Fašistička zabrana

Gradimir Gojer
Autor 8.6.2017. u 10:58

Izdvajamo

  • Ali onima koji sve ovo inspiriraju čineći sve građane Mostara taocima nacionalističke i klerofašističke politike otišli su u svojoj drskosti i korak dalje. Umjesto da zabrane koncert zbog nacionalističkog njegovoga karaktera i govora mržnje, kao što su to činili i čine odgovorni u visokorazvijenim zemljama Europe poput Holandije, Austrije, Švajcarske, Slovenije, Njemačke... usuđuju se zabraniti prosvjedni skup protiv sramnoga koncerta u Mostaru. To pokazuje da se radi o zabrani koju donose fašisti zabranjujući okupljanje antifašistima.

Povezani članci

Fašistička zabrana

Foto: Emica Elveđi/CROPIX

Zapisano u povodu sramne zabrane prosvjednoga skupa u Mostaru

Usred Europe, s početka dvadesetprvog stoljeća ne dozvoljava se antifašistima javno iskazati svoj antinacionalistički, antifašistički i patriotski bosanskohercegovački stav  

Piše: Gradimir Gojer

Danas se u Mostaru održava jedan od najsramnijih događaja u višestoljetnoj povjesti ovoga drevnog grada. Oni koji zastupaju fašističke teorije, rasnu i nacionalnu mržnju, koriste govor mržnje da njime šire šovinizam i protagoniraju nacionalizam kao temeljni svjetonazor, okupiće se da koncertom daju potporu onima koji su po prvostupanjskoj presudi krivi za tisuće ubijenih, protjeranih, raseljenih državljana Bosne i Hercegovine. Taj sramni skup već su jasno osudili veleposlanici okupljeni u Vijeću za provedbu mira, brojni antifašisti i političke stranke bez nacionalnoga predznaka. Već sama činjenica da gradske vlasti Mostara dozvoljavaju skup potpore ljudima koji su osuđeni za zločinačke pothvate opasna je i za zajedničko življenje u Mostaru i Hercegovini razorna politička bomba bačena na ionako krhki mir i ovo stanje niti rata niti mira u Mostaru.

Ali onima koji sve ovo inspiriraju čineći sve građane Mostara taocima nacionalističke i klerofašističke politike otišli su u svojoj drskosti i korak dalje. Umjesto da zabrane koncert zbog nacionalističkog njegovoga karaktera i govora mržnje, kao što su to činili i čine odgovorni u visokorazvijenim zemljama Europe poput Holandije, Austrije, Švajcarske, Slovenije, Njemačke… usuđuju se zabraniti prosvjedni skup protiv sramnoga koncerta u Mostaru.

To pokazuje da se radi o zabrani koju donose fašisti zabranjujući okupljanje antifašistima.

Usred Europe, s početka dvadesetprvog stoljeća ne dozvoljava se antifašistima javno iskazati svoj antinacionalistički, antifašistički i patriotski bosanskohercegovački stav.

Ovo poprima preozbiljne dimenzije fašiziranja Mostara i fašističkoga terora nad građanima ovoga grada. Nelegitimni gradonačelnik i nacionalistički ostrašćena policija ne dopuštaju antifašistima da izraze protivljenje bezumnom skupu podrške haškim  uznicima.

Da li su to europske vrijednosti, da li se sa ovakovim nacionalističkim skupovima i fašističkim šikaniranjem antifašista ulazi u obitelj europskih država?

Sigurno ne.

Inspiratore današnjeg sramnog događaja treba procesuirati, kao što su i one koji u Hagu očekuju konačnu riječ međunarodnoga sudišta. Ali, za nastavak terora nad građanima Mostara nisu ništa manje odgovorni niti oni koji godinama partnerski dijele vlast i proračunski novac mostarskih poreznih obveznika. Njihova šutnja na postupke fašista u Mostaru itekako je znakovita.

Eto ih tamo. Pokazuju da se tek razlikuju po boji svojih nacionalističkih odora. Po mišljenju sigurno ne!

Gradimir Gojer
Autor 8.6.2017. u 10:58