Fašizam ne dolazi, on odavno stanuje u Mostaru

Gradimir Gojer
Autor 7.7.2015. u 09:13

Izdvajamo

  • Šutnja HDZ i SDA o događajima na Partizanskom spomeniku, a sad i šutnja o crtanju kukastih križeva i zloglasnog slova U na reklamnim panoima u Mostaru govori samo jedno: federalni partneri odlično se dogovaraju da fašizam (i medijski!) pokriju, odnosno da prekriju istinu da je fašizam vladajuća ideologija u Mostaru!

Povezani članci

Fašizam ne dolazi, on odavno stanuje u Mostaru

Foto: Bljesak

Ili da li će, kada će i kako će država BiH pokazati da je dio antifašističkog bloka u svijetu??!!

Piše: Gradimir Gojer 

Ako u narednih sedam dana, iako mislim da je to prekasno, HDZ i SDA ne osude fažizam na ulicama Mostara, a to bude tolerirao Valentin Inzko, onda je jasno da svi oni koji se ćute antifašistima nemaju mjesta u državi BiH, odnosno da je nama antifašistima mjesto (ponovo!!!) u bh. šumama!!!

Jučerašnji događaj, koji je reklamne panoe u Mostaru pretvorio u jasnu eksplikaciju obožavanja fašizma i pripadajuće mu ideologije, uvjerio me je da u posljednjih dvadeset godina fašistička ideologija i njeni pojmovni derivati nikada nisu niti bili odbačeni od strane dijela građana Mostara. Ova gorka istina koja me čini nesretnim, jer se sve dešava u mom rodnom gradu, izgleda da nikada (!!!) nije postala gorkom i upozoravajućom pilulom za vlastodršce ovoga grada. Nemam potrebe, niti jednog trenutka, imenovati one koji vladaju sudbinom tisuća građana Mostara, a radi se o ljudima i političkoj stranci, koja je dobila golemi broj glasova, dakle apsolutno povjerenje Mostaraca?!? Pojava kukastih križeva na reklamnim panoima, ispisivanje zlogukog i zloglasnog ustaškog simbola, pa da cijela stvar bude još eksplicitnija: ispisivanje pojma – stravične fašističke sintagme: ustaše Mostara samo me učvršćuje u promišljanju kako je kamenovanje skupine antifašista koji su obavili civilizacijsku dužnost da se poklone nedužnim žrtvama iz Drugog svjetskog rata, zapravo bila zorna prološka najava stravičnih događanja, koja naznačuju da budućnost Grada na Neretvi nije u okrilju europskih gradova i europske obitelji, jer su tamo fašizam i kukasti križevi zakonski sankcionirani.

Bojim se da šutnja dijela federalnih medija, a posebice šutnja (ponavljam to!!!) vlastodržaca u Mostaru nije nimalo naivna i pokazuje kamo oni koji se zaklinju, deklarativno, u državu BiH i antifašizam, kao jednu od tekovina na kojima je ova država nikla, vode sunovratno (!!!) nekada crveni Mostar???!!!

Stravični prizor sa kukastim križevima na mostarskim ulicama, bez obzira na sve dosadašnje podjele u gradu, pokazuje da se radikalizacija stanja, prije svega svijesti, razvija nevjerojatnom brzinom, kao i da je fašizam ideologija koja stanuje u Mostaru, a da vladajuće stranke u tom gradu ne žele da se odupru zlu koje sad više nije potencijalno, odnosno da pokazuju da one stoje iza fašizma u Mostaru, koji je odavno stvarnost Grada na Neretvi!

Katastrofalno je djelovala nedavna izjava inače umjerenog i uljudnog gradonačelnika Mostara, Ljube Bešlića, koji je komentirajući odluku antifašista Mostara da postave spomen-ploču na mostarsku Gimnaziju izražavao čuđenje nad ovim aktom, a implicite i eksplicite ga svrstavao u politizaciju školstva???!

Sve ovo govori da je fašistička ideologija poput najopasnijeg kancera pružila svoje pipke, ne samo u političku vrhušku stranaka koje vladaju Mostarom, već da je infekcija fašizmom zahvatila veliki dio populacije. Antifašiste su na Partizanskom groblju kamenovali dječaci, koji nisu niti bili rođeni kada je vođen stravični rat koji je Mostar pretvorio u simbol podjela!

Šutnja HDZ i SDA o događajima na Partizanskom spomeniku, a sad i šutnja o crtanju kukastih križeva i zloglasnog slova U na reklamnim panoima u Mostaru govori samo jedno: federalni partneri odlično se dogovaraju da fašizam (i medijski!) pokriju, odnosno da prekriju istinu da je fašizam vladajuća ideologija u Mostaru!

banda1

Mostarski huligani 14. februara 2015; foto: Štefica Galić

Neće me iznenaditi ako uskoro pošteni Mostarci, a posebice oni koji imaju hrabrosti pokazati u javnosti da su antifašisti, budu morali nositi žute trake, jer fašizam vlastodržaca, koji ih izgleda, a sve sam ubjeđeniji u to, uz potporu izvan granica BiH, održava na vlasti, narasta u dimenzijama koje jedino (!!!) može zaustaviti Visoki predstavnik Valentin Inzko, koji bi morao, poput nekih svojih prethodnika, nametnuti Zakon o zabrani fašističkih organizacija i upotrebi njihovih simbola, s naravno, jasnim kaznenim odrednicama za prekršioce.

Ako u narednih sedam dana, iako mislim da je to prekasno, HDZ i SDA ne osude fažizam na ulicama Mostara, a to bude tolerirao Valentin Inzko, onda je jasno da svi oni koji se ćute antifašistima nemaju mjesta u državi BiH, odnosno da je nama antifašistima mjesto (ponovo!!!) u bh. šumama!!!

Gradimir Gojer
Autor 7.7.2015. u 09:13

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija