EU tim istražuje navode Dika Martija

Autor 11.6.2011. u 01:48

EU tim istražuje navode Dika Martija

Tim će činiti tužioci i istražitelji, imaće međunarodnu dimenziju i jedan njegov deo biće baziran u Briselu, saznaje Dojče vele iz kancelarije visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton. Evropska misija na Kosovu, Euleks, uz podršku 27 zemlaja članica EU, odlučila je da uspostavi poseban tim koji će se baviti istragom o sprezi politike, zločina i organizovanog kriminala na Kosovu.

Euleks je već preduzeo neke istražne radnje povodom navoda o optužbama koje je specijalni izvestilac Saveta Evrope, Dik Marti, krajem prošle godine izneo u svom izveštaju, a u Briselu je postignut i politički konsenzus koji je rezultirao formiranjem radne grupe koja će se baviti ovim slučajem. Portparolaka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost, Maja Kocijančić, za Dojče vele je izjavila:

„Mi smo od početka, kada se ovaj izveštaj pojavio, smatrali da su takve optužbe za EU veoma važne. Pozvali smo Dika Martija da nam predstavi dokaze koje ima. Euleks je posle toga otvorio i preliminarnu istragu i u tom kontekstu sada imamo i radnu grupu, koja će delom biti bazirana u Briselu.“

Kontakti sa Dikom Martijem

Prethodno je iz Saveta Evrope stigla potvrda da je odluka o formiranju specijalog tima koji će se baviti istragom o navodima o trgovini ljudskim organima na Kosovu, kao i o umešanosti nekih kosovskih zvaničnika u organizovani kriminal, doneta još krajem maja. Prema prvim informacijama, ta radna grupa će se sastojati od sedam osoba na čelu sa specijalnim tužiocem. Za Dojče vele je potvrđeno i da su timovi predstavnika EU i specijalog izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija, u kontaktu od samog početka formiranja ove grupe.

Portparolka Ketrin Ešton, za Dojče vele kaže: „Kada je izveštaj izašao EU je zamolila Dika Martija da dokaze o kojima je pisao u izveštaju predstavi istražiteljima Euleksa. Euleks i Marti su bili u kontaktu.“

Iako je Marti više puta do sad izjavio da istražiteljima Euleksa neće predati dokaze, jer postoje sumnje u bezbednost potencijalnih svedoka, u Briselu nisu mogli da nam potvrde tačan sadržaj poslednjih kontakata koje su imali sa specijalnim izvestiocem Saveta Evrope.

Pomoć EU Balkanu u borbi protiv organizovanog kriminala

Mediji su tokom nedavnog boravka predsednika Evropske komisije, Žozea Manuela Baroza, na Kosovu izveštavali da je jedna od tema razgovora visokog evropskog zvaničnika sa premijerom Kosova, Hašimom Tačijem, upravo bila istraga o navodima iz izveštaja Dika Marija.

Barozo je tom prilikom zatražio da kosovske institucije pomogu  i podrže ovu istragu. Povodom informacija o formiranju posebnog evropskog istražnog tima, Maja Kocijančić za Dojče vele zaključuje:

„Jasno je da države na zapadnom Balkanu imaju obavezu da se bave borbom protiv korupcije i organizovanog kriminala, a EU će činiti sve da im pomogne u tom kontekstu.“

Tagovi:
Autor 11.6.2011. u 01:48