Feude moj

Dino Prohić
Autor 19.2.2018. u 13:33

Izdvajamo

  • Nije Dodik ni prvi ni posljednji u dugoj koloni bosanskohercegovačkih mini moćnika koji se bahato ponaša. On samo to naglas govori. BiH je zemlja u kojoj je nenormalno normalno i u kojoj političari mogu kršiti zakone, a da to ne povlači bilo kakvu kaznu.

Povezani članci

Feude moj

Foto: 24sata.hr

Političari u BiH krše zakone, i to nije ništa novo. Ali došli smo do toga da se sa tim još i javno hvališu. E, to treba kazniti na izborima.

Predsjednik RS, Milorad Dodik ilustrovao je još jednom proteklog vikenda sve ono što je nakaradno u bosanskohercegovačkom političkom životu. Upitan o saobraćajnom prestupu koji je napravio u toku privatne posjete republici Hrvatskoj, on je rekao kako bi i u našoj zemlji stalno plaćao kazne, s tim što ga policija RS ne smije zaustaviti.

“Ovi policajci u Republici Srpskoj da smiju da me zaustave i oni bi me uvijek kažnjavali za prekoračenje brzine. Ja stvarno brzo vozim i kada vozim privatno”, rekao je novinarima u Banjaluci Milorad Dodik.

Tako to funkcioniše u feudalnim zajednicama. Gazda sebe stavlja iznad zakona, I zakon je tu, ne za sve koji žive u tom društvu, nego za niže kaste. Ta niža kasta smo svi mi, to vam je valjda jasno. A jasno da je to nakaradno ponašanje. U 21. vijeku stvari bi morale biti drugačije.

“Ja sam čovjek koji ne krije da sam najmanje 30 puta kada nisam bio predsjednik vozio i lično platio kaznu. Izvini Lukač (ministar unutrašnjih poslova, Dragan), sad kad me zaustave kažu – svaka čast predsjedniče. Nije to nešto za pohvaliti se, ali to je nebitno”, rekao je Dodik (prema Depo portalu).

Prije nekoliko godina sam razgovarao s jednim ministrom jedne skandinavske zemlje prije nego što će putovati na godišnji odmor u Grčku. Pitam ga, postoje li neka pravila vezana za to, mora li se javljati ambasadi, policiji Grčke, hoće li ga neko pratiti dok je na godišnjem. On me gleda kao da sam poludio, i kaže – Zaboga, pa idem na godišnji odmor kao privatna osoba. Neću se nikome javljati, ne idem poslovno.

Predsjednik RS ode u privatni posjet u republiku Hrvatsku i traži da ga njegova oružana pratnja prati. Pa povrh svega zbog vožnje od 180 km na sat dobije novčanu kaznu. I onda se još hvališe kršenjem zakona svoje a i susjednih država.

Nije Dodik rekao gdje mu se to toliko žurilo da bi morao brzom vožnjom ugroziti sigurnost drugih učesnika u saobraćaju. Nije mu valjda to ni bitno.

Nije Dodik ni prvi ni posljednji u dugoj koloni bosanskohercegovačkih mini moćnika koji se bahato ponaša. On samo to naglas govori.

BiH je zemlja u kojoj je nenormalno normalno i u kojoj političari mogu kršiti zakone, a da to ne povlači bilo kakvu kaznu.

Političke elite, u ovom slučaju utjelovljene u M. Dodiku (a ima takvih primjera iz oba entiteta i sve tri etničke skupine), ne samo da krše zakone ove države, nego se još time i hvališu.

Svaki iole normalan građanin dužan je ovakvo ponašanje kazniti. A sredstvo kazne je u prvoj instanci oduzimanje podrške prekršiocima zakona. Poslije neka pravosudni organi rade svoj posao. Tada će valjda imati hrabrosti i časti da zaštite živote i sigurnost onih za koje prevashodno rade – svojih građana.

Jasno je da je došlo vrijeme da se svaki pojedinačni građanin ove zemlje upita u kakvoj to zajednici želi da živi – demokratskoj i prosperitetnoj, ili srednjevjekovnoj. A odgovor na to mogu dati već na oktobarskim izborima.

E, to je građanska dužnost.

Dino Prohić
Autor 19.2.2018. u 13:33

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija