Elvedin Nezirović: Neprirodno je, da plata ministara na kantonalnom nivou vlasti bude 5.000,00 KM a da imate na birou 5.000 nezaposlenih

Elvedin Nezirović
Autor/ica 13.2.2014. u 08:27

Elvedin Nezirović: Neprirodno je, da plata ministara na kantonalnom nivou vlasti bude 5.000,00 KM  a da imate na birou 5.000 nezaposlenih

1. Ne može, neprirodno je, da plata ministara na kantonalnom nivou vlasti bude 5.000,00 KM (ili više) a da imate na birou 5.000 nezaposlenih, od kojih dobar dio čine fakultetski obrazovani ljudi.

2. Ne može, neprirodno je, da jedan političar u ovoj zemlji ima hacijendu u centru grada, da skreće tok rijeke kroz svoje dvorište, a da istovremeno imate toliko neobnovljenih zgrada i ljudi koji se ni nakon 20 godina od rata ne mgou vratiti na svoje i pri tom žive kao podstanari.

3. Ne može, neprirodno je, da pri zapošljavanju u javnim insitucijama prednost imaju oni s boljim stranačkim i rodbinskim vezama, u odnosu na one s boljom diplomom.

4. Ne može, neprirodno je, da plata profesorima na Univezitetu „Džemal Bijedić“ kasni po po pola godine, a da profesori na Sveučilištu imaju redovna primanja.

5. Ne može, neprirodno je, da se svake godine štrajkuje zbog problema s prijevozom učenika i nastavnika u osnovnim školama, da djeca sjede u hladnim učionicama i da nastavnici sami, od svojih plaća, kupuju pribor za nastavu, a da istovremeno ministri kupuju nove automobile, plaćaju ogromne telefonske račune i primaju plaće čak i kada im istekne mandat.

6. Ne može, neprirodno je, da čistačica u Elektrodistribuciji, nekom kantonalnom ministarstvu ili Telecomu, ima troduplo veću platu od čistačice u nekoj od mostarskih kulturnih ustanova, a duplo veću od direktora istih.

7. Ne može, neprirodno je, da Elektrodistribucija ili Elektroprivreda HZHB ima na računu milijardu KM, a da pojedina domaćinstva, kao i javne ustanove i kulturne institucije u Mostaru nemaju novca da plate struju.

Ovo je Dragane Čoviću samo mali, zanemarivi dio razloga zbog kojih je, između ostalih, izgorjela i zgrada HDZ-a u Mostaru, a ne to što je neko htio rušiti ustavni poredak ove zemlje ili ukidati kantone. Znam da znaš. Ali nije zgoreg da ti neko i ponovi. Tebi ionako prije metar u guzicu, nego cenat u glavu.

 

Elvedin Nezirović
Autor/ica 13.2.2014. u 08:27