Film “Sokolovi”: Kako se kalio drug Dragan Čović, od Sokola do naših dana

tačno.net
Autor 29.5.2016. u 09:29

Film “Sokolovi”: Kako se kalio drug Dragan Čović, od Sokola do naših dana

Dragan Čović je uz pomoć odanih kadrova iz HDZ-a BiH  postao neprikosnoveni gospodar finansijskih tokova u BiH.

On ne daje konkretne odgovore na pitanja o porijeklu njegove imovine. Nakon tri optužnice i šest krivičnih prijava nema ni potrebe. Iz njegovih predmeta nestajali su dokumenti, svjedoci su pod pritiskom izvršavali samoubistva. I danas rezultate istrage o načinu kupovine nekretnina u BiH i Hrvatskoj, pranju novca i utaji poreza skrivaju nadležni iz SIPA-e i državnog tužilaštva.

Naizgled bezbrižan kada je riječ o porijeklu njegove imovine, ipak je tokom posljednje istrage tražio pomoć hercegovačkih franjevaca.

U prvom dijelu filma “Sokolovi” donosimo genezu nastanka kriminalne mreže za izvlačenje budžetskog novca privatnih firmi povezanih sa Draganom Čovićem i HDZ-om BiH, od privatizacije Sokola, preko Hercegovačke banke do javnih preduzeća HT Mostar i Elektroprivrede HZHB.

(zurnal.info)

II dio:

U drugom dijelu filma Sokolovi gledajte: Zašto je Dragan Čović optužen zajedno sa članovima porodice Lijanović te kako su nestajali svjedoci i dokumenti iz predmeta? Šta sadrže rezultati istrage Čovićevih finansijskih transkacija pri kupovini nekretnina realizovanih preko njegovog punca, penzionera? Saznanja o sumnjivom porijeklu Čovićeve imovine zataškale osobe iz policije i pravosuđa.

U međuvremenu, njegovi sokolovi su ponovo raspoređeni na strateška mjesta.

tačno.net
Autor 29.5.2016. u 09:29