Edina Matošević: 11. juli je naš tužni brand koji se ne treba i ne smije predati zaboravu

Edina Matošević
Autor 10.7.2012. u 17:55

Edina Matošević: 11. juli je naš tužni brand koji se ne treba i ne smije predati zaboravu

Grupa građana iz Bosne i Hercegovine, okupljena u grupu pod imenom “United colors of B&H” organizirat će sutra u bavarskoj prijestonici Minhenu akciju kojom će se obilježiti 17. godišnjicu genocida u Srebrenici.

 [24 sata info] 

Kako je za Fenu rekla jedna od organizatorica Edina Matošević, datum 11. juli je “naš tužni brand i simbol stotina drugih tužnih datuma koji se ne trebaju i ne smiju predati zaboravu”.
 
– Mi se na ovaj način sjećamo i svih drugih zločina nad građanima Bosne i Hercegovine i želimo skrenuti pažnju na njih, kazala je ona.
 
Događaj u Minhenu neće biti nikakav protest u klasičnom smislu. Neće se nositi nikakvi transparenti i mahati nikakvim zastavama, neće se predstavljati nikakve vjerske ili političke grupe niti ideje.
 
Organizatori su okupljanje zamislili kao svojevrstan umjetnički perfomans, okupljanje građana koji će se na principu “flashmoba” jednog trenutka na jednom minhenskom trgu pojaviti u istim majicama i svojom šetnjom s datumom i cvijetom pokazati da nisu zaboravil, te da su uz porodice svih nevinih žrtava.
 
– S nama će biti naši sunarodnjaci iz svih generacija, naši prijatelji Nijemci, Hrvati, Italijani, Srbi, Indijci, Crnogorci, Palestinci i drugi.  Nadam se da će prolaznike i turiste zanimati zašto mi nosimo taj datum, a ako nas neko pita, mi ćemo mu u svakom slučaju to objasniti, kaže Matošević.
 
Na majicama je odštampana i internet adresa www.pillarofshame.com, stranica akcije “Stub srama” koja je naišla na veliki publicitet i podršku građana i nekih viđenijih njemačkih političara.
 
Organizatori posebno naglašavaju važnost održavanja ovakvog događaja u Minhenu, od kojeg je samo 20 minuta udaljeno mjesto Dachau, koje je u svijetu svoj negativni imidž dobilo zbog nacističkih projekata.
 
Posebno je tužno da svako dijete zna za 2.000 žrtava terorističkih napada na New York i datum 11.9., a da malo ko od njih zna za mnogo više planski pobijenih dječaka, očeva, djedova koji su pogubljeni uime istih nacističkih ideja i uz to još pod pokroviteljstvom krovne svjetske mirovne organizacije osnovane da se ono iz Dachaua nikad više ne bi ponovilo, zaključuje Matošević.

Edina Matošević
Autor 10.7.2012. u 17:55