Esad Bajtal: Rusija želi da podgrije Dodikov politički leš

tačno.net
Autor 12.11.2014. u 11:25

Esad Bajtal: Rusija želi da podgrije Dodikov politički leš

Velikoruski i velikosrpski planovi sada su ponovo u dnevnopolitikantskom dosluhu s nekim postizbornim notama pisanih rukom manjentitetskih ideologija na silasku. Takvim istupima, čini se, Ćurkin samo pokušava da podgrije Dodikov politički leš, ali i da skrene pažnju sa miloševićevski agresivno destruktivnih akcija Rusije u Ukrajini.

Rusija je odbila da se izjasni po pitanju rezolucije UN-a, koja bi prema mišljenju zvanične Moskve Bosnu i Hercegovinu dodatno približila NATO-u i Evropskoj uniji. Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija usvojilo je rezoluciju kojom podupire misiju EU u Bosni i Hercegovini uprkos ruskoj suzdržanosti od izjašnjavanja. Ruski ambasador pri UN-u Vitalij Čurkin rekao je kako EUFOR boravi u BiH već deset godina i ima značajnu ulogu u očuvanju mira nakon posljednjeg rata.
“Ali u isto vrijeme ne pristajemo na prisustvo stranih trupa koje shvatamo kao instrument u ubrzanju integracije BiH u NATO i EU”, rekao je Čurkin.
Francuski diplomata Philippe Bertoux istakao je da Rusija nikada do sada nije izrazila protivljenje politike EU u Bosni i Hercegovini.
“Rusija uvozi lošu ‘ukrajinsku atmosferu’ u slučaj koji sa njom nije povezan. To je opasna igra”, rekao je Bertoux.
Britanski diplomata Michael Tatham izrazio je zabrinutost što Rusija pokazuje prezir prema euroatlantskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, objavio je danas klix.ba

Za komentar  ovog stava  upitali smo uglednog političkog analitičara prof. dr. Esada Bajtala koji je u izjavi za Tačno.net  kazao:

“Rusija je oduvijek imala balkanskih ambicija u okviru svog vjekovnog sna o izlasku na toplo more. Tito je znao i mogaoda praktično drži Ruse podalje od ovih prostora uprkos svim otvorenim prijetnjama i pritiscima.

Naravno, velikoruski i velikosrpski planovi sada su ponovo u dnevnopolitikantskom dosluhu s nekim postizbornim notama pisanih rukom manjentitetskih ideologija na silasku. Takvim istupima, čini se, Ćurkin samo pokušava da podgrije Dodikov politički leš, ali i da skrene pažnju sa miloševićevski agresivno destruktivnih akcija Rusije u Ukrajini.

Na evropskim ekspertima je da dokuče posljednji smisao nečega što se doima kao neočekivana promjena ruskog držanja, ali je u stvari politička konstanta ruskog političkog licemjerja prema Bosni i Hercegovini svih ratnih i poratnih godina.

Bez obzira na uobičajeno odmjerenu zvaničnu postdaytonsku retoriku Moskve, ruski ambasador u BiH, Aleksandar Harčenko, oduvijek je praktično štitio i sofisticirano ili otvoreno podupirao dodikovsko destabiliziranje i disfunkcionaliziranje države Bosne i Hercegovine.

Da nije ovako kako jeste, u svakoj drugoj, pa i ovoj zemlji, Harčenko bi već odavno bio proglašen za persona non grata.

I to bi neko jednom već morao da mu kaže.”

tomislav jakic

Tomislav Jakić

“Rusko ponašanje prilikom rasprave u Vijeću sigurnosti o stanju u BiH i glasanja o rezoluciji nakon toga, nikoga ne bi trebalo čuditi. Rusko nepristajanje na bilo kakve promjene daytonske strukture, odnosno međunarodnog položaja BiH utvrđenog Daytonom, dobro su poznati, i to ne od jučer. A u svjetlu ukrajinske krize i zapadnog nastojanja u kojem se ne posustaje, da se Rusija okruži obručem članica NATO, ako treba i u dva pojasa, Moskva se ponaša dodatno “osjetljivo”, pogotovo kada je suočena s perspektivom povećanja NATO za još jednu članicu, i to državu u pogledu koje Rusija nesumnjivo ima i svoje sasvim određene strateške interese. Predstavnici Zapada u UN ne bi se trebali previše čuditi, jer Rusija sada radi isto ono što i njihove zemlje – vodi svoju globalnu politiku, ne obazirući se previše na manje države koje se nađu u mreži te politike. Inače, pokušati otvarati perspektivu ulaska BiH, i to ovakve BiH kakva jest, u Atlantski pakt u ovome je trenutku koliko iluzorno, toliko i kontraproduktivno”, za naš portal izjavio je Tomislav Jakić, ugledni televizijski novinar i savjetnik bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića.

tačno.net
Autor 12.11.2014. u 11:25