Erdogan i četrdeset feministica

Amila Kahrović - Posavljak
Autor 25.11.2014. u 14:08

Erdogan i četrdeset feministica

DPA

 

Zato građanke Turske poslušajte par pravila: ne smijite se u javnosti, ne radite već rađajte i to najmanje troje djece, ne idte ginekologu, ne dozvolite carski rez makar vi ili dijete koje nosite u sebi bili u opasnosti. Predsjednik vas samo želi spasiti od zloga feminizma. Ako ne budete dobre, mogle bi završiti na pijaci u IDIL-u, ali ne kao radnice. A vi muškarci, manje karti više lopate.

 Piše: Amila Kahrović Posavljak

Turski predsjednik, autokrata i tobože filantrop, čovjekoljubac i feministomrzac u jednom opet je dao niz izjava koje su svekoliku svjetsku pažnju usmjerile prema njemu. Radi li se tu prostom reproduciranju srednjovjekovnih ideja uz primjese savremenih retrogradnih ideologija ili o još samo jednom Erdoganovo-holivudskom all eyes on me ispadu nije poznato. Tek je jasno da, dok se potajno domunđava o ilegalnoj trgovini naftom sa zločinačkim IDIL-om o čemu je mnogo pisao Oilprice, Erdogan je, kao i svaki autokrat, morao naći unutrašnjeg neprijatelja i teroristu u jednom. I našao je – feministice.

Da su feministice krive za sva zla ovog svijeta, odavno je poznato u autokratskim i klerikalnim krugovima. One razaraju naše obitelji, iako su često upravo one hraniteljice. One uništavaju našu privredu iako su često najvrijednije radnice. One razaraju naš moral iako su najčešće njegove žrtve. One su krive za sve još od pragrijeha i moramo ih tako tretirati. Kratko i jasno: krive su i tačka. To bi otprilike bio credo svih autokrata. Feministice su razobjnice koje su došli da razore naše lijepo i uređeno društvo.

Pa čime se to pohvalio anti-feminista Erdogan? Prvo je pokazao zavidno znanje iz biologije ustvrdivši da žene i muškarci imaju biološke razlike. A onda je pobrkao spol i rod i dodao kako zbog toga žene trebaju imati jednu ulogu, a to je majčinstvo. To je još podebljao tvrdnjom da je islam ženu odredio samo kao majku (čime je potvrdio ideološku srodnost sa svojim naftnim prekograničnim kompanjonima oličenim u mrzim-žene-ali-volim-roleks halifi). Da je neko sa iz zapadnoga svijeta rekao Erdoganu da islam ženu svodi samo na majku, Erdogan bi ga nazvao islamofobičnim kretenom i visoko podigao prst da odbrani čast vjere koju u slobodno vrijeme voli zapišati svojim stupidnim i ideološki nabijenim interpretacijama.

Njegova tvrdnja o tome kako feministice ne prihvataju materinstvo je istovremeno plod neznanja i najgorih šovinističkih stereotipa. Naime, Erdogan očito ne zna da feminizam ima više pravaca (ili valova) i da sve feministice ne gledaju isto na pitanja poput majčinstva, karijere, religije i slično. U tome i jeste prednost feministica nad Erdoganom. Različitost pogleda je učinila feminizam i kao pokret i kao filozofiju pluralnim i stoga prihvatljivim. A postoji i fenomen islamskih feministica, ali za njega Predsjednik nije čuo. Ko mu je kriv kad svakog ko misli svojom glavom istjeruje sa spiska pravovjernih. Predsjednik, koji sebe smatra svjetskim čovjekom, zapravo je obojen najgorim stereotipima.

No, Erdogan se pokazao i kao filantrop pa je rekao kako je nedopustivo da žene u ruralnim oblastima rade teške poslove u polju dok muškarci sjede i igraju karti. No, kako je uspio da to spočita feministicama kad je to zasluga mizogine kulture nije poznato. A i pitanje je otkuda to da u ruralnim dijelovima njegove zemlje, koja je oličenje sve dobrote i razvoja, teške poslove ne obavljaju mašine. Kao što nije jasno kako je uspio zaključiti da teški poslovi nisu za žene kada u njegovoj Turskoj veliki broj teških poslova obavljaju upravo te nejake jadnice koje je Predsjednik lično odlučio zaštititi od zlokobnoga feminizma. Može se čak biti ciničan pa reći da je Erdogan, govoreći o jednakosti svih građana svoje zemlje i demokraciji, doslovno mislio samo na građane. Ne na građanke. One su tu da rađaju. Za sve što ih snađe izvan muževljevog ili očevog šinjela su same krive.

Osvrnuo se Erdogan i na “komunističke režime” koji su žene tjerali da rede iste poslove kao muškarci. No, u tome je zaboravio vlastiti režim u kome žene nakon poroda imaju pravo na samo minimalno odsustvo. Naime, turski zakon o radu dozvoljava trudnici 16 sedmica odstustva s posla i to 8 sedmica prije i 8 poslije poroda. Nije moguće svih 16 sedmica iskoristiti nakon poroda. U tajkunskom iživljavanju svaka trudnica može biti otpuštena (baš kao i u BiH), a i naknade koje porodilje primaju su minimalne. Primjera radi, u zlim zapadnim zemljama u kojima vlada zločesti feminizam, koji postoji da žene izvede iz dina i imana, zaposlene žene poslije poroda imaju pravo na u prosjeku 80% plate i zakonski ne smiju biti otpuštene godinu dana nakon porođaja. I ovdje se može biti ciničan pa reći: ko je ženama u Turskoj kriv što rade kad im je Predsjednik lično rekao da treba samo da rađaju. Katastrofalno tretiranje žena koje rađaju u Turskoj nije rezultat anamonih feministica već upravo mizoginog režima te zemlje.

No, Erdogan je odlučio da spasi svoje sunarodnjakinje od opasnoga i zlog feminizma. Pa je tako odlučio da pokuša izlobirati ukidanje prava na “pilulu za dan poslije” i carske rezove (koji se većinom rade zbog toga da se djeci iz opasnih trudnoća spasi život). Osim toga, izjavio je da treba institirati na tome da svaka žena u Turskoj rodi barem po troje djece. Stučnjak za terorizam i vagine je dao podršku svom kolegi zastupniku u Turskom parlamentu Bulentu Arincu koji je rekao kako treba ograničiti pravo ženama da se smiju u javnosti. O tome kakvi su dvostruki aršini u pitanju govori i činjenica da je 2008. godine Turska bila tržište broj jedan za trgovinu bijelim robljem. U toj statistici prvo mjesto zauzimaju žene koje su ilegalno dovođene u zemlju da kao seksualne robinje pružaju seksualne usluge domaćim muškarcima. Žena je, dakle, svedena na objekat. Za rađanje i treniranje čednosti ili za sirovi seks skriven od očiju čaršije.

Zato građanke Turske poslušajte par pravila: ne smijite se u javnosti, ne radite već rađajte i to najmanje troje djece, ne idte ginekologu, ne dozvolite carski rez makar vi ili dijete koje nosite u sebi bili u opasnosti. Predsjednik vas samo želi spasiti od zloga feminizma. Ako ne budete dobre, mogle bi završiti na pijaci u IDIL-u, ali ne kao radnice. A vi muškarci, manje karti više lopate.

 

 

 

 

 

Amila Kahrović - Posavljak
Autor 25.11.2014. u 14:08