Filozofkinja Agnes Heller o izborima: „Orban uništava dušu Mađarske“

Keno Verseck
Autor 13.4.2018. u 11:00

Izdvajamo

  • „Orbanizam“ je ekstreman tip različitih političkih oblika, koje je stvorilo moderno masovno društvo. Tiranija koja se potvrđuje svake četiri godine na izborima. Ona se oslanja na obogaćenu klijentelu čiji lojalitet je kupljen. Njen uticaj na mase ostvaruje se putem ekstremističke ideologije. Njeni elementi su rasistički nacionalizam, stvaranje neprijatelja, stvaranje osjećaja prijetnje, permanentna borba protiv nečega ili nekoga ko želi uništiti Mađarsku, pri čemu je Orban zaštitnik i spasilac. Duša naroda otrovana je mržnjom i strahom.

Povezani članci

Filozofkinja Agnes Heller o izborima: „Orban uništava dušu Mađarske“

Foto: REUTERS

Viktor Orban je nadmoćno dobio izbore u Mađarskoj – a filozofkinja Agnes Heller brine se za svoju domovinu. Ona upozorava na ambicije premijera koje bi mogle ugroziti Evropu.

Intervju vodio: Keno Verseck
Preveo i uredio: Ešref Zaimbegović

Već decenijama filozofkinja Agnes Heller je jasni glas protiv totalitarizma – i jedna od najprominentnijih kritičarki mađarskog premijera Viktora Orbana. Kao mlada djevojka preživjela je holokaust u budimpeštanskom getu i planirano strijeljanje od strane fašističke i antisemitske Partije strelastog krsta. Kasnije je studirala kod marsističkog filozofa György Lukácsa i pripadala poslije toga  reformističkim marksistima „Budimpeštanske škole“.

Poslije zabrane rada početkom sedamdesetih i sve većeg ličnog šikaniranja od strane komunističkog režima otišla je 1977. zajedno sa tadašnjim suprugom Ferencom Feherom u egzil u Australiju. Kasnije se preselila u SAD, gdje je na New School for Social Research u Njujorku držala katedru filozofije Hannah Arendt.

Agnes Heller / Philosophin /

Foto:Alexander Smoltczyk  Agnes Heller

Nakon kraja socijalističke diktature vratila se u Mađarsku i od tada živi u Budimpešti. Danas je Heller sa 88 godina publicistički još uvijek vrlo aktivna i u knigama i člancima raspravlja o modernim formama totalitarizma.

Krajem prošle godine njen prijedlog da mađarska opozicija treba zajednički ići na izbore, uključivši i ekstremno desničarsku patriju Jobbik izazvao je velike kontroverze.

SPIEGEL ONLINE: Gospođo Heller, na parlamentarnim izborima u Mađarskoj dogodilo se ono na šta ste upozoravala: Viktor Orban je ponovo vrlo ubjedljivo pobijedio i vjerovatno će dobiti čak i dvotrećinsku većinu. Kako Vi komentarišete rezultate izbora?

Heller: Svako sa osam razreda škole mogao je to unaprijed izračunati. Da su bile samo dvije opozicione liste i u svakom izbornom kraju sa direktnim mandatom samo jedan opozicioni kandidat Orban se mogao pobijediti. Umjesto toga opozicija je diskutovala o svojim ideoliškim razlikama. Kad njihove vođe budu sjedile u zatvoru tada mogu jedan drugom svoje ideološke razlike kucati kroz zidove.

SPIEGEL ONLINE: Vjerujete li stvarno da će Orban svoje kritičare i protivnike poslati u zatvor?

Heller: Ja ništa ne vjerujem nego samo ozbiljno shvatam Orbanove riječi. U svome govoru na nacionalni praznik 15. marta zaprijetio je svim kritičarima da će nakon izbora ostvariti političku, moralnu i pravnu zadovoljštinu. Za njega su opozicione partije i nevladine organizacije zastupnici globalne zavjere uperene protiv Mađarske. To znači da su izdajnici države i veleizdajnici. I šta se radi sa takvima? Šalje ih se u zatvor.

SPIEGEL ONLINE: Mađarska je ipak član Evropske unije i daleko od ruskih ili turskih odnosa.

Heller: Da, tako misle i mnogi EU političari i EU birokrate. To nije baš tako loše, bili su to samo izbori i Orban je pobijedio nadmoćno. Ja mislim da Orbanove poruke treba shvatati ozbiljno i ne praviti si nikakve iluzije. Stvari treba označiti njihovim imenom. Ja upozoravam da je ovdje na djelu čudovište željno moći koje stvari gura do eskalacije.

SPIEGEL ONLINE: Je li po vašem mišljenju Mađarska još uvijek demokratija ili je već diktatura?

Heller: „Orbanizam“ je ekstreman tip različitih političkih oblika, koje je stvorilo moderno masovno društvo. Tiranija koja se potvrđuje svake četiri godine na izborima. Ona se oslanja na obogaćenu klijentelu čiji lojalitet je kupljen. Njen uticaj na mase ostvaruje se putem ekstremističke ideologije. Njeni elementi su rasistički nacionalizam, stvaranje neprijatelja, stvaranje osjećaja prijetnje, permanentna borba protiv nečega ili nekoga ko želi uništiti Mađarsku, pri čemu je Orban zaštitnik i spasilac. Duša naroda otrovana je mržnjom i strahom.

SPIEGEL ONLINE: Prijeti li Evropi opasnost od Orbanovog uređenja?

Heller: Da. Mađarska je postala uska za Orbana, on razmišlja u velikim dimenzijama. On bi želio postati vođa u evropskoj politici. Prije deset godina to je izgledalo apsurdno, danas nije više. „Orbanizam“ je opasan virus koji se brzo širi i na kome može umrijeti ne samo mađarska sloboda nego i sve ono što je napravilo evropsko prosvjećenje. Pozor Evropo!

SPIEGEL ONLINE: U Orbanovoj partijskoj familiji, evropskoj narodnoj partiji, gdje pripadaju i CDU i CSU, mnogi političari su ubjeđeni da je određeni dogovor sa Orbanom ipak može postići. Šta mislite vi?

Heller: U poslednjih osam godina takav dogovor nije postignit ni u unutrašnjoj i u vanjskoj politici. Ja sam to već ranije predskazala. Želja za moći ne poznaje nikakve granice. Kao što smo se ranije uzaludno nadali na socijalizam sa ljudskim licem još manje se možemo nadati Orbanovom uređenju sa ljudskim licem.

SPIEGEL ONLINE: Ako gledamo na poslednjih osam godina Orbanove vladavine vidimo potrese, koje je doživjela Mađarska, koji su ponekad nečuveni po svojoj masivnosti i radikalizmu. Kako se to moglo dogoditi?

Heller: Orban je 2010. došao na vlast jer su prethodne vlade bile loše i slabe. Došavši do vlasti odmah je dao da se mijenjaju zakoni i odnosi, počevši od medija do pravosuđa. Veći dio mađarskog razvoja su konflikti na koje su mnogi posmatrači, među kojima i ja, godinama upozoravali. Naprimjer konflikt u EU između centra i preiferije ili problem briselske birokratije.

SPIEGEL ONLINE: …a Orban je rado napada.

Heller: Ne mora se biti Viktor Orban da bi se ustanovilo da postoji briselska birokratija koja ljudima ne umije predstaviti Evropu i suštinu evropejstva.

SPIEGEL ONLINE: Kako može Orbanova vlada tako često raditi protiv evropskih vrijednosti a da do sada nije bilo djelotvornih sankcija EU?

Heller: Ne postoji evropski ustav pa prema tome ne možete ni povrijediti neke propisane vrijednosti. Kada bi postojao takav ustav bilo bi mnogo jednostavnije.

SPIEGEL ONLINE: Vi sama ste stalno cilj verbalnih napada i kampanja u medijima vjernim vladi. Bojite li se?

Heller: Ne. Ja sam doživjela puno lošijih stvari u mome životu. Ja se ne brinem za sebe nego za Mađarsku. Orban uči ljude da mrze. On uništava dušu ove zemlje.

spiegel.de

Keno Verseck
Autor 13.4.2018. u 11:00