Esad Bajtal: Oni hoće ‘mostarizaciju’ Bosne i Hercegovine

Esad Bajtal
Autor 31.10.2017. u 13:42

Izdvajamo

  • Jedini način da to izbegnu jeste upravo ovo što čine: stalno izbacivanje dežurnih problema da bi se prikrili stvarni problemi i da bi se unatoč i uprkos svemu, gladi, bijedi i siromaštvu i nezadovoljstvu građana ostalo na političkoj sceni. To je dakle, ključni naš problem.

Povezani članci

Esad Bajtal: Oni hoće ‘mostarizaciju’ Bosne i Hercegovine

Oni hoće ‘mostarizaciju’ Bosne i Hercegovine u tom smislu što onda postojeće garniture, ovako kako su raspoređene, ostaju na svojim mjestima beskonačno dugo. Već osam-deset godina u Mostaru nemate izbora, isto toliko godina ista struktura je na vlasti i ponaša se neodgovorno. Građani nemaju od njih nikakve koristi, imaju zapravo samo štetu.

Esad Bajtal, politički analitičar iz Sarajeva, za ‘Zašto?’objašnjava zbog čega su teško ostvarive promjene izbornog zakona BiH koje traže Sjedinjene Države i Evropska unija radi primjene presuda Evropskog suda za ljudska prava kojima se ukida izborna diskriminacija etničkih manjina i građana i eliminiše mogućnost izbornih neregularnosti i prevara.

Opstanak

Pogled na te promjene izbornog zakona, upravo u smislu u kojem to traže ambasadorica SAD Maureen Cormack i drugi, pokazuje da su sasvim jasne i potrebne.
Međutim ono što iznutra dolazi kao zahtjev za promjenom, ako ih poteže (hrvatski član predsjedništva BiH) Dragan Čović i Hrvatski narodni savez, koji je u njegovoj službi i koji je one instrumentalizirao za sebe i za svoju dnevnu i politiku opstanka na sceni BiH, su nešto sasvim drugo.

Način

Kad to traži međunarodna zajednica, onda to traži upravo sa onog stanovišta presude Sejdić-Finci, da uzmemo samo taj momenat koji se ovde uporno i već godinama izbjegava.
Uprkos odluci suda da se to provede u djelo, o tome se šuti ili se preko toga prelazi. Traže se neke druge izmjene izbornog zakona i na drugi način.

Prostor

Prema tome, kada to dolazi iznutra, onda je to samo još jedan dežurni problem da se ova zemlja disfunkcionalizira, da se onemogući na njenom putu ka Evropskoj uniji i euroatlanskim integracijama.
To je naprosto tako jer ovdašnji političari ne žele i ne smiju da uđu u bilo kakav pravno uređen prostor, a kamoli onaj koji je dosta dobro definisan i tvrd i zove se Evropska unija.

Problem

Jedini način da to izbegnu jeste upravo ovo što čine: stalno izbacivanje dežurnih problema da bi se prikrili stvarni problemi i da bi se unatoč i uprkos svemu, gladi, bijedi i siromaštvu i nezadovoljstvu građana ostalo na političkoj sceni.
To je dakle, ključni naš problem.

Šteta

Oni hoće ‘mostarizaciju’ Bosne i Hercegovine u tom smislu što onda postojeće garniture, ovako kako su raspoređene, ostaju na svojim mjestima beskonačno dugo.
Već osam-deset godina u Mostaru nemate izbora, isto toliko godina ista struktura je na vlasti i ponaša se neodgovorno.
Građani nemaju od njih nikakve koristi, imaju zapravo samo štetu.

RSE.Zasto

Esad Bajtal
Autor 31.10.2017. u 13:42