Esad Bajtal: Današnji fašisti su oni koji se predstavljaju kao čuvari vitalnog nacionalnog interesa

tačno.net
Autor 8.5.2015. u 11:40

Esad Bajtal: Današnji fašisti su oni koji se predstavljaju kao čuvari vitalnog nacionalnog interesa

Povodom obilježavanja 70. godišnjice pobjede nad fašizmom u Općoj biblioteci u Zenici održana je tribina o temi “Fašizam i antifašizam danas”, a gost predavač bio je istaknuti filozof, sociolog i psiholog Esad Bajtal koji je u svome izlaganju istakao da fašizam i danas živi u granicama Bosne i Hercegovine.

Tribini koja je održana u Općoj biblioteci u Zenici prisustvovao je veliki broj Zeničana, ali i stanovnika drugih općina Zeničko-dobojskog kantona, tribinu je organizovao Savez udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u Zeničko-dobojskom kantonu.

Bajtal je na početku svog izlaganja kazao kako sam naslov tribine govori o kontrastu fašizma u Evropi i na našim područjima, s obzirom na to da kod nas još uvijek, prema Bajtalovim riječima, nije pobijeđen.

“Kod nas se javljaju recidivi vrlo organizovanih saradnika i kolaboracionista nacističkih snaga iz Drugog svjetskog rata. Oni su još uvijek živi, javno se okupljaju i nose simbole, uniforme i sve ono što im pripada po ugledu na davna prošla fašistička vremena”, izjavio je Bajtal.

On je istakao da se pripadnici fašizma danas nazivaju demokratima i gospodom, te da je fašizam grubi rasizam koji mrzi, poriče i uništava sve izvan svoje nacije i rase, što je jednako genocidu. Međutim, još uvijek ne postoji legalan način borbe protiv toga.

“U ovoj zemlji još nije donesen Zakon protiv upotrebe fašističkih obilježja, jer u skupštini Republike Bosne i Hercegovine ne postoji dovoljno snaga koje su protiv toga i to je paradoks ove zemlje. Sve stranke u ovoj zemlji zagovaraju put u Evropu, a Evropa obilježava 9. maj. Mi, dakle, želimo u Evropu, a nećemo da donesemo taj potrebni Zakon. Zamislite o kakvom se tu licemjerju radi. Za Evropu to može biti nešto novo, ali za nas nije. Mi toj vrsti licemjerja svjedočimo svih 20 poslijeratnih godina gdje se jedno misli, drugo radi, a treće govori”, dodao je Bajtal.

Prema njegovim riječima, današnji fašisti su razvili odlične metode manipulacije kojima uspijevaju prekriti svoje prave namjere i ciljeve te se predstavljaju kao zaštitnici naroda.

“To su takozvani čuvari vitalnog nacionalnog interesa i oni igraju svoju igru žrtvujući narod, javni interes i javno dobro. Kao ljudi 21. stoljeća moramo se legalnim putem i demokratskim metodama boriti protiv toga. Svakako, to znači i izgradnju pravne države, jer se bez toga ne možemo boriti ni za svoja ljudska prava”, izjavio Bajtal.

Ukoliko Bosna i Hercegovina iskoristi poziv Evrope za priključivanje euroatlantskim integracijama, Bajtal vjeruje da će se i fašizam na ovim prostorima iskorijeniti.

“Ako su Evropa i svijet iskreni sa posljednjom incijativom koja je krenula i koja nas vodi prema euroatlantskim integracijama, naći će se snage da se obračuna sa njima kao što se obračunala i u vlastitim društvima. Nama u BiH ne treba ništa drugo nego ono što Evropa već ima, a to su demokratija, pravna država, građanska prava i normalan ljudski život bez kontejnera, od čega veliki dio našeg stanovništva danas preživljava”, zaključio je Bajtal za Klix.ba.

tačno.net
Autor 8.5.2015. u 11:40