Esad Bajtal: Sve je stranačko, a sve ostalo je kozmetika

tačno.net
Autor/ica 5.6.2015. u 09:08

Esad Bajtal: Sve je stranačko, a sve ostalo je kozmetika

“Sve je stranačko. I mi smo stranački. Vidite da su narod uspjeli podijeliti po tom kriteriju. Stranke su etničke a narod se opredjeljuje za takve kakve su. Nažalost, sve je stranačko, a sve ostalo je kozmetika – Parlament, institucije, vlast, Predsjedništvo. To sve funkcionira po diktatu stranačkih dogovora”.

Jučer je došlo do definitivnog pucanja koalicije između HDZ, SDA i DF-a. Na pitanje da li je ovo nešto što je prethodnih mjeseci bilo samo pitanje dana, Bajtal je rekao: “To se znalo već i u predizbornoj kampanji. Problem DF-a u cijeloj ovoj situaciji je u tome što želi kritički ispitivati stvarnost sa onima koji su je kreirali”.

Kao razlog raspada koalicije navodi se činjenica da je usvojena Uredba po kojoj će glavnu riječ u procesu imenovanja u javnim preduzećima voditi Federalna vlada, a ne resorna ministarstva. Na pitanje da li je to po njemu dobra odluka je odgovorio: “Odluke su jedna priča za javnost. Ne vjerujem da se tu puno nešto mijenja i da je ostalo po starom sistemu. Ovdje o svemu odlučuju stranke, odnosno, njihovi vrhovi. Odlučuju to na nekim sastancima, dok je Parlament potpuno derogiran i ostale institucije koje bi se trebale sa stanovišta javnog interesa baviti našim životima i našom stvarnošću”.

Na pitanje da li to znači stvaranje stranačkih preduzeća, Bajtal je rekao: “Sve je stranačko. I mi smo stranački. Vidite da su narod uspjeli podijeliti po tom kriteriju. Stranke su etničke a narod se opredjeljuje za takve kakve su. Nažalost, sve je stranačko, a sve ostalo je kozmetika – Parlament, institucije, vlast, Predsjedništvo. To sve funkcionira po diktatu stranačkih dogovora”.

Očekuje se formiranje nove koalicije na federalnom nivou. Na pitanje hoće li novi koalicioni partner biti SBB, politički analitičar Esad Bajtal je izjavio: “I oni ne znaju da li će biti. I oni se upravo nalaze u ovoj vrsti dileme koju izaziva slučaj DF-a. I oni mora da odluče sami za sebe da li su spremni učestvovati u vlasti sa onima koji su sve ovo kreirali, a sa željom da eventualno nešto promijene. Kako ćete izazvati promjenu sa onima koji su nas doveli dovdje gdje su nas doveli? Ali, da su htjeli da se ovo događa, oni bi se ponašali drugačije”.

Na pitanje da li misli da bi ova koalicija mogla da bude prirodnija, Bajtal je odgovorio: “Prirodnija ili neprirodnija, to je stvar efekata koji ćemo poslije imati, poslije onoga što će nam se događati, što ćemo vidjeti kao realizovano iskustvo. Napamet je teško bilo šta govoriti. Uglavnom, svi oni koji imaju ambiciju da nešto promijene u ovoj zemlji, stalno će upadati u ovu vrstu zamke. Kako to činiti sa onima koji su nas doveli do ovoga?”

Na pitanje da li može da se riješi problem do kraja jeseni, prokomentarisao je: “Ovdje se problem neće riješiti, pretpostavljam. Teško će biti ukoliko ne nađu neke kompromise uzajamnih interesnih priča. U tom slučaju će se moći naći neka srednje blaga rješenja. Uglavnom, nećemo očekivati rješenje, nemoguće je očekivati rješenja koja bi bila u skladu sa javnim interesom, javnim potrebama i životom građana”.

Koalicija na državnom nivou je za sada sigurna. Na pitanje koliko dugo će izdržati, Bajtal je rekao: “Izdržat će onoliko koliko to svijet bude htio. Sad ove njemačko-engleske inicijative i neki drugi potezi, dolasci nekih ljudi iz ‘velikog bijelog svijeta’ zapravo vrše određenu vrstu pritiska da se na tom nivou ne dogodi ovo što se ovdje na Federalnom već događa. Pokušava se nekom kompresijom održati sve to okupu, a da bi se krenulo ka putu euro-atlanskih integracija na način koji se od nas očekuje i u skladu sa obećanjima koja su data”.

N1

Tagovi:
tačno.net
Autor/ica 5.6.2015. u 09:08