Evakuirano Predsjedništvo BiH, Nikšić odbija dati ostavku!

tačno.net
Autor 10.2.2014. u 15:20

Evakuirano Predsjedništvo BiH, Nikšić odbija dati ostavku!

Premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić (SDP BiH) odbio je dati ostavku. Demonstranti kažu da Vlada FBiH nije pristala ni na jedan njihov zahtjev.

Nermin Nikšić (SDP BiH) i Živko Budimir (SPP) su se obratili okupljenim novinarima ispred zgrade Vlade FBiH. Oni su potvrdili ono što su ranije rekli demonstranti. Nikšić je kazao da bi “bilo neodgovorno da on da ostavku i da ne može neko sa ulice da dođe i preuzme vlast”. Kaže kako se to mora uraditi u institucijama sistema i treba što prije izmijeniti izborni zakon kako bi bilo omogućeno održavanje vanrednih izbora.

Svi dužnosnici i zaposlenici Predsjedništva Bosne i Hercegovine u ponedjeljak su nešto prije 12 sati napustili zgradu u središtu Sarajeva u kojoj je sjedište bosanskohercegovačkog državnog vrha.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Bakir Izetbegović su u jutarnjih satima došli u svoje urede u zgradi koja je teško oštećena vatrom i rušenjem prošlog petka, no na preporuku Ravnateljstva za koordinaciju policijskih tijela napustili su je uoči očekivanog okupljanja prosvjednika.

U ravnateljstvu su procijenili kako je u postojećim okolnostima nemoguće jamčiti sigurnost državnom vrhu.

U zgradu su poslani pripadnici interventne policije kako bi je štitili od mogućih novih upada.

Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović uopće se nije pojavio na poslu.

Evakuirani su i predsjednik Federacije BiH Živko Budimir te svi ostali zaposlenici.

Ujutru će prijedlog ovih izmjena biti upućen u parlamentarnu proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Kako je rekao federalni premijer, ako izmjene izbornog zakona ne bude moguće usvojiti u kratkom roku, visoki predstavnik Valentin Inzko treba nametnuti te izmjene.

Dodao je kako Vlada FBiH već radi na rješavanju brojnih problema kojima bi se riješili zahtjevi demonstranata, ali za mnoge stvari koje demonstranti traže, Vlada FBiH nije ni nadležna ni odgovorna.

Na Španskom trgu u Mostaru  nešto prije 13 sati su se počeli okupljati građani, a u 13.20 sati već ih je bilo oko hiljadu. Iako su iz policije saopćili da neće dozvoliti okupljanje te su pozvali građane da to ne čine, ipak, mirni protest građana za sada teče mirno, a jedino su policajci, prije nego su Mostarci počeli masovno dolaziti, sa ovog centralnog trga u gradu odveli demobilisanog borca Šemsudina Begovića koji je mahao zastavom BiH.

Demonstranti koji su se danas u 13 sati počeli okupljati na mostarskom Španskom trgu, razišli su se nešto poslije 14 sati. Muharem Hindić Mušica pozvao je Mostarce da se sutra u isto vrijeme ponovo okupe na istom mjestu, te da svaki građanin napiše i iščita javno svoje lične zahtjeve. Zatražio je da MUP HNK pusti demonstrante koji su zadržani u pritvoru nakon protesta u petak.

Foto: Dnevni Avaz

tačno.net
Autor 10.2.2014. u 15:20