Džabe ste se krečili

Željko Pavićević
Autor 4.11.2017. u 08:41

Džabe ste se krečili

„Vračar je pao. Beograd je pao.“ Baš ovako nekako je glasila rečenica jednog mog dobrog prijatelja nešto posle poslednjih lokalnih izbora. Tome smo se nadali i nešto slično ponovo očekujemo. Beogradski izbori su blizu. Obnova i izgradnja grada, uzstalno prekopavanje beogradskih kaldrma, uveliko traje. Liči na nekakav uvod u izbornu kampanju koja, čini mi se, nikada nije ni prestajala. Priče o „trojanskim konjima“, ubačenim elementima i „osipanju“ glasova dolazi od „uplašenih“. Bajata i učmala opozicija gleda kako da se osveži, dok građani uživaju uz lepezu zabavno-rekreativnog programa kraj malih ekrana.

Ovoga puta neki neće izaći „zajedno“, nećebiti Lex specialisa i neće biti novog početka kraja. Ovoga puta će oni koji sebe nazivaju stožerima, najjačima, najboljima, zahvaljujući samo i isključivo svojoj bahatosti, doživeti potpuni fijasko. A nekada smo imali opoziciju.

No, vratimo se malo unazad. Na aprilske izbore 2017. izašlo je više od polovine građana Beograda. Skoro duplo više glasova u odnosu na bivšeg ombudsmana SašuJankovića osvojio je tadašnji premijer Srbije, Aleksandar Vučić. On je ubedljivupobedu odneo u 14 beogradskih opština, dok su tri u strogom centru grada glasale zaJankovića. Na gradskim izborima 2014. godine za Srpsku naprednu stranku glasalo je 43,6% glasača dok su njihovi koalicioni partneri, okupljeni oko SPS, osvojili 11,5%glasova. Uzimajući u obzir rezultate parlamentarnih izbora sa osvojenih 48% ipredsedničkih sa osvojenih 55% glasova, SNS i stranke okupljene oko nje nemajurazloga za brigu. Teško da će se nešto spektakularno desiti ovoga puta na „izborima“ iprodrmati vlast „naprednjaka“. Deo kolača koji ostaje je deo kolača koji će deliti ono što sebe naziva opozicijom. Ovaj deo „opozicionog kolača“ nije velik i čini ga nešto više od 450.000 glasača grada Beograda. Malo kolača za puno gladnih usta.

Umorna od podela i iscrpljena od stalnog šlepanja stranaka d.o.o., Demokratska  stranka je konačno donela odluku da na ove „presudne“ izbore izađe samostalno.

Jedina prednost ovakve odluke „centrale“ jeste što će funkcioneri stranke okupljeni oko Dragana, Balše i Kene najzad saznati kako stoje u realnom svetu. Na prošlim beogradskim izborima demokrate su osvojile 15,7% glasova. Šansa da nekadašnjistožer opozicije ponovi ovaj ili napravi bolji rezultat realno ne postoji.

Patos će, po svemu sudeći, obrisati i Nova stranka Zorana Živkovića. Ovo će biti drugi put u istoriji njenog postojanja da ova stranka samostalno izlazi na izbore. Da seprisetimo, ova nazovimo je stranka prvi put je samostalno nastupila na izborima za gradsku opštinu Voždovac 2013. godine. Ovoga puta kandidatkinja Nove za gradonačelnika Beograda biće šestdesetsedmogodišnja profesorka prava u penziji, Vesna Rakić-Vodinelić.

Dosledna svojoj politici, Dosta je bilo takođe izlazi samostalno na izbore. Sa osvojenih 2,08% 2014. godine, 6,02% na poslednjim parlamentarnim izborima i 1,41% na predsedničkim izborima 2017. godine, a uz jaka unutarstranačka previranja i stalnoosipanje članstva, stranka Saše Radulovića ima ozbilje šanse da ovoga puta „debelopodbaci“.

Kako se šuška po političkim budoarima i kuloarima ali i po lokalnim kafićima i kafanama, kao kandidat nekakvog „opozicionog bloka“ mogao bi da se pojavinekadašnji predsednik DS i gradonačelnik Beograda, Dragan Đilas. Iako je u startu hteo da bude kandidat udružene opozicije, Đilasa za sada podržavaju jedino „grupe građana“ okupljene oko Saše Jankovića, Vuka Jeremića i Borka Stefanovića.

Uzimajući u obzir da su Jeremić i Janković zajedno osvojili oko 22% glasova na poslednjim predsedničkim izborima, kao i sećanje na lik i delo bivšeg gradonačelnika, realno je očekivati da će Đilas osvojiti nešto više od 10% i manje od 15% glasovaukoliko se kandiduje sam ili kao nosilac liste „tamo nekih likova“. To bi bio jedandobar deo „opozicionog kolača“.

Ozbiljne namere da se pojavi na gradskim izborima ima ekipa okupljena oko Belog Preletačevića. Luka Maksimović ostvario je neočekivano dobar rezultat napredsedničkim izborima 2017. godine osvojivši preko 9% glasova. Ne treba gubiti izvida njegov odličan rezultat ostvaren na prošlim lokalnim izborima u opštni Mladenovac.

Takođe ozbiljne šanse da odlomi veći deo „opozicionog kolača“ ima i Aleksandar Šapić, predsednik opštine Novi Beograd i potencijalni „trojanski konj“, kako ga nazivaju bivši stranački drugari. Po nekim procenama on bi pored kandidata „vlasti“ i Dragana Đilasa mogao biti „treće lice grada“.

Igrači iz tima DSS, Dveri i SRS teško da imaju bilo kakve šanse u natjecanju koje sledi.

Kako bilo, vlast najavljuje izlazak u jednoj koloni. Čak i da izađe u dve kolone, one će se sjediniti nakon beogradskih izbora. Opozicija, ako tako mogu da je nazovem, izlazi kao i do sada ujedinjena u razjedinjenosti. Grupe sujetnih šarlatana i poneki cool lik se ovoga neće najesti. Što je najgore, teško da će naučiti nešto iz lekcije koja im sledijer da su hteli da uče do sada su iz postignutih rezultata mogli mnogo toga da nauče.

Umišljene šuplje glave imaju samo jedan cilj i to je da budu prvi u selu iako im sela broje sve manje i manje stanovnika. Nama građanima velikoga grada ostaje da se nadamo da pobednik neće rušiti Kalemegdansku tvrđavu.

Željko Pavićević
Autor 4.11.2017. u 08:41

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija