra nad civilima prisustvovali su i član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je nakon vjerskog obreda u znak sjećanja na ubijene civile otkrio spomen obilježje šehidima Ahmića.

„Nažalost još mnogi direktni izvršioci su na slobodi i evo 20 godina se inzistira na tome da budu uhapšeni i procesuirani. Ja ovim putem pozivam tužilaštvo i sud da to konačno urade i da daju kakvu takvu satisfakciju onima koji pate za svojima najmilijima.  Ovdje je ubijeno 116 ljudi, a izrečeno je samo 110 godina zatvora za taj užasan zločin“,  izjavio je Bakir Izetbegović.

Pored člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića ceremoniji su prisustvovali i predsjednik FBiH Živko Budimir i potpredsjednici Mirsad Kebo i Svetozar Pudarić koji su položili vijenac na spomen-obilježje odavši na taj način počast ubijenim civilima Ahmića.

Predsjednik Federacije BiH gosp. Živko Budimir obratio se okupljenim novinarima.

„Ponovit ću isto ono što sam rekao i u Trusini gdje je također danas dvadeseta obljetnica obilježavanja stradanja nevinih žrtava. Ruka zla i na jednom i na drugom mjestu iščupala je iz života najmiljije od obitelji koje su danas ovdje sa nama. Ono što je nužno potrebito da bismo uspostavili povjerenje među ljudima je to da oni koji su počinili ovaj zločin i sve zločine u Bosni i Hercegovini odgovaraju kako bi uspostavili povjerenje ne samo ljudi nego i povjerenje u institucije ove zemlje da će biti pravedne i da će se jednako odnositi prema svim nevinim žrtvama“,  rekao je Budimir.

Zvog zločina protiv čovječnosti  u Ahmićima dosad su odgovarali zapovjednik HVO-a Dario Kordić, koji je osuđen na 25 godina zatvora te Zoran Mirjan i Vlatko Kupreškić koji su osuđeni na kazne od šest do deset godina zatvora ali su novom presudom iz 2001. godine oslobođeni optužbi. Haški sud osudio je i Miroslava Cicka Bralu na 20 godina zatvora. Paško Ljubičić osuđen je na osam godina zatvora, a nakon odležanih dvije trećine kazne pušten je na slobodu, dok je Tihomir Blaškić osuđen na devet godina zatvora.

Foto: M.G.

Tagovi:
Predrag Blagovčanin
Autor 16.4.2013. u 16:59