Esad Bajtal: Parlamentarci su na javnom ispitu vlastite čovječnosti

Faruk Vele
Autor 7.4.2020. u 09:38

Esad Bajtal: Parlamentarci su na javnom ispitu vlastite čovječnosti

Parlamentarci su na javnom ispitu vlastite čovječnosti. Svako pojedinačno. I svi zajedno! Volio bih da ga polože. Ali, iskustvo me čini sumnjičavim, i uči da se mnogo ne nadam. Nažalost.

Politički analitičar, sociolog Esad Bajtal slaže se s ocjenama da bi se u vrijeme pandemije COVID-19 moralo posegnuti za smanjenjem primanja za parlamentarce i visoke zvaničnike na svim razinama vlasti, te da je to u ovim okolnostima “moralna logika stvari”.

Piše: Faruk Vele – Radiosarajevo.ba

Dakle, kako kaže, “moralno bi bilo ponašati se u skladu sa zahtjevima sveopšte krize i ugroženosti nezaposlenog i krajnje siromašnog bh. građanstva, građanstva sa najmanjom kupovnom moći u Evropi.

“Logika jezika, i moralna logika stvari, kažu da bi u normalnom, istinski demokratskom svijetu takvo pitanje bilo retoričko. I ja ga tako čitam i doživljavam.

Naime, parlamentarci su, ako to prevedemo na naš jezik, narodni POSLANICI. Oni koje je narod izabrao i skupio na jedno mjesto – NARODNA SKUPŠTINA – kako bi radili u narodnom, javnom interesu, jer su upravo to obećavali u svojim predizbornim kampanjama. U tom smislu, u ovom kriznom momentu, koji atakuje na privredne i ekonomske tokove i golu egzistenciju građana, bilo bi najnormalnije da se IZABRANI svojim odricanjem okrenu i posvete onima koji su ih doveli na pozicije na kojima jesu. Na pozicije enormno bogatih i moćnih pojedinaca i grupa”, kazao je Bajtal za Radiosarajevo.ba.

Takvo odricanje parlamentaraca i drugih visokih zvaničnika koji, inače, više i ne kriju svoja velika bogatstva, Bajtal lično “vidi kao etički imperativ s kojim nema dijaloga, pogodbe ni rasprave”.

“To je principijelni stav. A šta će, praktično, dakle na djelu, narodni poslanici biti spremni da urade za “svoj narod”, kako ga svojataju u svojim javnim nastupima, tek ćemo da vidimo. Pred nama je. Ali priča je jedno, a život nešto sasvim drugo. Jer, kako nas uči Meša Selimović, čovjek nije ono šta govori, nego ono šta čini. Ukratko, parlamentarci su na javnom ispitu vlastite čovječnosti. Svako pojedinačno. I svi zajedno! Volio bih da ga polože. Ali, iskustvo me čini sumnjičavim, i uči da se mnogo ne nadam. Nažalost”, zaključio je Bajtal.

Faruk Vele
Autor 7.4.2020. u 09:38