Fašisti išarali antifašistički spomenik na mostarskom Bulevaru

Autor 17.10.2012. u 20:18

Fašisti  išarali antifašistički spomenik na mostarskom Bulevaru

Fašisti u Mostaru ponovo divljaju. Na meti im se opet našao antifašistički spomenik na Bulevaru. Antifašizam i “linija razgraničnja”, simbolično piše AbrašMEDIA

I trenutak koji su odabrali nije mogao biti “bolji”. U Mostaru se od sinoć vode pregovori o implementaciji odluke Ustavnog suda BiH.

Prošle godine je sličan napad izveden u periodu pregovora oko formiranja vlasti, i tako se možemo vraćati daleko u prošlost i naići ćemo uvijek na isti šablon. Čak i na, bukvalno isti rukopis.

Mostar je, na žalost njegovih stanovnica i stanovnika, još uvijek inficiran virusom fašizma, koji još nije adekvatno ni dijagnoticiran, pa se liječenje odlaže do daljnjeg.

Ovaj problem su najbolje uočili u Antifa Mostar i još prošle godine se obratili otvorenim pismom gradskim vlastima:

“Ono što i najpovršniji posmatrač može primjetiti je da se tu radi o nacionalistički motiviranom, kontinuiranom, organizovanom djelovanju ekstremne desnice, koje se pojačava i smanjuje po potrebi (u mjesecima koji su prethodili izborima, u vrijeme pregovora oko formiranja vlasti…).

Nameću se pitanja:

Ko su ti koji naručuju, pomažu, usmjeravaju i zataškavaju djelovanje neofašističkih ekstrema? Kome odgovaraju međunacionalni incidenti, tenzije i kao posljedica zbijanje etničkih redova?
    
Ko insistira na podijeljenom obrazovanju?

Ko je uveo autora rasnih zakona NDH Milu Budaka u nastavni plan i program, nazvao pola nekadašnje Šantićeve ulice po njemu i na taj način ga rehabilitovao?

Čime su komadant Crne legije Jure Francetić i ministri u ustaškoj vladi Vokić i Lorković zaslužili da ulice u Mostaru nose njihova imena?

Gospodo, molimo da se izjasnite po navedenim pitanjima i ponudite građanima Mostara odgovore.”

Treba li još šta dodati? Ne. Treba nešto poduzeti!

(AbrašMEDIA)

Tagovi:
Autor 17.10.2012. u 20:18