Esad Bajtal: Cirkusijanstvo nepotrebnog nadmudrivanja

tačno.net
Autor/ica 20.12.2014. u 14:22

Esad Bajtal: Cirkusijanstvo nepotrebnog nadmudrivanja

Kao građani već smo više nego umorni. Svaki sat nam je važan, i ako aktuelni politički partneri zaista shvataju situaciju u kojoj se zemlja nalazi, onda će vlast formirati i prije zakonskog roka i upravo tom „preuranjenošću“, opipljivo nam pokazati ozbiljnost svojih predizbornih obećanja u najavljivanih promjena, ističe u razgovoru za Vijesti.ba prof. dr Esad Bajtal, politički analitičar.

Razgovarala: Nevena Šarenac Vijesti.ba

VIJESTI.BA: Vladajuću većinu na nivou BiH čine SDA, DF, HDZ BiH i Savez za promjene (SDS, NDP i PDP). Kakva su vaša očekivanja od nove vladajuće strukture koja će uskoro formirati i Vijeće ministara BiH? Hoće li BiH imati stabilnu parlamentarnu većinu u narednom mandatu?

BAJTAL: Kao građani, životno ophrvani teškom dvodecenijskom krizom ove zemlje, želimo i nadamo se da konačno neka struktura istinski krene u proces promjena. Ali, nadanje je jedno, a stvarnost drugo. Odsustvo političke, opšte kulture i devalvacija ljudske riječi (brojna neispunjena obećanja), dosadašnjih vladajućih etno-struktura, čine nas realno opreznim i sumnjičavim. Ne vidim da se nešto bitno mijenja. Mladen Ivanić baš kao i njegov prethodnik, nije se pojavio na svečanosti obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Koliko tu gestu nastavka ignorantske prakse možemo uzeti kao indikativnu u pogledu budućeg načina djelovanja na tragu priznavanja državnosti države na čijem se čelu sjedi. Ako tome dodamo realno očekivanje da raniji kočničari u vlasti (SNSD), sada kao opozicija zauzmu još oštriji kurs opstrukcija, šta još ostaje i čemu da se realno nadamo?

VIJESTI.BA: S druge strane, Dodikov SNSD je u opoziciji na državnom nivou. Ova stranka tri delegata u državnom Domu naroda preko kojih mogu zaustaviti gotovo svaki proces koji prođe Zastupnički dom. Očekujete li takve korake SNSD? Kako će se ponašati kao opoziciona stranka?

BAJTAL: Prethodni odgovor, dat bez uvida u ovo pitanje, već je uveo u igru momenat realne ljudske zebnje, podrivajući i onu tanku nadu s kojom građanu ulaze u naredni postizborni ciklus. Loše iskustvo nam govori da su se ovdje postizborni ciklusi redovno izmetali u postizborne cirkuse. Cirkusijanstvo nepotrebnog nadmudrivanja koje nas je koštalo toliko željnog i neophodnog učešća u već nekim fondovima usmjerenim i precizno adresiranim na BiH.

VIJESTI.BA: Iz međunarodne zajednice stalno stižu apeli za što skorije formiranje vlasti. Hoće li se to postići u zakonskom roku?

BAJTAL: Apeli ovdje ne znače ništa. Ničiji, pa ni međunarodne zajednice. Shodno tome, međunarodna zajednica mora konačno da u svoj odnos s ovdašnjim neodgovornim vlastima, uvede neki drugi kurs ponašanja praćen konkretnim i ozbiljnim sankcijama za neučinjeno. Trebalo bi, premo tome, kako to traži filozof Karl Poper, da u ime tolernacije zahtijevamo pravo da međunarodna zajednica više ne toleriše – netolerantne.

Kao građani već smo više nego umorni. Svaki sat nam je važan, i ako aktuelni politički partneri zaista shvataju situaciju u kojoj se zemlja nalazi, onda će vlast formirati i prije zakonskog roka i upravo tom „preuranjenošću“, opipljivo nam pokazati ozbiljnost svojih predizbornih obećanja u najavljivanih promjena.

VIJESTI.BA: EU insistira na reformama u BiH. Koliko su novoizabrani predstavnici vlasti spremni odgovoriti tom zahtjevu i pokrenuti zemlju na evropskom putu?

BAJTAL: Kao što veće rekoh u gornjem odgovoru: pred nama je da se nadamo, a na njima je da nam pokažu svoju spremnosti i odgovornost na koju ih obavezuje izborni (?) rezultat. Raditi za narod (kao što su obećali), i igrati se narodom, kako je bilo svih ratnih i poratnih godina, dvije su, sudbinski bitno, različite stvari.

Evo, gledamo ih u oči, i – čekamo.

VIJESTI.BA: Vjerujete li u novu njemačko – britansku inicijativu i njenu uspješnu primjenu u našoj državi?

BAJTAL: Želio bih da vjerujem, prije svega zbog Njemačke koja ozbiljno gleda na BiH. Britanija se, zajedno s francuskom, svojim protekcionističko-promiloševićevskim držanjem u ratu, krajnje nekorektno igrala sudbinom ove zemlje. Njima ništa ne vjerujem. Ne zato što to neću, nego zato što to iskustveno, i kao racionalno biće – naprosto, ne mogu.

VIJESTI.BA: U nedavnom intervjuu za Vijesti.ba Zekerijah Smajić istakao je da s visokim stepenom uvjerenosti može najaviti da će daljinski upravljač demonstracija naredne godine biti u rukama međunarodne zajednice, ukoliko domaći političari ne poprave svoju moralnu i političku biografiju. Očekujete li Vi ovakav scenario?

BAJTAL: Sve je moguće. Ovdje se igraju svjetske interesne igre. Mi, nažalost, s ovakvim politikama i politikant-političarima nismo u prilici da odlučujemo sami o sebi. Naša sudbina nije u našim rukama. Evo, Rusija iz dosadašnje pro-licemjerne, prelazi u otvorenu antibosansku akciju usporavnja i osporavanja našeg puta ka NATO i EU. To je zaslužen šamar Zapadu za njegovu dvodecenijsku indolentnost i nebrigu za vlastitu periferiju.

Ali, nama od tog šamara nije ništa ni bolje ni lakše. A moglo bi biti, ukoliko Evropa konačno shvati da, osim centra, za vlastito dobro, mora održavati i, sigurnosno je ograđujući, držati na oku i periferiju vlastitog dvorišta.

tačno.net
Autor/ica 20.12.2014. u 14:22