”Facebookgate” u Norveškoj

tačno.net
Autor/ica 20.3.2018. u 11:00

”Facebookgate” u Norveškoj

Norveška ministrica pravde i bezbijednosti, Sylvi Listhaug povukla se sa dužnosti nakon što je njen post na društvenoj mreži Facebook stvorio političku krizu u toj državi.

«Socijaldemokratska partija smatra da su prava terorista bitnija od sigurnosti zemlje. Lajkajte i dijelite» stajalo je napisano na profilu ministrice Listhaug u subotu 10. marta. Slika preko koje je tekst bio napisan sadržavala je fotografiju maskiranih terorista IS-a sa kalašnjikovima u rukama.

Nije trebalo proći puno vremena da bi slika i komentar pokrenuli lavinu negativnih komentara na račun izdajničkih socijaldemokrata. Naravno, odgovor od strane opozicije je bio podjednako žestok. Šef socijaldemokrata (stranka se skraćeno zove Ap), takođe na društvenim mrežama, odgovara da je tako nešto neprimijereno postaviti baš na dan kada se film o žrtvama terora u Norveškoj (22. juli 2011.) premijerno pojavio u kinima.

Ministrica iz pera njenog političkog savjetnika, dvadesetpetogodišnjaka kome je politički idol D. Trump, odgovara da se Socijaldemokrati, ako im se to što je rečeno ne dopada, uvijek mogu predomisliti i prihvatiti prijedlog zakona koji je njena vlada predložila.

I tu nastaje opšti krkljanac na socijalnim mrežama, posebno na Twitteru. Krajnja desnica koja je konspiratorijska prema Ap podržava ministricu. Dok opozicija jasno kaže da je takva retorika protiv Ap i dovela do terorističkog napada u Norveškoj, te da je posebno neprihvatljiva kada dolazi od strane ministra u vladi. Omladina koja je ubijana na otoku Utoya je, uzgred budi rečeno, bila omladina socijaldemokratske stranke a terorist je u toku suđenja i sam rekao da mu je bio cilj da nanese štetu Ap.

Pozadina ovog slučaja je jednostavna. Vlada je predložila novi zakon o državljanstvu prema kome bi se državljanstvo, administrativnom odlukom, moglo oduzeti onima za koje postoji sumnja (sic!) o učešću u terorizmu. Opozicija se u parlamentu izjašnjava djelomično za taj prijedlog, ali predlažu amandman prema kome će se oduzimanje državljanstva po istom osnovu dešavati na osnovu sudske odluke. Dakle, nema suštinske nesuglasice, izuzev toga što opozicija traži da se poštuju građanska prava, te da je svako nevin dok mu se ne dokaže suprotno.

Nije ovo prvi gaf ministrice koja je na krajnjoj desnici politike. Već ranije je imala oštre kritike za retoriku, te joj se prebacivalo da se koristi retorikom koja je neprimjerena. Čaša se prelila i prva partija koja najavljuje pokretanje nepovjerenja ministru su komunisti (imaju jednog predstavnika u parlamentu, a po ustavu svaki predstavnik u parlamentu može pokrenuti takav postupak). Njima se pridružuju sve stranke lijevo od centra, te jedna stranka političkog centra. Ukoliko se i Demohrišćani pridruže zahtijevu, postojaće parlamentarna većina. Demohrišćani najavljuju odluku o tom pitanju za utorak 20.3.

Premijerka je već u subotu 10.3. tražila od svoje ministrice da obriše sporni post. Ministrica to (prema glasinama) odbija u više navrata, da bi tek nakon nekoliko dana obrisala post. To se dešava tek nakon što agencija koja je napravila fotografiju informiše o tome da je ministrica pravde bespravno koristila njihovu sliku. Dakle, ministrica je prekršila i zakon i nije ispoštovala svog šefa.

Ujutro 20.3. premijerka saziva konferenciju za štampu na kojoj informiše o tome da se ministrica pravde, Sylvi Listhaug na vlastiti zahtjev povlači sa funkcije. Politički gledano, to je najbolje što se moglo desiti za vladu, jer bi svaki drugi scenario doveo do toga da možda i cijela vlada mora da se povuče svega pola godine nakon izbora.

Šta nakon ovoga?

Vlada ostaje, što je dobro za stabilnost zemlje. Ogromna većina javnosti je jasno stavila do znanja da političari ne mogu da rade šta hoće, a da za to ne snose nikakve posljedice. Pljuvačka retorika kakva se sreće u komentarima na netu je neprihvatljiva za tu većinu.

Sada je na potezu krajnja desnica koja je dobila ozbiljan udarac na demokratski način.

Tako se čisti ispred svojih vrata na norveški način.

tačno.net
Autor/ica 20.3.2018. u 11:00