Evo šta je Oland uradio za 2 meseca kako je na vlasti

Autor 20.8.2012. u 09:57

Evo šta je Oland uradio za 2 meseca kako je na vlasti

100% je ukinuo protokolarna vozila i prodao ih na aukciji.

Prihod je namenjen za izgradnju velikih infrastrukturnih projekata u do sada neuređenim predgrađima. 

Objavio je i dokument koji sadrži 12 alineja gde svim državnim preduzećima ukida službena vozila. Oland veruje da svaki privrednik koji zarađuje 600.000 evra godišnje, ili više, može da kupi automobil. Ako to ne učini, ili je škrt, ili nesposoban, ili korumpiran, a  državnim preduzećima i ne trebaju takvi ljudi… 

Pažnja. Ovako se dobija 345.000.000 €, koji će biti od 15. avgusta ove godine investirani u nove istraživačke institute modernih tehnologija i opet, PAŽNJA, zaposlio je  2560 mladih naučnih istraživača. 

Šira javnost jedino zna da je odbio upis fiskalnog pravila u ustav, jer je to kao glupo,  ali je urgentnim predsedničkim dekretom za  75%, povećao porez svim porodicama, ne pojedincima, čiji neto godišnji prihod premašuje 5 miliona evra. Tim novcem, a da nije ni dodirnuo državni budžet, ove godine će zaposliti  59,870 nezaposlenih obrazovanih kadrova, a od 1. septembra 6900 i od 1. oktobra još 12500 nastavnika i profesora u državnim obrazovnim institucijama.

Opet PAŽNJA. Crkvi je ukinuo potporu u iznosu od 2,3 milijarde evra, kojima je rimokatolička crkva finansirala privatne liceume i škole. To je novac kojim će se graditi  4500 državnih dečjih vrtića i  3600 osnovnih škola. 

On je uveo i poreske olakšice na “bonus kulture”, na primer, bibliotekama, a oni koji budu zaposlili najmanje dva  diplomirana stručnjaka biće sasvim oslobođeni poreza.

Ukinuo je vladine i državne novine, revije, fondacije i izdavačke kuće…

Zamenio ih je klubovima ili zadrugama koje promovišu razvoj preduzetništva s većom dodatnom vrednošću.

Bankama koje investiraju razvoj domaće privrede daće poreske olakšice, a bankama, koje se bave samo  novčanim transakcijama će ih povećati. 

Snizio je plate svim državnim službenicima  za 25%, do 33% poslanicima u parlamentu, a drugim visokim državnim službenicima,  koji zarađuju više od 800.000 € godšnje – za 40%!

Sa 4 milijarde uštede, finansiraće socijalne kategorije. Samohrane majke će imati olakšice u prvih 5 godina deteta, a druge, s malo starijom djecom, 3 godine. Dobijaće redovan zajamčeni dohodak, ali ne samo 500 € (kao u Sloveniji, a Srbiju da i ne pominjem).

Sve navedeno ne dotiče ni 1 cent iz državnog budžeta!

Cela Evropa se boji ovih šokantnih mera. A rezultati: inflacije nema, a produktivnost i konkurentnost su se povećale prvi put u poslednje tri godine

 

   ( fragmentarni prevod teksta autora B.Žabjeka)

zokstersomething

Autor 20.8.2012. u 09:57

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija